The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Hoe voorkom je strepen op de prints uit je printer?

Heb je strepen op de afdrukken uit je printer? Volg de instructies op deze pagina om dit op te lossen.

In het kort

Wat ga je doen? Voorkomen dat je nog strepen op je prints hebt
Voor welke printer is deze uitleg geschikt? Elke printer
Wat heb je nodig? Een printer en een laptop of computer die verbonden is met de printer
Hoe lang duurt het? Afhankelijk van de oplossing tussen de 5 en 20 minuten

Stap 1: vervang de cartridges

Heb je net nieuwe cartridges in de printer gedaan? Sla deze stap dan over en ga door naar stap 2: 'Voer het onderhoudsproces uit'. Cartridges hebben een houdbaarheidsdatum. Als je de printer voor een langere tijd niet gebruikt is het mogelijk dat de inkt uitdroogt. De cartridges zijn dan niet meer te gebruiken en moeten vervangen worden.

Stap 2: voer het onderhoudsproces uit

De meest voorkomende oorzaak van strepen op het papier is een blokkade in de spuitkanaaltjes van de printer. Deze zorgen ervoor dat de inkt op de juiste manier op het papier komt. Door het uitvoeren van het onderhoudsproces maak je deze weer open.

  1. Zorg ervoor dat er papier in de papierlade zit
  2. (Optioneel) Veeg op het display van de printer in het hoofdmenu naar de optie 'Setup'.
  3. Selecteer de optie 'Instellingen'.
  4. Veeg afhankelijk van het merk en type van je printer door naar 'Hulpprogramma's' of 'Onderhoud'.
  5. Kies voor 'Printkop reinigen' of 'Spuitkanalen controleren'. De printer zal enkele geluiden maken en begint hierna met het reinigen van de printkop of spuitkanalen.
  6. Na de reinigingsprocedure komt er automatisch een testpagina uit de printer. Het is mogelijk dat het probleem nu is opgelost. Herhaal de vorige handelingen maximaal 3 keer als de strepen nog voorkomen.
  7. Is het probleem niet verholpen na deze pogingen? Ga dan verder met de volgende stap: 'Controleer de afdrukinstellingen'.

Stap 3: controleer de afdrukinstellingen

De strepen kunnen ook ontstaan doordat de kwaliteit niet goed is ingesteld. Dit doe je via je computer.

Windows | Open het afdrukvenster in Windows. Dit doe je door een printopdracht te starten. Klik op 'Eigenschappen'. Dit kan weergegeven zijn als 'Opties', 'Printerinstallatie', 'Printer' of 'Voorkeuren'. Pas de optie 'Afdrukkwaliteit' aan naar 'Beste' en druk op 'Ok' om de instellingen op te slaan. Maak een testafdruk en controleer of de strepen weg zijn. Is dit niet het geval? Ga dan naar de volgende stap. macOS | Open het afdrukvenster in macOS. Start hiervoor een printopdracht. Druk op 'Papier/Kwaliteit' of 'Media en kwaliteit'. Verhoog de kwaliteit en druk op 'Opslaan'. Maak een testafdruk en controleer of de strepen weg zijn. Is dit niet het geval? Ga dan naar de volgende stap.

Lukt het niet?

Wij helpen je graag om strepen op je prints te voorkomen. Mocht het niet lukken aan de hand van de bovenstaande opties, neem dan contact op met onze klantenservice.

Tim
Artikel van:
Tim Printerspecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.866 beoordelingen