The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Advies over slimme stekkers

Met een slimme stekker maak je elk gewenst elektrisch apparaat in huis slim. Plaats een slimme stekker in een bestaand stopcontact en sluit er een apparaat, zoals een lamp of koffiezetapparaat, op aan. Vervolgens is het mogelijk om apparaten op afstand met je smartphone/tablet te schakelen (aan/uit) en optioneel het energieverbruik meten.

Hoe werkt het?

Een slimme stekker verbind je draadloos met een basisstation (de schakel tussen het internet en je slimme stekker) of direct met je smartphone of tablet. Dit hangt af van het ingebouwde communicatieprotocol, zoals Bluetooth, Z-Wave, ZigBee, wifi of het unieke protocol van de fabrikant.

slimme stekker

Voorbeeld

Je kind vindt het fijn om een lamp aan te hebben tijdens het slapen. Steek een slimme stekker in het stopcontact en sluit het nachtlampje hierop aan. Koppel de slimme stekker aan een sensor van hetzelfde merk.

Zodra je kind in slaap valt, gaat het licht vanzelf uit. En als je kind wakker wordt, gaat het lampje automatisch weer aan. Van alle gebeurtenissen ontvang je een melding op je smartphone, zodat je constant op de hoogte blijft.

Wat heb je nodig?

Om te beginnen heb je natuurlijk slimme stekkers nodig, zodat je apparaten ergens op aan kan sluiten. Hiernaast zijn er nog meer elementen en accessoires beschikbaar, zodat je bijvoorbeeld ook bestaande (ingebouwde) lichten met een inbouwschakelaar kan aansluiten.

Slimme stekkers

Slimme stekkers

Met behulp van een slimme stekker is het mogelijk om aangesloten apparaten te schakelen en/of het energieverbruik te meten. Je steekt de slimme stekker in een stopcontact en sluit vervolgens hier weer een apparaat op aan. Wij adviseren stekkers van hetzelfde merk te combineren. Zorg ervoor dat alle slimme stekkers in je huis hetzelfde protocol ondersteunen, zodat ze met elkaar kunnen communiceren.

Basisstations

Basisstations

Een basisstation is het hart van je domotica systeem. Je sluit het station via je router aan op je thuisnetwerk. Afhankelijk van het merk van een slimme stekker, is een basisstation noodzakelijk om de producten op afstand met een smartphone, tablet of laptop te bedienen. Wanneer een basisstation noodzakelijk is om alle opties te kunnen benutten, geven wij dit altijd aan bij het product. Zonder een basisstation werken deze slimme stekkers niet.

Sensoren

Sensoren

Een sensor neemt veranderingen waar in je huis. Bij een detectie stuurt de sensor een melding naar je smartphone/tablet en/of andere aangesloten domotica producten. Onder de waarnemingen vallen onder andere:

  • Beweging
  • Geluid
  • Temperatuur
  • Luchtvochtigheid
  • Wateroverlast

Schakelaars

Schakelaars

Met een schakelaar stuur je op afstand 1 of meerdere slimme stekkers aan. Met de schakelaar zelf, of met je smartphone/tablet. Vervang je huidige schakelaar door een slimme variant of kies voor een inbouwschakelaar en bouw je bestaande lichtschakelaar om naar een slimme variant.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 20.199 beoordelingen