The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Jan

Hoe los je problemen met het touchpad van je laptop op?

Oeps, het touchpad van je laptop is ermee opgehouden. Raak niet direct in paniek, de oplossing is misschien wel makkelijker dan je denkt. Volg onderstaande stappen en met een beetje geluk behoren de problemen met je touchpad tot het verleden.

Oplossing 1: controleer of Windows vastgelopen is

Een Acer laptop met Windows startmenu.

Om uit te sluiten of het probleem in je touchpad zit, controleer je eerst of Windows niet is vastgelopen. Druk op de Windows toets op je toetsenbord en kijk of het startmenu op je scherm tevoorschijn komt.

  • Is dit niet het geval? Dan is Windows vastgelopen. Houd in dat geval de aan/uit knop voor ongeveer 10 seconden ingedrukt om je laptop uit te schakelen. Nadat je laptop opnieuw is opgestart, zou het probleem verholpen moeten zijn.

  • Komt het menu tevoorschijn? Dan is Windows niet vastgelopen en kunnen we snel door naar oplossing 2.

Oplossing 2: lokaliseer de touchpad knop

Het toetsenbord van een Windows laptop met fn en touchpad icoon omcirkelt.

Sommige laptops hebben boven of naast het touchpad een fysieke knop. Handig als je het touchpad tijdelijk wilt deactiveren, maar vervelend wanneer dit niet je bedoeling is geweest. Bij moderne laptops is deze knop overigens steeds vaker afwezig. Vaak moet je dan de Fn toets (te vinden naast de Windows toets) gebruiken in combinatie met 1 van de F toetsen.

Probeer de touchpad knop op jouw laptop te lokaliseren en druk deze vervolgens in. Wanneer je touchpad nu nog steeds niet werkt, ga je door naar de volgende stap.

Oplossing 3: ontkoppel externe apparaten

Een Logitech muis.

Koppel alle externe apparaten los die in verbinding staan met je laptop. Een muis of trackball schakelen soms namelijk automatisch het touchpad uit.

Externe apparaten weer koppelen

Mocht het ontkoppelen van je externe apparaten niet geholpen hebben, dan staat het je vrij om deze nu weer aan te sluiten. Sterker nog, voor de volgende stappen raden we je dit zelfs aan. Met een muis is het namelijk een stuk eenvoudiger navigeren door Windows.

Oplossing 4: controleer de muisinstellingen

Het Touchpad instellingen menu in Windows.

Nu we uit kunnen sluiten dat het probleem door externe apparaten wordt veroorzaakt, is het tijd om de muisinstellingen te controleren.

  • Klik op de Start knop, links onderaan in je scherm.
  • Klik vervolgens op Instellingen, te herkennen aan het tandwiel icoon.
  • Klik op Apparaten.
  • Kies nu in het linkermenu voor Muis en touchpad.
  • Controleer of het schuifknopje onder Touchpad aan staat. Zo niet, schakel deze dan in door erop te klikken.
  • Test of je touchpad werkt. Zo niet? Ga door naar stap 5.

Oplossing 5: controleer het stuurprogramma

Windows Device Manager.

De kans is groot dat er iets niet in orde is met je mouse driver, ook wel het stuurprogramma van je muis genoemd. Het is dus raadzaam om je stuurprogramma's te controleren en eventueel bij te werken.

Oplossing 6: laat je laptop repareren

RAM geheugen laptop vervangen.

Heeft geen van deze oplossingen geholpen? Dan is de kans groot dat je touchpad defect is. Wij raden je in dat geval aan het touchpad extern te laten repareren. Dit kan vaak gewoon bij de computerwinkel om de hoek. Wanneer je laptop nog binnen de garantieperiode valt, is het verstandig om contact op te nemen met de winkel waar je de laptop hebt gekocht. Vaak vallen touchpad defecten namelijk onder de fabrieksgarantie.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.210 beoordelingen