View Coolblue in English? |
Geschreven door Lieze

Advies over magnetrons

We beantwoorden op deze adviespagina de vraag waar je op moet letten bij het kopen van een magnetron. Daarnaast geven we je nog meer tips en adviezen zodat je na het lezen van dit artikel zonder moeite het beste exemplaar voor jou kiest.

Hoe wil je je eten bereiden

Solo magnetron Combimagnetron Oven
Alleen opwarmen Ja Nee Nee
Alleen bakken Nee Nee Ja
Allebei: opwarmen én bakken Nee Ja Nee

Solo magnetron, combimagnetron of oven?

Het verschil tussen een magnetron, combimagnetron en oven zit hem in de manier van verwarmen. Een magnetron werkt met microgolven en een oven met boven- en onderwarmte of hetelucht. Voor het opwarmen van maaltijden heb je aan microgolven voldoende. Voor het bakken van een taart of ovenschotel heb je een heteluchtfunctie nodig.

Waar moet je op letten bij het kopen van een magnetron?

Er zijn 4 dingen waar je over na moet denken: de plaats van de magnetron, het vermogen, wat wil je opwarmen en voor hoeveel personen wil je iets opwarmen?

1. Plaats magnetron

Magnetrons

Vrijstaande magnetrons

Een vrijstaande magnetron kun je overal neerzetten: op het aanrecht, op de koelkast, in je studentenkamer of in de bedrijfskantine. Het enige waar je op moet letten, is de ruimte die de magnetron nodig heeft om te ventileren. Dit verschilt per model en staat in de gebruiksaanwijzing. Een algemene richtlijn is dat je 10 cm afstand tussen de magnetron en de muur houdt. Dit geldt voor zowel de achter- als zijkant van het apparaat.

Inbouw magnetrons

Wil je de magnetron netjes wegwerken in je keukenkastje? Kies dan een inbouw magnetron. Deze modellen hebben een andere afvoer van warmte en zijn daarom geschikt om in te bouwen. Je magnetron vormt dan één geheel met de rest van je keuken. Bij een inbouw magnetron zijn er een aantal extra dingen waar je op moet letten zoals de nismaten en het type deur. Zo moet je bij een deur met horizontale klep rekening houden met dat je de magnetron niet te hoog in je keukenkastje plaatst. Anders kun je niet gemakkelijk je etenswaren in en uit de magnetron halen. Wil je weten hoe je een nismaat moet op meten, bekijk dan onze adviespagina voor inbouw magnetrons

2. Vermogen

Een magnetron werkt met microgolven. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller een maaltijd wordt opgewarmd door de microgolven. Hoeveel watt jij nodig hebt, is afhankelijk van hoe snel jij je maaltijd wilt opwarmen:

Hoeveel watt heb ik nodig

Laag Gemiddeld Hoog
Wattage Tot 900 W 900 - 1.000 W > 1.000 W
Snelheid maaltijd opwarmen Gemiddeld Snel Zeer snel

3. Wat wil je opwarmen?

Een maaltijd opwarmen kun je in elke magnetron, maar voor het bereiden van ovenschotels, taart of ovenfriet heb je speciale functies nodig. Welke functie heb je nodig voor welk gerecht? Wij geven je een overzicht van de meest gemaakte magnetrongerechten en welke model daarvoor geschikt is:

Kant-en-klaarmaaltijd

Kant-en-klaarmaaltijd magnetron

Wil je kant-en-klaarmaaltijden, soep of chocolademelk opwarmen? Dan heb je aan een solo magnetron voldoende. Hierin kun je alleen opwarmen en ontdooien.

Diepvriespizza

Diepvriespizza magnetron

Ben jij een liefhebber van pizza's en bak je die graag snel en krokant in je magnetron? Dan moet je een magnetron met pizzastand hebben. Bij een pizzastand geeft de ovenfunctie in je magnetron extra veel warmte vanaf de onderkant, zodat je een krokante bodem krijgt. De grill zorgt tegelijkertijd voor een knapperige pizzarand. Zo word je pizza knapperig én gaar. En voorkom je dat er in het midden van de pizza nog koude stukjes zitten of dat sommige ingrediënten nog bevroren zijn.

