The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Devon

Hoe ontkalk je een vaatwasser?

Om je vaatwasser te ontkalken gebruik je een professioneel ontkalkingsmiddel of azijn. Het is belangrijk dat je je vaatwasser regelmatig ontkalkt om zo kalkaanslag tegen te gaan. Zo zorg je dat je vaatwasser niet verstopt raakt en je vaat goed blijft reinigen. Afhankelijk van de waterhardheid en het gebruik van je vaatwasser dien je dit ongeveer 2 keer per jaar te doen.

Vaatwasser ontkalken

Vaatwasser open

Je ontkalkt je vaatwasser als volgt:

  1. Zet een programma op 60 graden aan.
  2. Zorg dat de vaatwasser leeg is en gebruik geen vaatwasmiddel.
  3. Open de deur na 30 minuten.
  4. Verspreid een ontkalkingsmiddel op de bodem.
  5. Herhaal hetzelfde programma.

Professioneel ontkalkingsmiddel

Ontkalkingsmiddel in de vaatwasser strooien

Voordat je de ontkalker gebruikt, draai je eerst een programma van ongeveer 60 graden. Zorg ervoor dat je afwasmachine leeg is en je geen afwasmiddel toevoegt. In de handleiding van je apparaat zie je welk programma op deze temperatuur wast. Na 30 minuten open je de vaatwasser en verspreid je de ontkalker op de bodem. Draai hetzelfde programma opnieuw.

Azijn: alleen een kleine hoeveelheid

Sproeiarm van een vaatwasser

Een bekende tip is om azijn te gebruiken. Echter raad ik dit niet aan, omdat een verkeerde dosering je vaatwasser beschadigt. Wil je dit toch doen? Draai eerst een voorspoelprogramma om eventuele etensresten uit je vaatwasser te verwijderen. Zorg dat de vaatwasser leeg is en je geen vaatwasmiddel toevoegt. Daarna verspreid je een klein kopje met azijn over de bodem van het apparaat. Kies nu het programma met de hoogste temperatuur en laat dit draaien.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.581 beoordelingen