The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Tips voor beginnende vloggers

Je hoeft geen ster te zijn in iets om een vlog op te nemen. Een vaste hand is al genoeg! Razend populair is de dagelijkse vlog. In deze dagboekvariant geef je jouw volgers een kijkje in je eigen leven. Hoe je dit aanpakt en welke camera + accessoires je hiervoor nodig hebt, lees je in dit artikel.

Aan de slag met vloggen

Aan de slag met vloggen

Als je begint met vloggen, gebruik je deze tips om aan de slag te gaan. We leggen je uit waar je op moet letten bij het maken van een goede vlog. De tips staan hier op een rij:

  • Zorg voor een goede camera uitrusting
  • Bewerk je video's
  • Creëer unieke content
  • Straal plezier uit
  • Denk aan SEO
  • Ga de interactie aan

Tip 1: zorg voor een goede uitrusting

Camera kiezen

Je hebt een camera met beeldstabilisatie of een statief nodig om stabiele video's op te nemen. Een stabiele video kijkt rustiger voor je volgers. Daarnaast is een kantelbaar scherm handig, zodat je jezelf ziet tijdens het filmen. Lees hieronder hoe je een vlog camera kiest. Het geluid is een andere belangrijke factor. Met een externe microfoon verbeter de geluidskwaliteit van je video's. Op de microfoon plaats je bijvoorbeeld een windscherm, waardoor er geen ruis ontstaat in je geluidsopname. Zo komt je vlog professioneel over op je publiek.

Tip 2: bewerk je video's

Video bewerken

Het materiaal waarmee je de vlog opneemt, is niet het belangrijkste onderdeel. De nabewerking maakt je video af. Zorg bijvoorbeeld voor een leuke intro door animaties toe te voegen. Daarnaast maak je de video levendiger door er bijvoorbeeld achtergrondmuziek aan toe te voegen. Let op, je mag niet zomaar elk muziekstuk gebruiken. Je hebt hiervoor te maken met auteursrechten. Haal je muziek van een website met rechtenvrije liedjes.

Tip 3: creëer unieke content

Unieke content

Voordat je een vlog maakt, denk je na over de inhoud. Kies voor een onderwerp waar je over wilt vloggen. Wat wil je vertellen aan je volgers? Op welke manier is jouw content onderscheidend vergeleken met andere vloggers? Probeer vlogs te maken die nog niet overal te zien zijn op YouTube. Deel daarnaast je video's op vaste momenten en tijdstippen. Zo weten je volgers wat ze van je kunnen verwachten. De kwaliteit is daarbij belangrijker dan de kwantiteit.

Tip 4: straal plezier uit

Plezier uitstralen

Als je een vlotte babbel hebt, kom je spontaan over in je video's. Je praat gemakkelijk 1,5 minuut vol met onzin, zonder dat je een tekst hebt voorbereid. De kunst is om je volgers dan alsnog geboeid te houden. Kijk in de camera en niet op het beeldscherm. Maar niet alleen de verbale communicatie is belangrijk, ook de non-verbale. Let op je lichaamshouding en de uitdrukking van je gezicht. Test wat je volgers wel en niet aanspreekt, door hiermee te spelen.

Tip 5: denk aan SEO voor video's

SEO voor video's

Door gebruik te maken van SEO, ben je beter vindbaar in zoekmachines, zoals Google en YouTube. Dit werkt dus ook voor video's. Benoem bijvoorbeeld veelgebruikte zoekwoorden in de beschrijving en titel van je video. Dit zoek je op in Google Analytics. Een opvallende titel zorgt ervoor dat mensen je video willen zien. Deel je video op verschillende kanalen. Hoe meer links naar je video leiden, hoe beter je ranking bij YouTube.

Tip 6: ga de interactie aan met je volgers

Interactie met volgers

Door je publiek te betrekken bij je vlogs, houd je de aandacht vast. Je hebt contact met ze, waardoor de kans groter is dat ze je blijven volgen. Op die manier maak je de relatie tussen jou en je volgers persoonlijker. Ook laat je ze tot actie overgaan. Laat je volgers zich abonneren op je YouTube kanaal of vraag om feedback in de comments. Zo blijven je volgers op de hoogte van de vlogs die je maakt.

Manon
Artikel van:
Manon Camera specialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.842 beoordelingen