The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Steven

Hoe kies je een monitorarm?

Een monitorarm zorgt voor een comfortabele zithouding en een stuk meer ruimte op je bureau, maar dan moet je wel de juiste bestellen. Vooral belangrijk zijn het aantal monitoren, het type monitor en de VESA maat. Wij leggen je uit hoe je een monitor arm kiest die perfect bij je monitor(en) past.

Monitorarm kiezen

Foto van het typenummer van de monitor

Om tot de perfecte monitorarm voor jou te komen, is het belangrijk dat je weet welke monitor(en) je hebt. Zoek het typenummer op of pak de handleiding erbij, zodat je zeker weet dat je de juiste beugel bestelt. Stel jezelf vervolgens de volgende vragen:

  • Hoeveel monitoren wil je ophangen?
  • Welk formaat, gewicht en scherm heeft de monitor?
  • Welke VESA maat heb je nodig?
  • Wil je een bureauklem, wandmontage of monitorvoet?
  • Hoe moet de monitorarm verstelbaar zijn?

Hoeveel monitoren wil je ophangen?

Man kijkt naar 3 schermen

De eerste keuze die je maakt bij het aanschaffen van een monitorarm is het aantal armen. Je wilt namelijk geen dubbele monitorarm als je maar één scherm hebt, of andersom. Bepaal daarom vooraf of je één monitor op wilt hangen of een dual setup. Wil je een triple monitor setup ophangen, om shooters of race games te spelen bijvoorbeeld? Dan wil je een beugel met 3 armen. Voor specifieke toepassingen, zoals bewaking of beurshandel, zijn er ook beugels met 4 of 6 armen.

Welk formaat, gewicht en scherm heeft de monitor?

Man bestudeert formaat van het beeldscherm zeer aandachtig

Naast het aantal monitoren is ook het type monitor belangrijk. Een monitorarm is namelijk ontworpen voor een bepaald formaat. Zorg dat dit overeenkomt, zodat de monitoren elkaar niet raken. Kijk ook goed naar het maximale gewicht van de monitor arm. Deze moet hoger zijn dan het totaalgewicht van je monitor(en). Neem dit ruim, zodat niet alles in elkaar stort wanneer je een kabel inplugt. Voor curved en ultrawide monitoren zijn er speciale monitorarmen.

Welke VESA maat heb je nodig?

de VESA maat is de afstand tussen de schroefgaatjes aan de achterkant van je monitor

De VESA maat geeft de afstand aan tussen de schroefgaatjes. Veelvoorkomende formaten zijn 100x100 en 75x75, waarbij er dus 100 of 75 millimeter tussen de gaatjes zit. De VESA maat van de monitorarm moet exact overeenkomen met de VESA maat van de monitor. Controleer de handleiding of productpagina van je monitor om dit te achterhalen. De meeste monitorbeugels hebben meerdere gaatjes en dus VESA maten, zodat je ze met verschillende soorten monitoren gebruikt.

Wil je een bureauklem, wandmontage of monitorvoet?

Monitorbeugel, bureaumontage of monitorstandaard voet

Er zijn 3 soorten monitorarmen: bureauklem, wandmontage of een monitorvoet. Een bureauklem monteer je aan de achterkant van je bureaublad. Hierdoor neemt hij amper ruimte in en zweven de monitoren boven je bureau. Kan je niet bij de achterkant van je bureau of heb je geen bureau? Dan kies je het beste voor een monitorarm met wandmontage. Als geen van beide een optie is dan kies je een beugel met een voet. Dit neemt wel meer ruimte in en oogt minder strak.

Hoe moet de monitorarm verstelbaar zijn?

Monitor arm op meerdere manieren verstelbaar

Een groot voordeel van een monitorarm is dat je hem kunt verstellen. Zo creëer je een ergonomische zithouding en beweeg je vrij over je bureau. Wil je de monitor zo flexibel mogelijk bewegen? Kies dan voor een draai- en kantelbare monitorarm. Dan beweeg je het scherm naar links, rechts, boven en beneden. Dit is extra belangrijk bij een 2 schermen of 3 schermen setup. Als je het scherm ook verticaal wilt gebruiken, dan kies je voor een roteerbare arm.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.583 beoordelingen