The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Welke soort speaker geeft het beste geluid in de woonkamer?

Als je iemand vraagt of diegene het beste geluid uit zijn of haar speaker wil, zal het antwoord altijd ‘ja’ zijn. Maar wanneer is geluid goed en wanneer is geluid slecht? Dit is vaak subjectief. Toch zijn er een aantal punten waar je rekening mee kan houden als je geluidskwaliteit hoog in het vaandel hebt staan wanneer je een nieuwe speaker zoekt. Hopelijk geeft onderstaand artikel je wat meer informatie bij het maken van een keuze.

HiFi speakers met versterker

Hifi speakers in gebruik

HiFi staat voor high fidelity en dat betekent ‘zeer betrouwbaar’. HiFi speakers leveren dan ook superieure geluidskwaliteit. Al helemaal als je ze aansluit op een hoogwaardige versterker of receiver. Zorg wel dat je ze bedraad aansluit zodat er geen kwaliteit verloren gaat.

Home cinema set

Home cinema set in gebruik

Met een home cinema set haal je in één keer alles in huis wat je nodig hebt voor een thuisbioscoop. Denk hierbij aan een soundbar, subwoofer en achter speakers. Zo creëer je in een handomdraai een 5.1 opstelling of hoger. Dit staat voor surround sound. Je luistert naar goed geluid want de set is op elkaar afgestemd. Als de film is afgelopen luister je naar muziek.

Eén of meerdere wifi speakers

Wifi speaker in gebruik

Wifi speakers zijn slim. Daarom bedien je ze met je stem of via een app. Omdat je muziek streamt, is de geluidskwaliteit wel wat minder dan bij hifi speakers. Hierover lees je meer in de laatste alinea. Het gebruiksgemak is daarentegen weer een groot pluspunt. Doordat je de speakers draadloos verbindt via wifi, plaats je ze gemakkelijk overal in je huis. Je bedient de speaker overal in huis waar de verbinding goed is. Doe dit via je smartphone, tablet of gewoon met je stem.

Soundbar

Soundbar in gebruik

Eenvoudig het geluid van je tv verbeteren, dat doe je met een soundbar. Het is zeker een goed geluid, maar het platte ontwerp van een soundbar zorgt voor een mindere geluidskwaliteit dan (meerdere) hifi of wifi speakers. Als je nog meer kracht wilt toevoegen aan je soundbar, schaf je een subwoofer aan. Daarmee wordt het geluid van een soundbar al meer vergelijkbaar met dat van een hifi speaker. Wil je je set echt compleet maken? Ga dan voor een soundbar, subwoofer en achterspeakers. Zo creëer je een 5.1 geluidsopstelling.

Prijs/kwaliteit

Wifi speaker in gebruik

De prijsverschillen binnen home audio zijn groot. Dit verschil zit ‘m vaak in de geluidskwaliteit en de functies. Goed geluid valt of staat met de onderdelen die gebruikt zijn. Dit zie je vaak terug in de prijs. De vuistregel geldt hier dus wel: hoe hoger de prijs, hoe hoger de kwaliteit.

Formaat

Grote wifi speaker in gebruik

Een grote speaker levert meer vermogen. Dit heeft te maken met grotere woofers in de speaker. Deze produceren lagere trillingen. Oftewel, je geniet meer van volle basgeluiden als de woofer groter is en dus de speaker ook. Wil je toch liever een compacte speaker of soundbar, maar alsnog goede bas ervaren? Lees dan de volgende alinea.

Subwoofer voor extra bas

Subwoofer in gebruik

Je kunt ook een losse subwoofer aanschaffen. Deze plaats je op de grond naast de tv, of zelfs onder je bank. Koppel deze aan je soundbar of wifi speakers en luister zo naar de laagste bastonen voor nog meer effect aan jouw geluid. Een subwoofer produceert namelijk lagere bastonen dan een speaker of soundbar.

De impact van streamen op geluidskwaliteit

Wifi speaker in gebruik

Als je muziek streamt, treedt er kwaliteitsverlies op. Tijdens het streamen wordt een muziekbestand namelijk opgedeeld in kleine stukjes die via wifi of bluetooth vanaf het afspeelapparaat naar de speaker worden gestuurd. De speaker voegt deze stukken weer samen en maakt er weer één audiobestand van. Dit gaat ten koste van het geluid. Geluid klinkt het beste als je de geluidsbron bedraad met de speaker verbindt. Let wel op dat het audiobestand een van hoge kwaliteit moet zijn. Dit zijn bijvoorbeeld .wav of .aiff bestanden.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.835 beoordelingen