The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Tips om kalk in je strijkijzer te voorkomen

Kalk in je strijkijzer blokkeert de stoomgaten en vermindert zo de stoomkracht. Ook kan kalk vlekken geven op je kleding. Om dit te voorkomen zijn er een aantal dingen die je kunt doen. In dit artikel geef ik je tips om het strijkijzer schoon te maken en te ontkalken.

Tip 1: gebruik kalkvrij water

Gefilterd water gebruiken

Gebruik gedemineraliseerd of gedestilleerd water om je stoomstrijkijzer te vullen. Dit water is gezuiverd en hierdoor bacterie- en kalkvrij. Je koopt het in flessen in de supermarkt of bij de drogist. Ook kun je een waterfilterkan gebruiken, die filtert kalk uit kraanwater.

Tip 2: voorkom verstopte stoomgaten

Verstopte stoomgaten voorkomen

Stof- en pluistresten die aan je strijkzool blijven plakken, blokkeren de stoomgaten van je stoomstrijkijzer. In geblokkeerde stoomgaten blijft water staan en ontstaat kalkvorming. Daarom is het belangrijk om je strijkzool schoon te houden. Stofresten verwijder je met een zachte spons van de strijkzool. Doe dit wanneer je stoomstrijkijzer is afgekoeld. Zijn de stoomgaten van je strijkijzer verstopt? Dan is het tijd om te ontkalken.

Tip 3: juiste temperatuur

Temperatuur strijken

Strijk je strijkgoed op de juiste temperatuur. Op het label in elk kledingstuk staat op welke temperatuur je het materiaal kunt strijken. Wanneer je kleding te heet strijkt, smelten er kleine beetjes stof aan de zoolplaat. Dit verstopt de stoomgaten, waarin water stilstaat en kalkresten achterblijven. Je voorkomt dit door op de juiste temperatuur te strijken. Let op bij het strijken van een print of opdruk. Dit is vaak van synthetisch materiaal gemaakt dat gemakkelijk smelt.

Tip 4: leeg het waterreservoir

Ben je klaar met strijken maar heb je niet al het water opgebruikt? Leeg dan alsnog het waterreservoir. Stilstaand water verdampt langzaam, waardoor kalkafzet ontstaat. Berg je stoomstrijkijzer of stoomgenerator daarom zonder water op, zo houd je je strijkijzer langer kalkvrij.

Hoe ontkalk je een strijkijzer of stoomgenerator?

Zit er kalk in je stoomstrijkijzer? Dan bestaat de kans dat je bruine vlekken op je kleding krijgt. Om dit te voorkomen moet je regelmatig jouw strijkijzer ontkalken. Hoe je dit doet lees je in het adviesartikel.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.835 beoordelingen