The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Tips voor het maken van de beste noorderlichtfoto

Het noorderlicht is misschien wel een van de meest bijzondere natuurverschijnselen op aarde. Als je op een bestemming bent waar deze prachtige lichtshow te zien is, wil je daar natuurlijk wel een foto van maken. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Geen paniek, deze tips helpen je bij het schieten van het beste plaatje.

Tip 1: gebruik een lange sluitertijd

Lange sluitertijd

Het noorderlicht is het beste te zien op foto's waarbij een langere sluitertijd is gebruikt. Zet je camera op de manuele stand. Kies voor een sluitertijd van ongeveer 15-25 seconden. Welke je gebruikt is afhankelijk van de lichtintensiteit van het noorderlicht. Langer dan 25 seconden is niet aan te raden omdat de sterren dan wazig worden. Gebruik altijd een statief bij een langere sluitertijd. Zo voorkom je bewegingsonscherpte. Schakel de beeldstabilisator uit, de bewegingen hiervan zorgen ook voor onscherpte.

Tip 2: fotografeer met een groot diafragma

Groot diafragma

Het is donker buiten als je dit bijzondere fenomeen gaat fotograferen. Om zo veel mogelijk van het noorderlicht te vangen met je camera, gebruik je een groot diafragma. Kies voor een diafragma van tussen de f2.8 en f5.6. Ook deze keuze is afhankelijk van de lichtintensiteit van het noorderlicht. Doe een paar testrondes om te zien welke diafragmagrootte het beste resultaat oplevert.

Tip 3: wees voorzichtig met een hoge ISO waarde

ISO waarde

In principe wil je de ISO waarde altijd zo laag mogelijk houden. Dit in verband met het ontstaan van ruis in je foto. Probeer ook in deze situatie een zo laag mogelijke ISO te gebruiken. Pas wanneer je foto met een lange sluitertijd en groot diafragma nog niet licht genoeg is, verander je de ISO. Bij sommige camera's treedt er pas heel laat ruis op. Bekijk dus vooral hoe jouw camera reageert op hogere ISO waarden.

Tip 4: zet de autofocus uit, stel handmatig scherp

Handmatig scherpstellen

In donkere situaties hebben de meeste camera's moeite met automatisch scherpstellen. Om te voorkomen dat je noorderlichtfoto's niet scherp zijn, maak je gebruik van manuele focus. Draai aan de lensring tot je beeld scherp is. Controleer of dit gelukt is door via de liveview in te zoomen op bijvoorbeeld een planeet. Stel de focus bij tot alles helemaal scherp is en kom daarna niet meer aan de lensring. Maak de foto vervolgens via de zelfontspanner, afstandsbediening of app.

Tip 5: maak foto's in RAW formaat

RAW formaat

Voor fotografen die handig zijn met bewerkingsprogramma's: fotografeer in RAW. Een foto in RAW formaat bevat veel meer informatie over het beeld dan een JPEG foto. Het is hierdoor eenvoudiger om achteraf kleine dingetjes aan te passen op de computer waarmee je de foto perfectioneert. Onthoud hierbij: overbelicht is beter dan onderbelicht. Het is namelijk makkelijker om lichte delen donkerder te maken dan licht terug te halen in een foto.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.086 beoordelingen