The website is in Dutch. Would you like to translate it to English?


Geschreven door Lieze

Advies over magnetrons

We beantwoorden op deze adviespagina de vraag waar je op moet letten bij het kopen van een magnetron. Daarnaast geven we je nog meer tips en adviezen zodat je na het lezen van dit artikel zonder moeite het beste exemplaar voor jou kiest.

Vrijstaand of inbouw?

magnetron op aanrecht

Vrijstaande magnetrons

Een vrijstaande magnetron kun je overal neerzetten: op het aanrecht, op de koelkast, in je studentenkamer of in de bedrijfskantine. Het enige waar je op moet letten, is de ruimte die de magnetron nodig heeft om te ventileren. Dit verschilt per model en staat in de gebruiksaanwijzing. Een algemene richtlijn is dat je 10 cm afstand tussen de magnetron en de muur houdt. Dit geldt voor zowel de achter- als zijkant van het apparaat.

inbouw magnetron

Inbouw magnetrons

Wil je de magnetron netjes wegwerken in je keukenkastje? Kies dan een inbouw magnetron. Deze modellen hebben een andere afvoer van warmte en zijn daarom geschikt om in te bouwen. Je magnetron vormt dan één geheel met de rest van je keuken. Bij een inbouw magnetron zijn er een aantal extra dingen waar je op moet letten zoals de nismaten en het type deur. Zo moet je bij een deur met horizontale klep rekening houden met dat je de magnetron niet te hoog in je keukenkastje plaatst. Anders kun je niet gemakkelijk je etenswaren in en uit de magnetron halen. Wil je weten hoe je een nismaat moet op meten, bekijk dan onze adviespagina voor inbouw magnetrons

Hoe wil jij je eten bereiden?

Solo magnetron Combimagnetron Oven
Alleen opwarmen Ja Nee Nee
Alleen bakken Nee Nee Ja
Allebei: opwarmen én bakken Nee Ja Nee

Hoeveel watt heb ik nodig?

Laag Gemiddeld Hoog
Wattage Tot 900 W 900 - 1.000 W > 1.000 W
Snelheid maaltijd opwarmen Gemiddeld Snel Zeer snel

Hoelang wil je dat de magnetron meegaat?

Topklasse magnetron

De bouwkwaliteit van een magnetron geeft een indicatie van de levensduur. Hoe hoger de bouwkwaliteit, hoe langer de magnetron meegaat. Wil jij jarenlang genieten van je nieuwe magnetron? Kies dan een magnetron met de bouwkwaliteit topklasse. Vind jij de kwaliteit en levensduur minder belangrijk? Dan is een middenklasse of basisklasse geschikt.

Wat wil je opwarmen?

pizza

Een maaltijd opwarmen kun je in elke magnetron, maar voor het bereiden van ovenschotels, taart of ovenfriet heb je speciale functies nodig. Welke functie heb je nodig voor welk gerecht? Wij geven je een overzicht van de meest gemaakte magnetrongerechten en welke model daarvoor geschikt is.

Aantal personen

Eet je vaak alleen of moet je voor het hele gezin elke dag een maaltijd op tafel zetten? Dit is belangrijk om te bedenken zodat je weet of je 1 bord of een ovenschaal met lasagne voor 5 personen in de magnetron kwijt moet kunnen.

Inhoud

Hoe meer inhoud in liters de magnetron heeft, hoe groter de ovenschalen die erin passen. Wil jij alleen kant-en-klaarmaaltijden opwarmen? Dan is een magnetron van 25 liter voldoende. Wil je grote ovenschotels maken met lasagne of een quiche? Kies dan een magnetron met een inhoud van 40 liter of meer. Wij raden het volgende aan:

Inschuifhoogtes

Sommige magnetrons hebben meerdere inschuifhoogtes, zodat je verschillende gerechten tegelijkertijd kunt bereiden. Bovenin bak je bijvoorbeeld een rooster met mini pizza's gaar en onderin een ciabatta. Ook handig wanneer je voor een grote groep moet koken en 2 of 3 ovenschotels tegelijk wilt bakken.

Draaiplateau

De meeste magnetrons hebben een draaiplateau zodat de microgolven alle kanten van het gerecht bereiken en doordringen. Hiermee voorkom je dat je koude stukken in het midden van je gerecht krijgt. Wanneer je grote ovenschalen in je magnetron wilt opwarmen of bakken dan is het handig om een magnetron zonder draaiplateau te kiezen of met een uitschakelbaar draaiplateau. Zo botsen rechthoekige ovenschalen niet tegen de wanden van de magnetron aan tijdens het draaien.

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een magnetron?

1. Bedieningsmenu

Wil je de magnetron bedienen met een draaiknop of met touchscreen? Een draaiknop is gemakkelijk maar met een mechanische (touchscreen) bediening kun je vaak de tijd of het aantal wattage preciezer instellen.

2. Automatische programma's

Automatische programma's hebben standaardinstellingen om bijvoorbeeld etenswaren te ontdooien of om restjes eten op te warmen. Op basis van gewicht en type voeding wordt het juiste wattage en de benodigde bereidingstijd bepaald.

3. Geheugenfunctie

De geheugenfunctie onthoudt de instellingen van je favoriete gerecht. Eet je bijvoorbeeld elke maandag een kant-en-klaarmaaltijd? Met 1 druk op de knop heb jij dan de juiste bereidingstijd en wattage ingesteld.


© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 33.614 beoordelingen