The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Videocameraspecialist

Advies over professionele videocamera's

De professionele videocamera is, zoals de naam doet vermoeden, de meest uitgebreide videocamera. Met deze camera's kun je aan de slag om opnamen te maken voor professionele doeleinden. Maar ook als liefhebbende amateur is deze camera de uitkomst als je op zoek bent naar het beste beeld en geluid. Lees op deze adviespagina alles wat je moet weten om de beste professionele videocamera voor jou te vinden.

Wat zijn de voordelen van een professionele videocamera?

Het grootste verschil tussen een professionele videocamera en een eenvoudige camcorder is de kwaliteit van de lens en de beeldsensor. De meeste lenzen van een camcorder zijn van zeer hoogwaardig plastic gemaakt. De lens van een professionele camera is gemaakt van glas met verschillende coatings om ongewenste vervormingen tegen te gaan. Daarnaast is de opening van de lens groter en kan er daarom meer licht op de sensor vallen. Deze sensor is groter dan die van een camcorder. Zo kan er meer informatie op worden geslagen wat de mogelijkheid geeft tot het vastleggen van prachtige details.

De grens tussen een goede camcorder en een professionele videocamera wordt steeds vager. Een goede camcorder kan ook uitstekende features hebben. En tegelijkertijd wordt een professionele videocamera steeds betaalbaarder.

Welke invloed heeft de sensor op de beeldkwaliteit?

Omdat de beeldsensor van een professionele videocamera groter is dan die van een camcorder, kan er meer licht op de sensor vallen. Hierdoor krijgt de camera veel meer informatie, waardoor hij beter om kan gaan met slechte lichtsituaties, bewegingen en kleuren. Je kan dus zeggen; des te groter de sensor, des te hoger de beeldkwaliteit.

  • De full frame-sensor is de grootste en wordt gebuikt in (semi-)professionele camera's. Deze sensor is dus heel goed in staat om gedetailleerde beelden te filmen. Maar de gevoeligheid heeft nog een tweede voordeel: deze sensor presteert enorm goed in het donker. Dat betekent dat je, wanneer het wat donkerder wordt, niet meteen een externe lichtbron hoeft te gebruiken.
  • De 1/3 inch sensor is de meest voorkomende sensor. Hij is kleiner dan de full frame-sensor, maar nog steeds vele malen groter dan de sensor van een eenvoudige camcorder.

Welk soort externe microfoon wil je aansluiten?

Microfoon aansluiten

De meeste videocamera's hebben een interne microfoon, om op een eenvoudige manier geluid op te nemen. En omdat deze microfoon klein en eenvoudig wordt gehouden, zitten er vaak beperkingen aan. Zo hebben ze vaak last van omgevingsruis en hebben ze een beperkt bereik. Daarom wordt een professionele videocamera altijd uitgerust met een externe microfoon-aansluiting.

Aansluitingen

Er zijn 2 verschillende uitgangen om een externe microfoon aan te sluiten.

  • Een 3,5mm aansluiting (de onderste kabel in de afbeelding). Het soort kabel dat hiervoor gebruikt wordt is gevoelig voor storing en straling van andere apparatuur.
  • Een XLR-aansluiting (de bovenste kabel in de afbeelding). Een XLR-aansluiting is een professionele geluidsverbinding en heeft de beste audio-overdracht. Een XLR-kabel heeft een beschermende mantel die storingen voorkomt. Wil je een langere afstand overbruggen? Kies dan ook voor een XLR-kabel, het signaal verliest geen sterkte over langere afstanden.

Sommige videocamera's beschikken over een dubbele audio-input. Zo kun je zelfs twee microfoons aansluiten: een microfoon voor omgevingsgeluid en een microfoon voor direct geluid, om zo een perfecte geluidsmix te verkrijgen.

Welke handmatige instellingen ga je gebruiken?

Hoewel de videocamera een automatische modus heeft, is het aan te raden om te leren de camera handmatig te bedienen. In optimale situaties is het voor de camera geen probleem om de juiste instellingen te kiezen. Maar wanneer het lastiger wordt, bijvoorbeeld wanneer er minder licht beschikbaar is, wil je zelf kunnen kiezen hoe je dit tekort aan licht wil compenseren. De camera zal hier namelijk niet meteen zelf met de ultieme oplossing komen.

Één van de belangrijkste handmatige features is de focus. Hiermee bepaal je zelf welk deel van het beeld scherp is. Dit kan lastig zijn wanneer je onderwerp in beweging is, of wanneer je zelf de focus wilt verplaatsen. Gelukkig zijn er handige tools, zoals peaking, die hierbij helpen.

Met de iris bepaal je grootte van de lensopening, oftewel de hoeveelheid licht die door de lens valt. Zo kun je het beeld beïnvloeden door het donkerder of lichter te maken.

De zebrafunctie gebruik je om de belichting in de viewfinder of op het scherm te controleren. Wanneer je deze functie activeert, laat het de overbelichte delen in beeld zien door er een zebrapatroon overheen te leggen.

Met de sluiter bepaal je hoe lang elk frame belicht wordt. Dit is vooral interessant wanneer je te maken hebt met snel bewegende onderwerpen, of wanneer je in slow motion wilt filmen. Bij een korte sluitersnelheid zullen de frames scherper zijn, omdat de sluiter dan minder lang geopend is. Bij een lange sluitertijd wordt er meer beweging vastgelegd.

Elke lichtbron heeft een andere kleurtemperatuur. En wanneer de camera niet goed op deze kleurtemperatuur is afgestemd, kunnen de beelden een onnatuurlijke kleur krijgen. Om dit te voorkomen, pas je de witbalans in de videocamera aan. Sommige videocamera's hebben voorgeprogrammeerde standen.

Hoe wil je de filmbestanden nabewerken?

Filmbestanden nabewerken

Omdat professionele videocamera's bestanden van zeer hoge kwaliteit opnemen, zal je computersysteem hier ook op berekend moeten zijn. Je zal grote bestanden moeten importeren en je uiteindelijke beeldbewerkingen moeten renderen. Dit proces verwerkt de edit-lagen en effecten en maakt er 1 bestand van. Je computer moet dus aan bepaalde eisen voldoen, zoals een bepaald formaat werkgeheugen. Deze eisen kan je vinden in de specificaties van de software die je daarvoor gaat gebruiken.

Er is veel software te vinden; van de gratis software op je computer tot de specialistische software die je zeer professionele films laat maken. Nu is dit laatste voor een amateur niet aan te raden. Je wil niet verzanden in de honderden mogelijkheden. De standaard videobewerkingssoftware zoals "Windows Moviemaker" of "iMovie" zijn juist vaak niet toereikend.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen