The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Eerste hulp bij strijkijzers

Was jouw strijkijzer of stoomgenerator nat toen je 'm thuis ontving? Lekt het strijkijzer of komt er bruin water uit? Dan lijkt er iets mis. Voordat je het strijkijzer gelijk in de prullenbak gooit of naar ons terugstuurt, is er misschien iets wat je zelf kunt doen om het probleem op te lossen.

Mijn strijkijzer is nat, hij lijkt wel gebruikt

Dat kan kloppen. Steekproefsgewijs worden strijkijzers en stoomgeneratoren in de fabriek van de leverancier open gemaakt en uitvoerig getest. Als jouw strijkijzer nat is en het lijkt alsof hij gebruikt is, heb je eigenlijk de jackpot gewonnen. Jouw product was de gelukkige die getest mocht worden. Er is dus niets aan de hand.

Het strijkijzer lekt

Watervlekken op je favoriete blouse zijn vervelend. Als dit tijdens het strijken gebeurt zijn er 2 dingen die je zelf kunt doen om dit te voorkomen:

  • Laat het strijkijzer goed opwarmen. Wanneer het strijkijzer niet warm genoeg is heeft het water geen kans om omgezet te worden in stoom. In de handleiding van jouw strijkijzer staat welke temperatuur er minimaal nodig is om de stoomstoot te gebruiken.
  • Las pauzes in tussen de stoomstoten. Als je te vaak stoomstoten geeft, heeft het strijkijzer niet genoeg stoomdruk meer. Je hebt de stoomstoot ook niet voor elke kreukel nodig, alleen voor de hardnekkige.

Help, ik zie bruine druppels

Het kan zijn dat de gaten van het strijkijzer verstopt zijn. Dit komt bijvoorbeeld door stofjes van de kleding die vervolgens verbranden door hoge temperaturen. Maak de zool regelmatig voorzichtig schoon. Gebruik hiervoor geen chemische middelen, deze beschadigen de strijkzool juist. Hoe je dit schoonmaakt zonder kans op beschadigingen, lees je in het adviesartikel.

Het strijkijzer stoomt niet

Als er genoeg water in het reservoir zit maar er geen stoom uit het apparaat komt, is het waarschijnlijk tijd om te ontkalken. Elk strijkijzer heeft een eigen manier van ontkalken. Bekijk dus eerst goed in de handleiding hoe dit bij jouw strijkijzer werkt en ga direct aan de slag. Hoe je strijkijzers precies ontkalkt en hoe je kalk in de toekomst het beste voorkomt, lees je in het adviesartikel.

Gratis strijktips

Om ervoor te zorgen dat je het beste strijkresultaat behaalt, heb ik hier nog een paar gratis tips. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur, stoominstelling en het strijken van kwetsbare stoffen.

Temperatuur

Warmte is nu nodig om de kreukels uit de kleding te krijgen. Maar, niet elk kledingstuk moet je op dezelfde temperatuur strijken. Als de stof te warm wordt, beschadig je deze én blijven verbande stofdeeltjes aan de strijkzool plakken. Op het waslabel in het kledingstuk staat precies hoe heet je het kledingstuk moet strijken. Heb je een strijkijzer gekocht met automatisch temperatuurinstelling? Fijn! Dan hoef jij je hier geen zorgen om te maken.

Stoom

Om hardnekkige kreukels glad te strijken, heb je stoom nodig. Hoe krachtiger de stoomstoot, hoe beter je de kreukel gladstrijkt. Maar gebruik de stoomstoot niet te vaak achter elkaar, dan wordt het wasgoed namelijk nat of begint het strijkijzer te lekken.

Kwetsbare stoffen

Pailletten of opdrukken Strijk deze aan de binnenkant, zodat je de strijkzool niet beschadigt.
Wol Kun je beter niet strijken. Wil je dat toch doen? Beweeg het strijkijzer dan niet maar zet het op de kreukel.
Zijde Wees voorzichtig met water, anders krijg je vlekken. Vooral onbewerkte zijde strijk je het beste zonder stoom.
Mouwen Heeft jouw strijkplank geen mouwsteun? Rol een handdoek op om het strijken van mouwen gemakkelijker te maken.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen