The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Hans

Hoe installeer ik Plex op mijn Synology NAS?

Ben je de eigenaar van een Synology NAS en ben je daarnaast een echte film- of serie fanaat? Installeer dan Plex. Dit programma zorgt ervoor dat je de media van je NAS overal kunt benaderen. Hoe je Plex installeert en gebruikt? Dat lees je hier.

Wat is Plex?

Plex is een applicatie waarmee je op een makkelijke manier je gehele mediabibliotheek beheert. Deze app is te vergelijken met Netflix, alleen gebruik je het voor je eigen media, waaronder ook foto's en muziek. Installeer de app op je telefoon, smart tv of gameconsole en je hebt altijd en overal toegang tot je films, series, muziek en foto's.

Plex is daarnaast handig in het ophalen van zogenaamde 'metadata'. Metadata is extra informatie over je media. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het genre van de film, de kwaliteit, de cast, de hoes van de film en een omschrijving van de film. De software gebruikt deze data om je bibliotheek zo duidelijk en overzichtelijk mogelijk weer te geven.

Wat heb je nodig?

 • Een Synology NAS
 • Een internetverbinding
 • Een laptop of desktop
 • Een (modem)router waar je NAS en computer op aangesloten zijn.

Stap 1: installeer Plex

Het installeren van Plex kost je nog geen 5 minuten. Je volgt hiervoor enkel de volgende stappen:

 1. Open de configuratiepagina van de Synology NAS in een webbrowser. Bijvoorbeeld Google Chrome, Safari, Firefox of Internet explorer. Doe dit op een computer die met hetzelfde netwerk als de NAS verbonden is.
 2. Linksboven vind je het hoofdmenu. Druk hierop.
 3. Open het 'Package Center'. Er verschijnt een nieuw scherm.
 4. Linksboven zie je een zoekfunctie. Zoek hier naar Plex en selecteer het resultaat.
 5. Druk op 'installeren'.
 6. Is de installatieprocedure voltooid? Kijk dan in het hoofdmenu van de NAS. Hier vind je nu het logo van Plex. Druk hierop om te beginnen met het instellen.

Stap 2: stel Plex in

Plex opent in een nieuw scherm in je browser. Doorloop de volgende stappen om de app in te stellen op je Synology NAS:

 1. In het midden van je scherm vind je optie om in te loggen of om aan te melden. Kies voor aanmelden.
 2. Kies een gebruikersnaam en vul deze samen met je e-mailadres en een gewenst wachtwoord in.

Tip: Noteer deze gegevens. Je hebt deze nodig bij latere aanpassingen, het benaderen van je media en bij het updaten.

 1. Druk op 'Meld u aan'. In het volgende scherm kies je een naam voor de server. Wil je ook buiten je eigen netwerk toegang krijgen tot je films en series? Laat dan de optie 'Toegang op afstand' onder de naam aangevinkt.
 2. In het volgende scherm maak je de bibliotheken aan. Selecteer of je foto's, films, series of muziek wilt toevoegen. Er opent na het selecteren een pop-up waarin je de locatie van je media kiest. Dit herhaal je voor alle andere bibliotheken.

Tip: Zorg ervoor dat je series en films niet in 1 map staan. Deel je mappen dus zo in dat alle films in een map 'Films' of 'Movies' staan bijvoorbeeld. Doe hetzelfde met alle series.

 1. Na het instellen van je bibliotheken druk je op 'Voltooien'. Je komt nu terecht op de overzichtspagina van je media. Hier zie je in eerste instantie nog niks. Het programma heeft wat tijd nodig om al je media te indexeren en de bijbehorende informatie te downloaden.
 2. Is de app klaar met het gereedmaken van je media? Dan is het nu tijd om de apparaten waarop je jouw films en series wilt kijken in te stellen.

Stap 3: ga Plex gebruiken

Ga je Plex op je computer gebruiken? Dan hoef je enkel naar plex.tv te browsen. Log hier in met de gegevens die je tijdens de installatie hebt aangemaakt. Het scherm dat je na het inloggen voor je krijgt is hetzelfde als het scherm wat je na de installatie krijgt te zien. Kies links je bibliotheek en druk vervolgens op de gewenste film of serie om meer informatie te zien of om af te spelen. Meer hoef je niet te doen.

Wil je ook onderweg van je media genieten? Download dan de app op je telefoon.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.136 beoordelingen