The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Eerste hulp bij robotstofzuigers

Heb je problemen met je robotstofzuiger? Daar is in veel gevallen iets aan te doen. In dit artikel bespreken we veelvoorkomende problemen met robotstofzuigers en leggen we uit wat je zelf doet om dit op te lossen. Zo is het lang niet altijd nodig de robot terug te sturen en geniet jij langer van jouw hulp in het huishouden.

Mijn robot valt, botst of draait rondjes

Robotstofzuiger sensoren vies

Afhankelijk van hoe geavanceerd jouw robotstofzuiger is, heeft deze verschillende sensoren om zijn weg te vinden in huis. Afgrondsensoren voorkomen dat de robot van de trap af valt, afstandssensoren zorgen ervoor dat de robot nergens tegenaan rijdt en botssensoren remmen de robot af als hij ergens tegenaan gaat rijden. Doet de robot ineens dingen die hij normaal niet doet, zijn de sensoren of lasers waarschijnlijk vies. Deze zijn gemakkelijk schoon te maken, wat veel van deze problemen oplost.

De robot kan het basisstation niet vinden

Robot vindt basisstation niet

Heb jij een robotstofzuiger die uit zichzelf terugrijdt naar het basisstation maar kan de robot deze niet vinden? De meest voorkomende reden hiervoor is dat het basisstation niet genoeg ruimte heeft. In de handleiding van de robot staat hoeveel ruimte er rondom het basisstation vrij moet zijn.

In sommige gevallen is het zo dat de robot niet gestart is vanaf het basisstation. Zorg ervoor dat de robot altijd start vanaf het basisstation.

In het donker doet de robot het niet goed

Robotstofzuiger in donker

Zet jij de robot graag 's nachts aan maar lijkt het de volgende ochtend alsof er niets is gebeurd, dan zou het kunnen zijn dat het 's nachts te donker is in huis. De meeste sensoren van de robotstofzuigers doen hun werk niet als de omgeving te donker is. Een gordijn opendoen voor wat maanlicht of licht van een straatlantaarn kan al genoeg zijn om dit op te lossen.

De robotstofzuiger rijdt vast onder de kast

Robotstofzuiger vast onder kast

Rijdt de robotstofzuiger onder de kast en komt hij hier niet meer vandaan? Ook hier kan het probleem zijn dat de robotstofzuiger te weinig licht heeft om goed te functioneren. Probeer licht te creëren onder de kast en kijk of de robot nu wel zijn weg vindt. Als je helemaal niet wilt dat de robotstofzuiger onder de kast komt, plaats dan een magneetstrip of zet een virtuele toren neer.

De batterij raakt steeds sneller leeg

Batterij robotstofzuiger raakt leeg

Dat klopt. Alle robotstofzuigers hebben een oplaadbare accu. Naar verloop van tijd wordt de kwaliteit hiervan minder, net als bij een mobiele telefoon bijvoorbeeld. Vind je het belangrijk dat de accu zo lang mogelijk goed blijft? Kies dan voor een robotstofzuiger met een accu gemaakt van Li-Ion. Deze accu's zijn van de beste kwaliteit en gaan het langste mee.

De zuigkracht wordt minder

Zuigkracht robotstofzuigers wordt minder

Hoe vaak leeg je de stofbak? Robotstofzuigers hebben een relatief kleine stofopvang als je deze vergelijkt met reguliere stofzuigers. Het is aan te raden de stofbak na elke stofzuigbeurt te legen. De robot heeft dan weer ruimte om zoveel mogelijk op te zuigen tijdens de volgende stofzuigbeurt. Als de robot bij jou thuis meer dan 100 vierkante meter moet stofzuigen, kijk dan goed naar de opvangcapaciteit. Hoe groter de stofbak, hoe langer de robotstofzuiger goed door kan zuigen.

Wat moet ik wanneer vervangen?

Om zo lang mogelijk gebruik te maken van jouw robotstofzuiger, is het nodig om af en toe onderdelen te vervangen. De robotstofzuiger is dan weer als nieuw en gaat weer voor langere tijd mee. Ook voorkom je door het op tijd vervangen van onderdelen een aantal veelvoorkomende problemen. Zo blijft de zuigkracht bijvoorbeeld optimaal en laat de robot geen vuil liggen. Bij robotstofzuigers zijn er in principe 2 onderdelen die je regelmatig moet vervangen: de borstels en het filter.

Borstels

Zijborstels en middenborstels vervangen robots

De zijborstels en eventuele middenborstels vervang je ongeveer 1 keer per 6 maanden tot 1 keer per jaar. Dit is afhankelijk van hoe vaak je de robot gebruikt en op welke ondergrond. Bij een robot die regelmatig het tapijt stofzuigt, zullen de borstels eerder vervangen moeten worden dan bij een robot die alleen af en toe harde vloeren zuigt. Bij een gebruik van minimaal 3 keer per week raden wij aan de borstels elk half jaar te vervangen.

Filter

Filter vervangen robotstofzuigers

Hoe vaak je het filter vervangt is afhankelijk van het soort huishouden waar je in leeft. Heb je bijvoorbeeld huisdieren of ben je allergisch, dan moet je dit filter vaker vervangen. Gemiddeld is het nodig 1 keer in de 3 maanden het filter te vervangen. In tussentijd zijn de meeste filters schoon te spoelen onder de kraan. Als je de robot vaker dan 3 keer per week gebruikt is het verstandig elke week dit filter even schoon te maken.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen