The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Hoe maak ik de strijkzool schoon?

Er zitten vlekken op de onderkant van je stoomgenerator of strijkijzer. Hierdoor strijk je minder soepel en strijkt je strijkijzer minder heet. Hoe je deze vlekken van de strijkzool verwijdert, vertel ik je in dit artikel. Zo strijk je snel weer verder en houd je jouw strijkijzer of stoomgenerator langer in goede conditie.

Hoe komen de vlekken op de strijkzool?

Wanneer je synthetische stoffen en opdrukken te heet strijkt, smelten er kleine stukjes stof vast aan je strijkijzer. Deze kleine stukjes stof vormen uiteindelijk, als je vaker te heet strijkt, vlekken op de strijkijzerzool. Ook kalkrijk, hard water of het gebruik van stijfsel veroorzaken vlekken aan de onderkant van je strijkijzer. Om zo lang mogelijk van jouw strijkijzer te genieten en te voorkomen dat er vlekken ontstaan op jouw favoriete shirtje, is het belangrijk de strijkzool regelmatig schoon te maken.

Wat heb je nodig?

Het is niet nodig aan de slag te gaan met chemische middelen. Sterker nog, deze kunnen de strijkzool zelfs beschadigen. Pak het volgende erbij:

  • Azijn
  • Theedoek
  • Microvezeldoekje
  • Een bak waar het strijkijzer in past, bijvoorbeeld een afwasteil
  • Eventueel een spons Tijdsduur 10 minuten schoonmaaktijd + 30 minuten inwerktijd.

Stappen

Stap 1 Bedek de bodem van de bak of afwasteil met de theedoek. Drenk de theedoek in azijn, totdat deze vochtig is.
Stap 2 Zet je (stoom)strijkijzer op de doek en laat deze een half uur staan, zodat de azijn op de vlekken inwerkt.
Stap 3 Haal een vochtige doek over de strijkzool om de vlekken en azijn te verwijderen.

Let op:

Als de vlekken hardnekkig zijn, gebruik je een zachte, vochtige spons om de strijkzool mee te schrobben. Let op: gebruik hier niet de ruwe kant van een schuursponsje voor, die beschadigt de strijkzool. De krassen die hierdoor ontstaan zijn niet meer te verhelpen. Heb je alle stappen doorlopen maar zitten er nog steeds vlekken op? Herhaal dan stap 1 t/m 3. Wil je heel je strijkijzer ontkalken of meer informatie over verschillende anti-kalk systemen? Lees dan het adviesartikel.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.865 beoordelingen