The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Tips voor het schoonmaken van een lens

De lens van je camera is erg kwetsbaar. Op het glas ontstaan door kleine stofdeeltjes al minuscule beschadigingen. Daarom is het belangrijk om je lens regelmatig goed schoon te maken. Met onderstaande tips leer je op wat voor manieren je dit het beste kunt doen.

Tip 1: gebruik een blaasbalg

Gebruik een blaasbalg

Om de lens van je camera zo goed mogelijk schoon te krijgen, verwijder je eerst alle stofdeeltjes. Als je deze laat zitten smeer je ze bij de verdere reiniging alleen maar verder uit over het glas. Dit zorgt in het ergste geval voor onherstelbare krassen. De beste manier om dit te doen, is door het stof weg te blazen met een blaasbalgje. Door in het ballontje te knijpen verspreid je voorzichtig lucht over de lens waardoor het stof wordt weggeblazen.

Tip 2: schaf een lenspen aan

Lenspen gebruiken

Naast stof komen er ook vingerafdrukken op je lens. Deze zijn soms terug te zien op je foto. Je verwijdert de vingerafdrukken het snelst met een lenspen. Dit is een speciale pen waarmee je de lens schoonmaakt zonder krassen te veroorzaken. Aan de bovenkant van de pen zit een stofkwast waarmee je oppervlakkige stofdeeltjes verwijdert. Met de vilten kop aan de onderkant bestrijd je het overige stof en vuil. De lenspen is een onmisbaar attribuut in iedere cameratas.

Tip 3: gebruik geen willekeurige stukken stof

microfiber doekje

Je ziet mensen weleens hun cameralens schoonmaken met de punt van een shirt. Doe dit niet. De stof van bijvoorbeeld een katoenen shirt bevat deeltjes die voor minuscule krassen zorgen op het glas. Als je de lens met een doekje wilt schoonmaken, doe dit dan met een microfiber doekje. Neem een klein stukje vast en vouw dit plat op. Wrijf hiermee zachtjes in cirkels over het lensoppervlak. Werk van binnen al draaiend langzaam naar buiten toe

Tip 4: voorkomen is beter dan genezen

Bescherm je lens met een lensfilter

Als je lens eenmaal is beschadigd, is er geen weg terug. Ga daarom zorgvuldig om met je camera en de lens. Zorg ervoor dat je de lensdop na het fotograferen direct weer op de lens plaatst. De meeste fotografen gebruiken een UV filter als extra bescherming. Deze filters hebben hun functie verloren door de komst van de digitale camera en werken alleen nog beschermend. Een zonnekap houdt je lens enigszins uit de wind, waardoor er minder vuil op komt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.023 beoordelingen