The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Welke MacBook is geschikt voor scholieren?

Als scholier heb je een laptop nodig. Niet alleen om je huiswerk te maken, maar misschien wel nog meer voor in je vrije tijd. Want wanneer al je schoolwerk af is, moet je jezelf natuurlijk wel belonen met een leuke serie of game. Maar wat voor MacBook is dan geschikt? Ik vertel het je.

Herken jij je in dit profiel?

MacBook Air

Als scholier heb ik een laptop nodig, niet alleen voor school, maar ook voor in mijn vrije tijd. Voor school doe ik online research, schrijf ik een werkstuk, maak ik een samenvatting van mijn schoolboeken voor een examen of maak ik een presentatie in PowerPoint. Magister is een veelgebruikt programma om opdrachten te uploaden, roosters en cijfers te bekijken en om bestanden die leraren erop zetten te downloaden. Na school krijgt mijn laptop ook geen rust, integendeel. In mijn vrije tijd stream ik mijn favoriete Netflix serie of speel ik games zoals Fortnite en Minecraft. En als ik terug ben van vakantie, maak ik natuurlijk nog even een aftermovie die ik deel op social media.

In het kort

Herken jij jezelf in bovengenoemd profiel? Dan lees je in de tabel welke specs je minimaal nodig hebt voor jouw gebruik.

Aanbevolen specificaties

Vereiste Uitleg
Processor M3 of i5 Geschikt voor browsen, studiedoeleinden, YouTube films kijken, series kijken op Netflix, lichte games
RAM geheugen 8 GB Voor basisgebruik zoals internetten, tekstverwerken, social media en e-mail en dit allemaal tegelijk doen (multitasken)
Opslag 128 of 256 GB 128 GB voor basisgebruik als internetten, tekstverwerken etc. Daarnaast nog gamen, muziek luisteren en films kijken, dan is 256 GB een beter idee
Opslag type SSD Met SSD starten programma's binnen enkele seconden op
Videokaart Geïntegreerd Verdeelt het werkgeheugen van je systeem slim
Schermgrootte 12, 13 of 15 inch Vaak onderweg? Kies dan voor 12 of 13 inch. Wanneer je hem voornamelijk thuis gebruikt, kun je ook voor 15 inch kiezen
Software Microsoft Office pakket Programma's als Word, PowerPoint en Excel

Voorgesteld model

  • Geschikt voor studie & onderweg
  • Intel Core i5 1,8GHz - 8GB - 256GB SSD
  • Intel HD Graphics 6000
1.199,-
op voorraad

Wat komt er uit als je deze specs bij elkaar optelt? Apple MacBook Air 13 inch 2017. Deze MacBook is geschikt voor al mijn dagelijkse werkzaamheden, op school en thuis.

Specificaties uitgelicht

Ben je nog steeds niet helemaal zeker van je keuze? Dan vind je het misschien prettig om te weten waarom bepaalde specificaties voor jou wel of niet belangrijk zijn. Want wat is dan precies een m3 of i5 processor en wat is een geïntegreerde videokaart? Je leest het hier.

Processor

Word op MacBook Air

Terwijl ik browse, heb ik wel 20 tabjes openstaan. Ik luister daarnaast muziek, kijk een serie op Netflix en volg mijn favoriete vloggers op YouTube. Ik doe dus redelijk veel tegelijkertijd. Daarom heb ik een MacBook nodig die krachtig genoeg is om te multitasken. I5 is krachtig en geschikt om te browsen en voor mijn studiedoeleinden. Daarnaast kijk ik films en series en speel ik games in Full HD en bewerk ik wel eens een foto. Een m3 processor kan ook. Deze is energiezuiniger dan i5. Hij heeft wel 30 procent minder kracht dan een i-processor. Tijdens het browsen merk ik daar niets van, maar wel wanneer ik veel programma's tegelijk gebruik.

RAM

MacBook Air

Het RAM geheugen, ook wel het werkgeheugen of intern geheugen genoemd, heeft invloed op hoe snel mijn MacBook werkt. Over het algemeen geldt: hoe groter het RAM geheugen, hoe sneller mijn MacBook werkt. Voor basisgebruik zoals internetten, tekstverwerken, e-mail en social media heb ik niet veel geheugen nodig. In principe zou 4 GB hier voldoende zijn. Maar wil ik dit alles tegelijk doen en daarbij misschien ook nog een game spelen of wat simpele fotobewerking doen? Dan heb ik 8 GB nodig. En dat is mooi, want MacBook begint vanaf 8 GB werkgeheugen.

Opslag

Harde schijf MacBook

Mijn MacBook heeft een SSD. Laptops met HDD zijn een stuk trager dan met SSD. Binnen een paar seconden is mijn MacBook al opgestart. Gemiddeld is een laptop met SSD 5 tot 6 keer sneller dan HDD. Ook kies ik voor genoeg opslagruimte, want vol is vol. Al kan ik er natuurlijk ook nog voor kiezen om een externe harde schijf te gebruiken. Voor basisgebruik zoals internetten, tekstverwerken, e-mail etc. is 128 GB opslag voldoende. Kijk ik daarnaast ook nog vaak series en films, speel ik regelmatig een game en luister ik veel muziek? Dan zit ik goed met 256 GB opslagruimte.

Videokaart

MacBook Air display

Een geïntegreerde videokaart (ook wel shared genoemd) zit zoals de naam al zegt geïntegreerd in de processor of het moederbord. Waar een dedicated videokaart eigen geheugen heeft, gebruikt een shared videokaart het werkgeheugen van mijn MacBook. Een geïntegreerde videokaart heeft dus geen eigen geheugen, maar verdeelt het werkgeheugen slim over alle verschillende programma's die openstaan. Een geïntegreerde videokaart is geschikt voor dagelijks internetten, office toepassingen, schoolwerk en voor het spelen van lichte games.

Schermgrootte

MacBook Air collectie

De grootte van mijn scherm is afhankelijk van waarvoor ik mijn MacBook gebruik. Als ik veel onderweg zou zijn en mijn MacBook regelmatig mee zou nemen naar school, zou ik niet groter nemen dan 12 of 13 inch. Hoef ik mijn MacBook niet mee te nemen naar school, maar gebruik ik hem alleen om thuis wat huiswerk op te maken en speel ik daarnaast regelmatig games en kijk ik vaak series? Dan geef ik toch de voorkeur aan een wat groter scherm van 15 inch. Zo kijk ik toch wat prettiger naar een film.

Conclusie

Als scholier heb ik een MacBook nodig voor basisgebruik die daarnaast in mijn vrije tijd ook nog goed van pas komt. Een i5 of m3 processor is krachtig genoeg voor om meerdere programma's tegelijk te gebruiken zoals Netflix, Minecraft, Safari en Word. Daarnaast zit ik met 8 GB RAM ook ruim genoeg om te kunnen multitasken en heb ik aan 128 of 256 genoeg ruimte om al mijn bestanden op te slaan. De grootte, die is afhankelijk van of ik mijn MacBook meeneem of thuislaat. 15 inch is fijn wanneer ik een film kijk, maar wel wat aan de ruime kant om iedere dag mee te sjouwen.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 41.944 beoordelingen