The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Manon

Hoe kies je een systeemcamera?

Je staat op het punt een nieuwe systeemcamera te kiezen, maar je ziet door de bomen het bos niet meer. Welk model met welke eigenschappen heb jij nou nodig? Wij helpen je op weg met het maken van de juiste keuze door je uit te leggen welke systeemcamera bij welke gebruikssituatie past. Zo vind jij de camera die bij je past.

Een systeemcamera kiezen

Een systeemcamera is een middenweg tussen een compact camera en een spiegelreflexcamera. De camera is compact, maar heeft wel een verwisselbare lens en geavanceerde instellingen. Welke systeemcamera je nodig hebt, hangt af van waar je hem voor gebruikt. Om je keuze makkelijker te maken, leggen we de volgende gebruikssituaties uit:

  • Foto's maken op vakantie
  • Foto's maken van familie en vrienden
  • Sportfotografie
  • Vloggen
  • Professionele fotografie
  • Filmen

Ik wil foto's maken tijdens mijn vakantie

Neem je jouw systeemcamera mee op vakantie? Kies dan voor een compact en lichtgewicht model. Zo wordt je het sjouwen met de camera niet zat. Systeemcamera's voor vakantie beschikken over instellingen die zowel automatisch als handmatig in te stellen zijn. Daarmee zijn deze camera's geschikt voor zowel beginnende als gevorderde fotografen. Via de wifi functie zet je gemakkelijk je foto's over naar je smartphone of laptop.

Hoe en wat je fotografeert, is erg afhankelijk van de lens. Hoe hoger de brandpuntsafstand, hoe groter het zoombereik. Let hier goed op als je jouw camera meeneemt op vakantie of neem meerdere soorten lenzen mee.

Ik wil thuis mijn familie en vrienden op de foto zetten

Ben je een beginnende fotograaf of gebruik je jouw camera alleen op gelegenheden? Dan kies je een compact systeemcamera met automatische instellingen. Handig om de camera er snel bij te pakken tijdens verjaardagen en etentjes. Stel je niet al te veel ingewikkelde eisen aan je systeemcamera, dan vind je al een model voor een aantrekkelijke prijs. Hoe meer eisen jij aan de camera stelt, hoe hoger de prijs en de kwaliteit.

Ik wil een systeemcamera voor sportfotografie

Wil je jouw favoriete sporters fotograferen? Of de acties van een kind, vriend of familielid op het sportveld vastleggen? Kies dan voor een systeemcamera die minimaal 10 foto's per seconde schiet. Vaak heeft een systeemcamera een burst functie, waarmee je snel veel foto's achter elkaar schiet. Zo zit er altijd een goed kiekje tussen van een sporter in actie. Met een opslagcapaciteit van minimaal 128 GB kom je daarbij geen opslagruimte tekort tijdens een wedstrijd. Een systeemcamera voor sportfotografie heeft minimaal 121 scherpstelpunten. Met een autofocus stelt de camera automatisch scherp, zodat je niet al te veel moeite hoeft te doen voor een scherpe foto.

Tip: kies voor een lens met een grote brandpuntsafstand, oftewel een groot zoombereik. Zo haal je sporters vanaf de tribune dichtbij.

Ik wil een systeemcamera om vlogs op te nemen

Wil je vlogs opnemen met je systeemcamera, dan is het wel zo makkelijk als je jezelf goed in beeld hebt. Daarom hebben deze camera's een kantelbaar scherm. Daarnaast is de filmfunctie van de camera erg belangrijk. Je neemt je vlogs op in een resolutie van minimaal full hd bij 60 frames per seconde. Daarmee zorgt de vlogcamera voor vloeiende bewegende beelden. Beeldstabilisatie gaat schokkerige beelden tijdens het opnemen tegen. Om je video's van goed geluid te voorzien, gebruik je een externe microfoon. Vlogcamera's hebben een microfoonaansluiting, zodat je deze gemakkelijk aansluit.

Ik wil een professionele systeemcamera

Als professionele fotograaf wil je een systeemcamera die je volledig handmatig instelt. Zo pas je de ISO, de sluitertijd en het diafragma zelf aan tijdens het fotograferen. De meeste professionele systeemcamera's hebben een APS-C of full frame sensor. Vooral een full frame sensor staat voor een hoge beeldkwaliteit en scherpe foto's bij weinig licht. Je schiet je foto's in RAW, zodat je ze nauwkeurig achteraf bewerkt zonder kwaliteitsverlies. Deze systeemcamera's zijn vooral te vinden in de hogere prijsklasses.

Ik wil filmen met mijn systeemcamera

Ben jij een professionele videograaf of houd je gewoon van filmen tijdens vakanties en feestjes? Kies dan voor een systeemcamera met een hoge kwaliteit filmfunctie. Je neemt je video's op in ultra hd (4K) resolutie bij 60 frames per seconde voor gedetailleerde en vloeiende beelden. Deze camera's beschikken over een accessoireschoen, waarmee je gemakkelijk een extra scherm of een microfoon op je camera aansluit. Elke systeemcamera die geschikt is voor filmen heeft een microfoonaansluiting, zodat je naast mooie beelden ook verstaanbaar geluid in je video's hebt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.259 beoordelingen