The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Laurence

OLED vs. QLED televisies

Als je de beste televisie van het moment zoekt, kom je uit bij OLED en QLED tv's. De namen van deze technieken wekken de indruk dat ze op elkaar lijken, maar in werkelijkheid zijn ze totaal verschillend. Ik heb de belangrijkste verschillen naast elkaar gezet. Zo maak je gemakkelijk een keuze op basis van de eigenschappen die jij belangrijk vindt.

De belangrijkste verschillen in het kort

OLED QLED
Wil je de diepste zwartweergave?
Wil je het sterkste contrast tussen donkere en lichte beelden?
Wil je het grootste kleurvolume?
Wil je de hoogste helderheid?
Wil je de grootste kijkhoek?
Wil je zo weinig mogelijk reflectie?
Wil je geen risico op inbranden?

Zwartwaarde en contrast

De zwartwaarde van een tv bepaalt hoe donker het zwartste beeld kan worden. Dit varieert bij tv's tussen pikzwart en diep donkergrijs. Deze subtiele verschillen hebben een grote invloed op het contrast tussen donkere en lichte beelden. Naast een zwarter beeld komen kleuren sterker naar voren, waardoor je kijkervaring extra realistisch is.

OLED zwartwaarde

De zwartwaarde en het contrast van OLED

Een OLED scherm bevat miljoenen pixels die individueel kleuren produceren of oplichten. Wanneer een pixel een zwart beeld toont, gaat deze helemaal uit. Als resultaat is het beeld écht zwart. Dit zorgt voor een krachtig contrast tussen donkere en lichte beelden. Je ziet dit duidelijk terug tijdens een scène van een sterrenhemel. De lucht is pikzwart, terwijl de sterren helder schijnen. Doordat alleen de pixels achter de felle beelden oplichten, zie je geen lichte waas rondom de sterren.

Zwartwaarde QLED

De zwartwaarde en het contrast van QLED

Achter een QLED scherm zitten kleine lampen die per scène oplichten of donker worden. Hoe groter het aantal lampen, hoe specifieker het scherm op bepaalde plekken verduistert. Qua zwartweergave komen QLED tv's steeds dichter in de buurt bij OLED tv's. Zo beschikt Samsungs topmodel, de Q90R, over een full array achtergrondverlichting die uit honderden lampen bestaat. Hoewel deze techniek het scherm nauwkeurig verduistert, doen de pixels van een OLED tv dit net iets specifieker.

Kleurvolume en helderheid

Het kleurvolume is een combinatie van het aantal kleuren en de maximale helderheid die een tv weergeeft. Vooral wanneer je HDR video's bekijkt, is het belangrijk dat de tv een hoog kleurvolume produceert. Een HDR beeld bestaat niet alleen uit veel, maar ook uit zeer felle kleuren. Een tv kan deze kleuren alleen weergeven wanneer het scherm een hoge helderheid bereikt.

Kleurvolume OLED

Het kleurvolume en de helderheid van OLED

Elke OLED tv beschikt over HDR ondersteuning, waardoor je meer dan een miljard kleuren bekijkt. Vergeleken met een QLED tv produceert een OLED tv een lagere helderheid. Dit betekent dat je niet het maximale uit de intensiteit van sommige kleurtinten haalt. Houd er ook rekening mee dat de kleuren er minder helder uitzien in een verlichte kamer. Wil je dat de kleuren en het contrast tot hun recht komen, dan kun je het best in een donkere kamer kijken.

Kleurvolume QLED

Het kleurvolume en de helderheid van QLED

Dankzij de Quantum Dot techniek blinkt een QLED tv uit op beide vlakken. Deze techniek bestaat uit minuscule nanokristallen die licht omzetten in kleur. Op deze manier produceren QLED tv's een kleurvolume van 100%. Elke subtiele kleurnuance in een bloemenveld of de vacht van een dier wordt hierdoor perfect weergegeven. Door de hoge helderheid komen felle beelden ook in een verlichte kamer duidelijk naar voren.

