The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Marcella

QLED versus LED

Als je een tv uitzoekt, moet je - vroeg of laat - een keuze maken tussen verschillende schermtechnieken. Zo heb je bijvoorbeeld de led- en QLED beeldtechniek. Hoewel de namen van deze 2 beeldsoorten maar één letter verschillen, zijn ze toch anders. In dit artikel leggen we je de overeenkomsten én verschillen tussen led en QLED uit.

De belangrijkste verschillen tussen een QLED en LED tv

Welke televisie wil je? QLED televisie LED televisie
Wil je het meest heldere beeld? Ja Nee
Kijk je veel films en series met donkere scènes? Ja Nee
Wil je 1 afstandsbediening voor alle toestellen? Ja Nee
Wil je een kleine televisie? Nee Ja

LED en QLED uitgelegd

LED: standaard beeldpaneel

Een LED televisie is een tv met een LCD scherm dat niet zelf licht geeft, maar waarbij de ingebouwde LED lampjes dat doen. Achter het scherm of in de rand van het scherm produceren rijen witte led lichtjes verschillende kleuren, die samen het beeld op je tv vormen. De televisie maakt een zwart of donker beeld door zoveel mogelijk licht tegen te houden. Het gevolg is dat je een waas van licht ziet bij de donkerste gedeelten van het scherm: zwart is niet écht zwart. Dat geldt ook voor de kleurweergaven: niet alle tinten zijn even goed zichtbaar.

QLED: kleurrijk en helder beeld

Samsungs QLED tv’s hebben ook een LCD paneel, maar aan dat scherm zijn nanokristallen toegevoegd. Dit zijn hele kleine kristallen, die ervoor zorgen dat de tv over een hogere helderheid en groter kleurbereik beschikt. Vergelijk het met een kunstschilder: als die meer verschillende kleuren op zijn palet heeft, kan hij ze mengen tot meerdere (en heldere) tinten en daarmee meer details aanbrengen in zijn schilderij. Daarbij hebben sommige QLED tv’s een brede kijkhoek én een filter die reflecties van het omgevingslicht neutraliseren, waardoor je zelfs op klaarlichte dag van het beste contrast geniet.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.169 beoordelingen