The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jelle

Vergelijk MacBook Pro (2019) en MacBook Air (2019)

Wat is nu eigenlijk de beste keuze, MacBook Air of Macbook Pro? In dit artikel vergelijk ik de 13 inch MacBook Air met de 13 inch MacBook Pro. De vier processorkernen van MacBook Pro zijn ideaal wanneer je regelmatig foto's en video's bewerkt. Ben je veel onderweg? Dan is de compacte MacBook Air een goede keus.

Vergelijking Apple MacBook Pro (2019) en Apple MacBook Air (2019)

MacBook Pro (2019) - basismodel MacBook Air (2019) - basismodel
Scherm Retina Display (2560x1600) met True Tone, Wide Color en maximaal 500 nits helderheid Retina Display (2560x1600) met True Tone en maximaal 400 nits helderheid
Hoogte 1,49 cm 0,41-1,56 cm
Breedte 30,41 cm 30,41 cm
Diepte 21,24 cm 21,24 cm
Gewicht 1,37 kg 1,25 kg
Processor 8e generatie Intel Core Quad Core i5 (1,4 GHz) 8e generatie Intel Core Dual Core i5 (1,6GHz)
Batterijduur 10 uur 12 uur
Videokaart Intel Iris Plus Graphics 645 Intel UHD Graphics 617

Scherm

Beeldscherm MacBook Pro

Kraakhelder Retina scherm met Wide Color

Het scherpe Retinascherm van MacBook Pro heeft een resolutie van 2560 x 1600. Daarnaast heeft het scherm Wide Color technologie, waardoor je een groter kleurbereik hebt. Dit is erg fijn voor beeldbewerking, omdat je details en kleuren goed ziet. Bovendien zorgt de hoge resolutie ervoor dat je veel ruimte op het scherm hebt. Dit is handig wanneer je veel schermen open hebt staan.

Beeldscherm MacBook Air

Net zo helder, maar met minder kleuren

Het beeldscherm van MacBook Air heeft dezelfde resolutie als het scherm op MacBook Pro. Je werkt dus net zo gedetailleerd en met evenveel ruimte op je scherm. Het grootste verschil zit hem in de helderheid en de kleurruimte. MacBook Air heeft namelijk geen ondersteuning voor Wide Color. Daarnaast is de maximale helderheid 400 nits. Al zul je dat niet zo snel merken met dagelijks gebruik.

Afmetingen

Afmetingen MacBook Pro

Groots in een klein jasje

Ondanks al die grafische spierballen is de 13 inch MacBook Pro toch handzaam. Hij is zelfs maar 12 gram zwaarder dan MacBook Air. Het verschil is dus bijna niet te merken. Werk je ook onderweg veel aan je grafische projecten? Dan is de 13 inch MacBook een goede keus.

Afmetingen MacBook Air

Past altijd wel in je tas

Je neemt Apple MacBook Air gemakkelijk met je mee. De lichtste laptop van Apple weegt namelijk maar 1,25 kg. Hij is bovendien erg dun, waardoor je altijd wel een plekje in je tas over hebt. Dat is erg handig wanneer je veel onderweg bent.

Processor

Processor MacBook pro

Grafische spierbundel

Apple MacBook Pro onderscheidt zich voornamelijk door de rekenkracht. Omdat MacBook Pro 4 processorkernen heeft, draai je er soepel Photoshop op. Bovendien is de geïntegreerde videokaart ook net een tikje sneller dan die in MacBook Air. Je hebt daarnaast de keuze om de standaard i5 te upgraden naar een snellere i7. Zo gebruik je hem ook om video's te bewerken.

Processor MacBook Air

Geschikt voor al je dagelijkse taken

Voor zware taken is MacBook Air niet geschikt. Hij beschikt namelijk over een minder krachtige processor. Wanneer ik niet van plan ben om foto's te bewerken op MacBook, is dat geen probleem. Ook de geïntegreerde videokaart is iets minder krachtig. Een snel potje Fortnite tussen de bedrijven door zit er niet in dus.

Batterijduur

Batterijduur MacBook Pro

Genoeg voor een werkdag

MacBook Pro gaat bij normaal gebruik zo'n 10 uur mee. Bij het draaien van zwaardere programma's heeft de batterij het wat zwaarder te verduren. Toch kan ik ervan uitgaan dat ik een volledige werkdag kan werken op MacBook Pro. Dat scheelt stopcontacten zoeken!

Batterijduur Macbook Air

De hele dag zonder oplader

Hoewel MacBook Air minder kracht heeft dan MacBook Pro, gaat de batterij wel iets langer mee. De processor is namelijk ook iets zuiniger met de batterijlading. Ik gebruik MacBook Air daarom ook al snel 12 uur zonder op te laden.

Conclusie

Welke MacBook ik ook kies, beide varianten neem ik gemakkelijk mee. Beide modellen hebben ook een lange accuduur. MacBook Air is net wat meer geschikt wanneer ik veel op weg ben en geen zware programma's draai. Wil ik ook onderweg foto's en video's bewerken, dan kies ik voor MacBook Pro.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 14.145 beoordelingen