The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Hoe kies je een slimme speaker voor in je woonkamer?

Je wilt graag een slimme speaker in je woonkamer, maar de keuze is reuze. Waar moet je beginnen? Heb je een grote of een kleinere speaker nodig? En wil je je speaker bedienen via een app, of misschien wel met spraakcommando’s? Onderstaand artikel geeft uitleg over de belangrijkste eigenschappen van een slimme speaker, en geven je hopelijk wat handvatten bij het maken van een keuze.

Wat is een slimme speaker?

Wifi speaker Sonos One

Een slimme speaker is meer dan je ouderwetse, bedrade luidspreker. Ze zijn draadloos, streamen via wifi en/of bluetooth en je breidt ze eenvoudig uit via het netwerk. Je bedient ze met je stem via de ingebouwde spraakassistent en voegt de speakers toe aan je slimme huis en stelt routines in. Denk bijvoorbeeld aan ‘Hey Google, tijd voor filmavond’ en de lampen worden gedimd, de tv gaat aan en Netflix wordt gestart.

Welk formaat heb je nodig?

Grote wifi speaker

Ze komen in alle soorten en maten. Hoe weet je welk formaat goed tot z’n recht komt in jouw woonkamer? De vuistregel is hoe groter de speaker, hoe krachtiger hij klinkt. Er is dus niet altijd sprake van hoe groter hoe beter. In een kleinere kamer klinkt zo’n krachtpatser op vol volume namelijk niet altijd mooi. Het zou dus zonde zijn als je de kracht onbenut laat. Bij woonkamers vanaf 30 vierkante meter doe je er verstandig aan om een grotere speaker aan te schaffen. Ook kan je nadenken over een stereopaar (dus twee kleinere speakers) of een 5.1 home cinema set. Deze bestaat uit een soundbar, subwoofer en achter speakers. Dit is vooral om het geluid bij je tv te verbeteren.

Bedien de speaker via een app

Sonos App

Een aantal van de slimme speakers heeft zijn eigen app. Dit maakt een installatie nog eenvoudiger. Ook voeg je in een app meerdere apparaten toe aan je woning en koppel je speakers aan elkaar voor een stereopaar, surround of multiroom opstelling. Het voordeel van een eigen app is dat deze vaak beschikken over een equalizer. Dit betekent dat je losse aspecten van de muziek, zoals bas (lage) en treble (hoge tonen) handmatig naar wens aanpast.

Bedien de speaker met je stem

Wifi speaker Harman Kardon Citation One

Een speaker met spraakbediening geef je spraakcommando’s zoals ‘Speel het volgende nummer af’ of ‘Hoe is het weer vandaag?’. Deze speakers hebben dus allemaal een ingebouwde microfoon en zijn geschikt om andere slimme apparaten in je huis aan te sturen. Je koppelt dus bijvoorbeeld ook je televisie en je slimme verlichting aan de speaker via Google Home. Zo vraag je de speaker om de lampen aan te doen als je thuiskomt en Google Assistant doet het voor je.

Waarom Google Assistant compatible?

Multiroom

Naast speakers met een ingebouwde spraakassistent, zijn er ook speakers die compatible zijn voor je smart home. Oftewel: je sluit deze wel aan in je slimme ecosysteem via Google Home, maar je bedient andere apparaten niet met je stem via de speaker. Ze hebben namelijk geen ingebouwde microfoon of ingebouwde Google Assistant.

Kies een smart home hub

Google Home

Wil je alleen je smart home aansturen en hoef je niet per se een speaker van goede geluidskwaliteit? Kies dan voor een smart home hub. Zo koppel je al je slimme apparaten aan elkaar en bedien je je lampen, thermostaat en nog veel meer met je stem.

Ga voor een slimme speaker bundel

Slimme speaker bundel

Wil je het liefst gelijk een stereopaar, surround of multiroom opstelling in huis halen? Kies dan voor een bundel van slimme speakers. Deze bestaan uit verschillende wifi speakers, soundbars en/of subwoofers. Met bijvoorbeeld een 5.1 opstelling creëer je een thuisbioscoop. Je verbindt ze draadloos met elkaar en bedient ze met je stem of met de app.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.769 beoordelingen