The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Hoe ontkalk je jouw Nespresso?

Een Nespresso ontkalken is geen ingewikkelde klus. Om elke keer de beste kwaliteit koffie te krijgen, raden we je aan om jouw Nespresso machine 2 keer per jaar te ontkalken. Zo voorkom je dat de machine storingen vertoont.

Wanneer ontkalk ik mijn Nespresso?

Sommige Nespresso machines geven met een kalklampje aan dat het tijd is om de machine te ontkalken. Handig, want dan is het niet nodig om dit zelf in de gaten te houden. Heb jij een Nespresso zonder kalklampje? Zorg er dan voor dat je de machine één keer per 6 maanden ontkalkt. Op deze manier zorg je ervoor dat de machine goed zijn werk blijft doen én verleng je meteen de levensduur van jouw apparaat. Behalve een brandend kalklampje, zijn er nog meer manieren waarop jouw Nespresso machine aangeeft wanneer hij toe is aan een ontkalkingsbeurt. Zo los je door te ontkalken veel voorkomende storingen gemakkelijk en snel op. Wanneer onderstaande zaken zich voordoen is het een goed idee om tot ontkalken over te gaan.

  • Het kalklampje brandt.
  • De koffie is lauw.
  • De koffie loopt traag uit de machine.
  • De machine pakt de capsules niet goed.

Hoe ontkalk ik mijn Nespresso?

De precieze stappen die je doorloopt om jouw Nespresso machine te ontkalken verschillen per model. Lees daarom in de handleiding van jouw Nespresso machine hoe je jouw koffiemachine ontkalkt. Houd in ieder geval rekening met ontstaande stappen.

Stap 1: Ontkalker

Ontkalker voor nespresso

Voor het ontkalken heb je een ontkalker nodig die geschikt is voor gebruik in een Nespresso machine. Gebruik een ontkalkingsmiddel van Nespresso zelf óf een ontkalker die gelijk is aan het merk van het apparaat. Zo gebruik je een fles Magimix ontkalker om jouw Magimix Nespresso te ontkalken. Zo weet je zeker dat dit middel goed is afgestemd op jouw machine. Om een Delonghi, KitchenAid of Krups Nespresso te ontkalken is het ook mogelijk om een universele ontkalker te gebruiken. De ontkalker van Scanpart en Durgol zijn van zulke universele ontkalkingsmiddelen.

Stap 2: Ontkalkingsproces

Nespresso ontkalken

Voordat je begint leeg je het waterreservoir, de capsule opvangbak en de lekbak. Om het water waarmee de machine reinigt op te vangen, plaats je een kom onder de koffie uitloop. Heb je een Nespresso machine met een geïntegreerd melksysteem? Plaats de kom dan ook hieronder. De inhoud van de kom moet minimaal 1 liter zijn. Het waterreservoir vul je voor een deel met ontkalkingsmiddel en een deel met kraanwater. Vervolgens activeer je het ontkalkingsprogramma. Het verschilt per machine op welke manier je dit doet. Kijk hiervoor in de handleiding van jouw machine.

Stap 3: Spoelproces

Nespresso naspoelen

Nadat je de machine hebt ontkalkt moet deze een keer doorgespoeld worden met water. Hiervoor vul je het waterreservoir volledig met kraanwater. Vervolgens plaats je weer een lege bak onder de uitloop. Hoe je het spoelproces activeert verschilt per type machine. Na het spoelen is de Nespresso machine weer gebruiksklaar, zodat jij weer lekkere koffie zet.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.593 beoordelingen