Lasagne

Lasagne magnetron

Maak jij regelmatig deze beroemde Italiaanse ovenschotel met een krokant kaaslaagje bovenop? Kies dan een magnetron met heteluchtfunctie om te voorkomen dat er nog harde stukjes lasagnebladen in het midden van je gerecht zitten. De hete lucht wordt met een ventilator door de hele oven verdeeld, zodat je zeker weet dat je lasagne helemaal gaar wordt.

Ovenfriet

Ovenfriet magnetron

Is jouw ovenfriet ook altijd net niet helemaal gaar? Dat gebeurt niet meer met de crispfunctie en crispplaat. Wanneer je gerechten op een crispplaat bereidt dan zorgen microgolven voor opwarming van de crispschaal en de grill voor een krokant korstje op je gerecht. Op de crispschaal bak je ovenfriet, een pizza of gepaneerde vis.

Appeltaart

Appeltaart magnetron

Om een appeltaart goed gaar te bakken, heb je een magnetron nodig met boven- en onderwarmte of een crispfunctie. Je appeltaart krijgt hierdoor een krokante koekbodem zodat hij net zo lekker smaakt als die van je oma.

Groente stomen

Groente stomen magnetron

Wanneer je gaat koken met stoom blijven de vitamines en mineralen van de ingrediënten beter behouden en krijgt je gerecht een vollere smaak. Om groente te stomen in je magnetron heb je een magnetron met stoomfunctie nodig. Je zet dan een stoombakje met water in de magnetron. Het water in het bakje wordt verwarmd door de microgolven en zo gaar je de groente. Sommige magnetrons hebben een apart stoomreservoir waar water in moet.

4. Aantal personen

Eet je vaak alleen of moet je voor het hele gezin elke dag een maaltijd op tafel zetten? Dit is belangrijk om te bedenken zodat je weet of je 1 bord of een ovenschaal met lasagne voor 5 personen in de magnetron kwijt moet kunnen.

Inhoud

Hoe meer inhoud in liters de magnetron heeft, hoe groter de ovenschalen die erin passen. Wil jij alleen kant-en-klaarmaaltijden opwarmen? Dan is een magnetron van 25 liter voldoende. Wil je grote ovenschotels maken met lasagne of een quiche? Kies dan een magnetron met een inhoud van 40 liter of meer. Wij raden het volgende aan:

Inschuifhoogtes

Sommige magnetrons hebben meerdere inschuifhoogtes, zodat je verschillende gerechten tegelijkertijd kunt bereiden. Bovenin bak je bijvoorbeeld een rooster met mini pizza's gaar en onderin een ciabatta. Ook handig wanneer je voor een grote groep moet koken en 2 of 3 ovenschotels tegelijk wilt bakken.

Draaiplateau

De meeste magnetrons hebben een draaiplateau zodat de microgolven alle kanten van het gerecht bereiken en doordringen. Hiermee voorkom je dat je koude stukken in het midden van je gerecht krijgt. Wanneer je grote ovenschalen in je magnetron wilt opwarmen of bakken dan is het handig om een magnetron zonder draaiplateau te kiezen of met een uitschakelbaar draaiplateau. Zo botsen rechthoekige ovenschalen niet tegen de wanden van de magnetron aan tijdens het draaien.

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een magnetron?

1. Bedieningsmenu

Wil je de magnetron bedienen met een draaiknop of met touchscreen? Een draaiknop is gemakkelijk maar met een mechanische (touchscreen) bediening kun je vaak de tijd of het aantal wattage preciezer instellen.

2. Automatische programma's

Automatische programma's hebben standaardinstellingen om bijvoorbeeld etenswaren te ontdooien of om restjes eten op te warmen. Op basis van gewicht en type voeding wordt het juiste wattage en de benodigde bereidingstijd bepaald.

3. Geheugenfunctie

De geheugenfunctie onthoudt de instellingen van je favoriete gerecht. Eet je bijvoorbeeld elke maandag een kant-en-klaarmaaltijd? Met 1 druk op de knop heb jij dan de juiste bereidingstijd en wattage ingesteld.