The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Francis

Hoe meet je de nismaten op voor een inbouw vaatwasser?

Wanneer je een nieuwe inbouw vaatwasser kiest, is het belangrijk dat deze in je keuken past. Je hebt hiervoor de hoogte van je frontpaneel en de nismaten nodig. In dit artikel lees je hoe je dit stap voor stap opmeet, zodat je zeker weet dat de nieuwe vaatwasser past.

Nismaten vaatwasser opmeten in 6 stappen

Om ervoor te zorgen dat je de nismaten goed opmeet, volg je onderstaande 6 stappen.

  • Stap 1. Meet de nishoogte.
  • Stap 2. Meet het frontpaneel.
  • Stap 3. Meet de nisdiepte.
  • Stap 4. Meet de nisbreedte.
  • Stap 5. Meet de plint en bepaal het deursysteem.
  • Stap 6. Gebruik onze keuzehulp.

Stap 1: meet de nishoogte

Nishoogte

Het belangrijk dat je de hoogte van de nis weet. Dit is de ruimte waarin je de vaatwasser plaatst. Houd hierbij rekening met de vloer die voor de nis ligt. Deze ligt vaak iets hoger dan de vloer in de nis, omdat hier geen laminaat of plavuizen liggen. Meet vanaf de vloer tot de onderkant van je keukenblad. Zorg hierbij dat je de rolmaat strak houdt. Heb je een oude vaatwasser in de nis staan? Haal dan de plint weg en controleer of het apparaat op latjes of een stuk hout staat. Trek deze hoogte van de totale hoogte af.

Stap 2: meet de hoogte van het frontpaneel

Visual te meten frontpaneel van een volledig geintegreerde vaatwasser

Volledig geïntegreerd

Het bedieningspaneel zit aan de binnenzijde van de vaatwasser. Het frontpaneel zit over de hele buitenkant van de vaatwasser heen. Meet het hele frontpaneel op. Steekt het paneel boven de vaatwasser uit of heb je een greeploos paneel? Trek dan dit dan van de totale hoogte af.

Visual te meten frontpaneel van een half geintegreerde vaatwasser

Half geïntegreerd

Het bedieningspaneel zit aan de buitenzijde van de vaatwasser. Het frontpaneel zit niet over de hele voorkant van de vaatwasser heen, maar stopt bij het bedieningspaneel. Je meet dus het gedeelte op tot het bedieningspaneel.

Stap 3: meet de nisdiepte

Nisdiepte

Meet de diepte van de nis. Houd de rolmaat aan de linker- of rechterzijde en meet de diepte vanaf de achterzijde tot de voorkant van de nis. Houd hierbij rekening met leidingen achter in de nis: deze afmetingen haal je van de totale diepte af.

Staat de vaatwasser nog in de nis?

Wanneer het echt niet lukt om je inbouw vaatwasser uit de nis te halen, meet dan de diepte van het keukenblad op. Trek er 5 centimeter af voor de ventilatie en de leidingen aan de achterkant van je vaatwasser. Bepaal de nisdiepte alleen op deze manier, wanneer je de vaatwasser écht niet uit de nis kan halen.

Stap 4: meet de nisbreedte

Nisbreedte

Meet de breedte van de binnenkant van de nis. Span de rolmaat dus van de linker- naar de rechterkant van de nis. De standaard breedte voor een nis in de keuken is 60 centimeter. Heb je een smalle nis? Dan is de kans groot dat deze 45 centimeter breed is.

Stap 5: meet de plint op en bepaal het deursysteem

Vaatwasser met plint

Meet de hoogte van de plint onder jouw keuken. Is jouw plint hoger dan 9 centimeter? Kies dan voor een vaatwasser met een sleepdeursysteem. Hierbij schuift het keukenpaneel naar boven tijdens het openen, waardoor hij niet tegen de plint aankomt. Is de plint 9 centimeter of lager? Dan is zowel een deur-op-deursysteem als sleepdeursysteem mogelijk.

Stap 6: vul de afmetingen nauwkeurig in onze keuzehulp in

Keuzehulp

Nu je alles hebt opgemeten, is het belangrijk dat je een inbouwvaatwasser kiest die aan de maten voldoet en het bedieningspaneel op de juiste plek heeft zitten. Zo zorg je ervoor dat de vaatwasser perfect past in jouw keuken. Houd alle afmetingen bij de hand en kies in onze keuzehulp de optie die hierbij past. Vind je het lastig om de maten goed te meten. Zoek dan je huidige model vaatwasser op en ga uit van de nismaten van dat product.

Heb je een IKEA keuken?

IKEA keuken

Heb je een IKEA keuken? Dan zijn er verschillende dingen waaraan je ziet of je vaatwasser past. Houd er wel rekening mee dat alleen een volledig geïntegreerde vaatwasser in een IKEA keuken past. Gebruik hiervoor de filters op onze website.

IKEA® is een geregistreerde handelsnaam van Inter IKEA Systems B.V.© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.259 beoordelingen