The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rick

Hoe moet ik mijn vaatwasser reinigen?

Om je vaatwasser in topconditie te houden, moet je hem regelmatig reinigen. Doe je dat niet, dan zit je voor je het weet met een stinkende vaatwasser. Gelukkig is schoonmaken van een vaatwasser niet moeilijk. Hieronder lees je hoe je jouw vaatwasser reinigt.

Filter schoonmaken

Filter vaatwasser

Elke afwasmachine is voorzien van een filter die voorkomt dat er vuil in de pomp komt. Achtergebleven etensresten blijven vastzitten in je filter. Hierdoor gaat je vaatwasser stinken en is je vaat na een wasbeurt minder schoon. Raadpleeg de handleiding van je vaatwasser om het filter uit de bodem te halen. Spoel het af onder de kraan en verwijder met een afwasborstel het grovere vuil. Het filtercompartiment in de vaatwasser zelf maak je schoon met een spons. Plaats vervolgens alles weer terug in de vaatwasser.

Sproeiarmen schoonmaken

Sproeiarm vaatwasser

Vuilresten hopen zich op in de sproeiarmen, waardoor er niet genoeg water bij je vaat komt. Het resultaat is dat je vaat na een wasbeurt niet volledig schoon is. Je reinigt de sproeiarmen door ze los te maken en door te prikken met bijvoorbeeld een sat├ęprikker. Spoel ze vervolgens af onder de kraan en plaats ze weer terug.

Deurrubber schoonmaken

Deurrubber schoonmaken vaatwasser

Ook in de rubberen afsluiting van de deur van je vaatwasser verzamelt in de loop van de tijd het nodige vuil. Het is dus ook goed om deze schoon te maken. Mix hiervoor ongeveer 50 ml bleekmiddel met een liter warm kraanwater. Veeg hiermee de rubbers schoon. Let erop dat je met je schoonmaakdoek goed tussen alle randjes komt. Zodra je alles gehad hebt, ga je er met een droge doek nogmaals overheen.

Moeilijk bereikbare delen schoonmaken

Vaatwasser schoonmaken

Vanzelfsprekend kun je niet bij alle leidingen in je vaatwasser, maar ook hierin bouwt vuil zich op. Om dit te verwijderen moet je gebruik maken van een reinigingsmiddel speciaal voor vaatwassers. Met dit middel spoel je de vaatwasser van binnen helemaal schoon. Ik raad je aan om dit elk jaar te doen. Je kunt ook soda of azijn gebruiken, maar een verkeerde dosering kan schade aan je vaatwasser veroorzaken. Daarom raad ik je aan om hier alleen specifieke reinigingsmiddelen voor te gebruiken.

Vaatwasser ontkalken

Vaatwasser ontkalken

Zoals alle apparaten die met water werken, heb je bij een vaatwasser ook last van kalk. De kalk bouwt op in de leidingen en vormt een laagje op het verwarmingselement. Hierdoor kost het opwarmen van het water meer energie, en kunnen er problemen ontstaan met de doorstroom van het water. Om dit tegen te gaan zal je jouw vaatwasser eens per jaar moeten ontkalken. Hiervoor gebruik je een speciaal ontkalkingsmiddel. Ook hier kun je kiezen voor bijvoorbeeld azijn of soda, maar zoals ik al eerder aangaf kan een verkeerde dosering schade aan je vaatwasser veroorzaken.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.120 beoordelingen