The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Dorieke

Hoe scheid je jouw afval?

Door je afval te scheiden help je mee aan een duurzamere wereld. Gescheiden afval is namelijk geschikt om te recyclen. Dit spaart grondstoffen en zorgt voor minder CO2 uitstoot. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van afvalscheiding. We geven tips en vertellen handige weetjes, zodat jij alles uit het scheiden van afval haalt.

Aan de slag met afval scheiden

prullenbak 2 vakken

Dat afval scheiden goed is voor het milieu weet je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat het ook kostenbesparend is voor jezelf? In dit artikel lees je 4 handige tips.

  • Tip 1: onderscheid 5 soorten afval
  • Tip 2: kies de juiste prullenbak
  • Tip 3: vermijd veelgemaakte fouten
  • Tip 4: bespaar kosten door meer te scheiden

Tip 1: onderscheid 5 soorten afval

Prullenbak met glas en karton

Afval scheid je op 5 verschillende manieren, namelijk:

  • Plastic, zoals plastic verpakkingsmateriaal, blikjes en flessen.
  • Groente-, fruit- en tuinafval (gft), zoals aardappelschillen, bananenschillen en onkruid.
  • Oud papier, zoals dozen, brieven, enveloppen en wc-rollen.
  • Glas, zoals groentepotjes en wijnflessen.
  • Restafval, zoals luiers, kauwgom en stofzuigerzakken.

Tip 2: kies de juiste prullenbak

gft bakje op aanrecht

Om de juiste prullenbak te kiezen, bepaal je eerst hoeveel soorten afval je scheidt. Daarna bedenk je hoeveel afval je per soort verzamelt. Vervolgens kijk je naar jouw huishouden en woonsituatie. Staan er buiten kliko's en gooi je daar gemakkelijk afval in weg? Dan kies je voor een minder grote prullenbak of een prullenbak met minder vakken, dan wanneer je in een flat woont. Naast prullenbakken met meerdere vakken, zijn er ook losse bakken voor bijvoorbeeld gft afval op je aanrecht.

Tip 3: vermijd veelgemaakte fouten

badkamer prullenbak karton en restafval

Dat een plastic zakje bij het plastic afval hoort is duidelijk, maar er is ook afval waarbij de juiste categorie minder voor de hand liggend is. Zo hoort een wijnglas of bloemenvaas niet bij glas, maar bij restafval. Net zoals een theezakje. Puur aluminiumfolie, drinkpakken en blikjes horen bij plastic, maar chipszakken en deobussen moeten bij restafval. Een pizzadoos lijkt logischerwijs bij papier te horen, maar door de etensresten moet deze bij restafval. Hetzelfde geldt voor een papieren koffiebeker.

Tip 4: bespaar kosten door meer te scheiden

2 vakken prullenbak met geurfilter

Restafval kost het meest om te verwerken. In sommige gemeentes betaal je dan ook per zak of container restafval die je weggooit. In andere gemeentes betaal je afvalstoffenheffing. De gemeente mag geen winst maken op heffingen, maar int ze alleen om de kosten te dekken. Hoe meer afval je scheidt, hoe minder afvalverwerkingskosten de gemeente maakt. Op de korte termijn levert dit jou geen geld op, maar op de lange termijn zakt de heffing en betaal jij dus minder.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.317 beoordelingen