The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thomas

Hoe moet ik mijn magnetron schoonmaken?

Je moet je magnetron maandelijks schoonmaken zodat hij langer meegaat. Daarnaast is een schone magnetron natuurlijk wel zo fris voor het ontdooien, opwarmen of koken van voedsel. Op deze pagina lees je hoe je je magnetron schoonmaakt en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Schoonmaken magnetron

  • Wat gaan we doen: een magnetron schoonmaken.
  • Hoe lang duurt het: Een kwartier tot een half uur.
  • Wat heb je nodig: 3 schone doeken, een zachte borstel, een emmer, afwasmiddel, citroensap of schoonmaakazijn en een kom die geschikt is voor de magnetron.
  • Waar moet ik rekening mee houden: Sommige magnetrons hebben een draaiplateau en/of ovenrooster dat geschikt is voor de vaatwasser. Je leest in de handleiding of dit voor jouw magnetron ook het geval is.

Voorbereiding

Leg de benodigde schoonmaakartikelen klaar en bekijk de hoeveelheid vuil in de magnetron. Bij hardnekkige vlekken of etensresten moet het vuil namelijk eerst inweken. Controleer vooraf in de handleiding of het draaiplateau en het ovenrooster in de vaatwasser kunnen. Wanneer dit zo is, hoef je namelijk minder te poetsen.

Stap 1: Losweken & sopje maken

Losweken

Wanneer het vuil eerst losgeweekt moet worden, vul je een magnetronbestendige kom met water en een paar scheutjes schoonmaakazijn of citroensap. Plaats de kom in de magnetron en verwarm hem 5 tot 10 minuten op maximaal vermogen. Hierna is het aangekoekte vuil losgeweekt en kun je het zometeen eenvoudig wegpoetsen.

Let op: de magnetron is heet na het losweken. Laat hem eventjes afkoelen voordat je aan de slag gaat.

Sopje maken

Terwijl het vuil aan het losweken is, maak je het sopje waarmee je de binnen- en de buitenkant gaat schoonmaken klaar. Vul een emmer met warm water en afwasmiddel. Je kunt in plaats van een sopje ook een speciale magnetronreiniger gebruiken.

Stap 2: Binnenkant schoonmaken

Nadat het vuil is losgeweekt, kan het schoonmaken beginnen. Trek allereerst de stekker van je vrijstaande magnetron uit het stopcontact. Haal daarna het draaiplateau en eventuele andere losse onderdelen uit de magnetron. Neem ze af met je sopje en een doek of stop ze in de vaatwasser wanneer ze hiervoor geschikt zijn. Hierna poets je de binnenwanden van de magnetron schoon. Nadat het vuil verwijderd is, neem je alles af met een schone, vochtige doek. Daarna droog je alles af met een droge doek.

Stap 3: Buitenkant schoonmaken

Zorg er allereerst voor dat de ventilatieopeningen stofvrij zijn. Gebruik hiervoor een zachte borstel. Neem hierna de buitenwanden, het bedieningspaneel en de deur van de magnetron af met het sopje en een schone doek. Vergeet niet om de afsluitstrips van de deur schoon te maken. Op deze plek hoopt het vuil zich namelijk erg gemakkelijk op. Ook de buitenkant neem je een tweede keer af met een vochtige doek. Daarna droog je alles nog eens af.

Klaar!

Je magnetron is nu weer helemaal spik en span. Bespaar jezelf werk door de magnetron na ieder gebruik af te nemen met een stukje keukenpapier. Hiermee voorkom je dat het vuil aankoekt. Wanneer je het goed bijhoudt, hoef je het apparaat minder vaak grondig schoon te maken.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen