The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Manon

Welke lens heb je nodig voor je Nikon spiegelreflexcamera?

Nikon heeft een uitgebreid lenzen assortiment, maar welke lenzen passen op jouw spiegelreflexcamera? Niet alle Nikon lenzen zijn namelijk compatibel met alle Nikon spiegelreflexcamera's. Daarnaast maakt Nikon onderscheid in FX en DX modellen. Je leest hier welke lenzen op jouw Nikon spiegelreflexcamera passen.

Nikon spiegelreflexcamera's met full frame sensor

Nikon FX lensvatting voor full frame

Voor spiegelreflexcamera's gebruikt Nikon een F-vatting. Deze is verdeeld in FX en DX. De FX lenzen zijn geoptimaliseerd voor full frame spiegelreflexcamera's van Nikon. Omdat deze lenzen voor het grootste formaat sensor gemaakt zijn, gebruik je ze ook op een camera met een kleinere APS-C sensor. Je haalt dan alleen niet alle beeldkwaliteit uit de lens. Het voordeel van een full frame lens op je APS-C camera, is dat je de lens blijft gebruiken als je de overstap maakt naar een full frame camera.

Nikon spiegelreflexcamera's met APS-C sensor

DX lensvatting voor APS-C

DX lenzen zijn geschikt voor Nikon camera's met een APS-C sensor. Deze sensor is kleiner dan een full frame sensor en heeft daarom een cropfactor van 1,5. Je vermenigvuldigt de brandpuntsafstand van de lens met dit getal. Zo is een 50mm lens op een APS-C camera vergelijkbaar met een 80mm lens op een full frame camera. Houd hier rekening mee bij het aanschaffen van je lens. Voor sport- en wildfotografie is dit een voordeel, omdat je dan nog verder inzoomt. Als je een DX lens op een full frame camera zet, ontstaan er zwarte randen naast je foto. Daarom is hij alleen geschikt voor APS-C spiegelreflexcamera's.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.259 beoordelingen