The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Strijkijzer of stoomgenerator ontkalken

Stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren maken gebruik van water en in water zit kalk. Kalk komt tijdens het strijken uit je apparaat en kan bruine vlekken geven op je kleding. Deze vlekken krijg je er niet eenvoudig uit dus is het belangrijk om kalkvorming te voorkomen. In dit artikel vertel ik je waarom dit belangrijk is en hoe je dit doet.

Waarom is ontkalken belangrijk?

Kalkresten blokkeren de stoomgaten van jouw stoomstrijkijzer of stoomgenerator waardoor er roest ontstaat. Hierdoor stoomt het strijkijzer niet goed meer of komen er bruine vlekken op je strijkgoed. Dit voorkom je door elke 3 maanden je strijkijzer te ontkalken. De stoomkracht blijft zo het sterkst en je doet langer met je stoomstrijkijzer of stoomgenerator.

Welke antikalksystemen zijn er?

We onderscheiden 4 typen antikalksystemen: reinigingsprogramma, antikalkcartridge, kalkverzamelaar en zonder antikalksysteem. Ik leg elk systeem uit, zodat je weet wat jij zelf nog moet doen om jouw strijkijzer of stoomgenerator kalkvrij te houden.

Reinigingsprogramma

Reinigingsprogramma strijkijzers

Een stoomstrijkijzer of stoomgenerator met een reinigingsprogramma reinigt zichzelf. Je hoeft hier dus niet veel voor te doen, behalve het juiste programma te selecteren. Kijk goed in de handleiding van jouw strijkijzer hoe je het ontkalkingsprogramma inschakelt en het strijkijzer doet de rest.

Antikalk cartridge

Calk cartridges strijkijzers

Bij dit type antikalk systeem wordt het water in het reservoir ontkalkt door een zogeheten cartridge. Deze zit in het strijkijzer of de stoomgenerator en kun je er uit halen. Een cartridge gaat gemiddeld 3 maanden mee en moet je dus zelf vervangen. In de handleiding van jouw stoomstrijkijzer of stoomgenerator staat hoe je dit doet.

Kalkverzamelaar

Kalkverzamelaar strijkijzers

Een kalkverzamelaar is een bakje of staaf in jouw stoomstrijkijzer of stoomgenerator die de kalk opvangt. Je ontkalkt jouw strijkijzer door dit bakje te legen en schoon te maken. Spoel de kalkverzamelaar af en plaats het terug. Doe dit elke 3 maanden om je stoomstrijkijzer of stoomgenerator kalkvrij te houden. Strijk je vaker dan 3 keer per week of woon je in een gebied waar de waterhardheid hoog is (3dH of meer)? Doe dit dan vaker, bijvoorbeeld maandelijks.

Handmatig ontkalken

Handmatig ontkalken strijkijzers

Een stoomstrijkijzer of stoomgenerator zonder antikalksysteem ontkalk je handmatig. Dit is niet moeilijk maar wel erg belangrijk. Het ontkalken zelf kost je ongeveer een kwartier. Vervolgens moet het een half uur intrekken dus in totaal ben je ongeveer 3 kwartier bezig. Volg de stappen hieronder en je strijkt snel weer op volle kracht verder.

Hoe ontkalk ik handmatig mijn strijkijzer?

Om je strijkijzer te ontkalken heb je een paar dingen nodig en moet je een aantal stappen volgen.

Wat heb je nodig:

  • Theedoek die vies mag worden.
  • Water. Voor het beste resultaat gebruik je gefilterd water, aangezien hier geen kalk in zit. Tijdsduur 15 minuten + 30 minuten inwerktijd.

Handmatig ontkalken

Stap 1 Leeg het waterreservoir en spoel het reservoir om onder de kraan.
Stap 2 Vul het waterreservoir tot de maximale hoeveelheid met water.
Stap 3 Zet het strijkijzer minimaal 4 minuten aan op de hoogste stand. Druk de stoomknop een paar keer in.
Stap 4 Zet het strijkijzer uit en laat het water 30 minuten intrekken.
Stap 5 Maak de binnenkant van het waterreservoir schoon. Blijven er kalkresten achter? Herhaal dan stap 2 t/m 5.
Stap 6 Pak de schone doek en vul het reservoir met schoon water. Schakel de stoomfunctie in en strijk 3 minuten op de schone doek.

Kan ik kalkvorming voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom dat je na iedere strijkbeurt het waterreservoir leeggiet. Zet jouw stoomstrijkijzer of stoomgenerator dus niet weg terwijl er nog een laagje water in staat. Je kunt ook ontkalkt water toevoegen. Gebruik een speciale waterkan met waterfilter en vul deze met kraanwater. Meer tips over hoe je kalk zo veel mogelijk kunt voorkomen, lees je in het adviesartikel.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.802 beoordelingen