The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Bonne

OLED in technische taal

In een OLED televisie zit techniek verwerkt die je niet in andere typen tv's vindt. In dit artikel leggen we uit hoe een OLED tv werkt, beschrijven we wat je van de techniek merkt bij het kijken en ontkrachten we een aantal mythes.

Techniek

OLED is een emissieve beeldtechniek die licht uitstraalt. Een OLED paneel bestaat uit beeldpixels die zijn opgebouwd uit 4 subpixels. De subpixels zijn gemaakt van organisch materiaal dat wit licht geeft als er stroom doorheen gaat. Dankzij een kleurfilter geeft elke subpixel een eigen kleur licht: rood, groen of blauw. Om de lichtintensiteit en kleuraccuratesse te vergroten en de levensduur van de andere pixels te verlengen tref je een vierde, witte subpixel aan. Donker beeld geeft het OLED scherm weer door de pixels uit te schakelen. Je hebt daardoor een perfecte zwartwaarde. Leuk feitje: om het organische materiaal te beschermen tegen oxidatie is het vacuümverpakt.

Kijkervaring

OLED tv kijkervaring

OLED televisies hebben een ongeëvenaarde beeldkwaliteit. Dat komt in de eerste plaats door de perfect zwartwaardes. Die zorgen voor een groot contrast, en dat is het meest zichtbare aspect van een goede beeldkwaliteit. Het nieuwste topmodel in de OLED serie van LG, de G6, heeft een contrastratio van ten minste 1.080.000:1. Ter vergelijking: de beste LED tv's hebben een ratio van 7000:1. Door de grote contrastratio geniet je van rijke, natuurgetrouwe kleuren en zie je in donkere gedeelten van het scherm veel details. Een OLED heeft perfecte kijkhoeken, waardoor je vanaf elke plek in de kamer dezelfde, hoge beeldkwaliteit hebt.

Weergave van snelle bewegingen

OLED tv verversingssnelheid

Een andere bijzonderheid is de manier waarop een OLED scherm beweging weergeeft. De OLED pixels schakelen binnen een milliseconde om. Daardoor bouwt de tv het beeld zo snel op dat er geen sprake is van panel smearing, waar - goedkope - LED tv's wel last van hebben. Je ziet dan een kleurstreep achter een bewegend object. Een nadeel van de razendsnelle beeldopbouw is onscherpte door persistence of vision. Bij een video met een frequentie van 50 Hz staat elk beeld 20 ms stil op het scherm. Elke beweging van je ogen leidt dan tot onscherpte. Met beeldinterpolatie, ofwel het toevoegen van extra frames aan de video, lost de OLED tv dit probleem op.

Mythes over OLED

OLED mythes

Er bestaat een aantal mythes over OLED televisies. Zo zouden ze last hebben van inbranding. De televisies van LG resetten de pixels zodra een bepaalde drempelwaarde van het beginvoltage wordt overschreden. Daardoor zie je geen ongewenste beeldinformatie. Een andere mythe is dat de levensduur van een OLED paneel beperkt is. Door de afnemende intensiteit van de kleinere, blauwe pixels zou het scherm aan kleurverlies lijden. Met de OLED televisies van LG is dit geen probleem. De pixels geven wit licht dat kleur krijgt met een filter. De slijtage die optreedt is daardoor gelijk voor alle pixels. LG geeft bij haar OLED tv's een levensduur op van 30.000 branduren. Dat is 3 uur tv kijken per dag, gedurende ruim 27 jaar.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Bonne
Artikel van:
Bonne Televisie specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.292 beoordelingen