Kijkhoek en reflectie

Wanneer je met een grote groep mensen tv kijkt, speelt de kijkhoek een belangrijke rol. Deze eigenschap bepaalt hoe ver je aan de zijkant kunt zitten voordat de beeldkwaliteit minder wordt. Vooral vanaf de zij-, maar ook vanaf de voorkant zie je soms hinderlijke reflecties. Zodra de zon of een lamp op het scherm schijnt, ontstaat er een spiegeleffect. Sommige tv's zijn hier gevoeliger voor dan andere.

Kijkhoek OLED

De kijkhoek en reflectie van OLED

OLED tv's staan bekend om hun uitstekende kijkhoek. Ga gerust schuin voor de tv zitten, de beeldkwaliteit blijft hetzelfde. Pas vanaf een hoek van ongeveer 85 graden merk je dat de kleuren of helderheid aangetast worden. De gemiddelde OLED tv is gevoeliger voor reflecties. Voornamelijk tijdens donkere scènes is de kans groot dat objecten als een lamp in het scherm weerspiegeld worden.

Kijkhoek QLED

De kijkhoek en reflectie van QLED

Vergeleken met OLED tv's hebben QLED tv's een minder brede kijkhoek. Vanaf een hoek van ongeveer 55 graden vervormen de kleuren en gaat de helderheid achteruit. Het voordeel is dat QLED tv's minder last van reflecties hebben. De achtergrondverlichting en een speciale laag op het scherm gaan weerspiegelingen tegen. Het beeld is hierdoor duidelijk zichtbaar wanneer de zon of een lamp op het scherm schijnt.

Inbranden

Als een scherm voor een lange periode een statisch beeld toont, loop je het risico dat het beeld inbrandt. Denk aan een logo dat continu in de bovenhoek staat. Eenmaal ingebrand blijft dit beeld als een schim op het scherm staan. Over inbranden bestaan veel verontrustende verhalen, maar in de realiteit hoef je hier nauwelijks zorgen over te maken. Toch is niet elke tv hier helemaal ongevoelig voor.

Inbranden OLED

Het risico op inbranden bij een OLED tv

Een OLED tv past slimme technieken toe die de kans op inbranden verkleinen. Zo gebruiken LG OLED tv's een mechanisme dat het scherm af en toe reset. Op deze manier wordt elke pixel teruggezet naar de basisinstellingen. Hierdoor heeft een OLED tv een minimale kans op inbranden, mits je hem op een normale manier gebruikt. Hiermee bedoel ik dat je niet dagenlang hetzelfde statische beeld toont.

Inbranden QLED

Het risico op inbranden bij een QLED tv

Wil je geen risico op inbranden, ga dan voor een QLED tv. Voor deze televisies is in een testlaboratorium bewezen dat ze inbrand-vrij zijn. Zelfs wanneer de schermen 72 uur hetzelfde beeld weergeven, vertonen ze geen teken van inbranden. Dit komt doordat Quantum Dots na een lange periode niet degenereren, dus minder helder worden of kapotgaan.

Conclusie

Zowel OLED als QLED tv's leveren op hun eigen manier een indrukwekkende beeldkwaliteit. Wil je het diepste zwart zien, dan is een OLED tv iets voor jou. Doordat elke pixel individueel uitgeschakeld wordt, is de zwartweergave perfect zwart en zeer nauwkeurig. Ga voor een QLED tv wanneer je de helderheid en het kleurvolume het belangrijkst vindt. Vooral wanneer je HDR video's bekijkt, geniet je met deze tv's van een indrukwekkende kleurintensiteit.

Bekijk onze OLED en QLED tv's

Kun je na het lezen van deze vergelijking niet wachten om een OLED tv in huis te halen? Bekijk dan ons assortiment met alle OLED tv's.

Heb jij je keuze gemaakt en ga je voor een QLED tv? Maak dan een keuze uit het QLED assortiment.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback