The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Kevin

Hoe kies je een tondeuse?

Met een tondeuse bespaar je op dure bezoekjes aan de kapper. Je meet jezelf namelijk heel gemakkelijk een strak kapsel aan of zorgt dat de koppies van je kinderen er weer strak bij staan. Toch is de drempel voor het kopen van een tondeuse hoog. Dit is helemaal niet nodig en wij leggen je uit waarom.

Tondeuse kiezen

Tondeuse

Voordat je een tondeuse koopt, is het belangrijk dat je jezelf de volgende vragen stelt:

  • Wat wil je trimmen?
  • Hoeveel kniplengtes heb je nodig?
  • Welke kniplengtes heb je nodig?
  • Wil je detailleren en scheren?
  • Hoe wil je jouw tondeuse reinigen?
  • Wil je een bedraad of een draadloos model?
  • Neem je de tondeuse vaak mee op reis?

Wat wil je trimmen?

Hoofdhaar trimmen tondeuse

Met alle tondeuses knip en trim je jouw hoofdhaar. Wil je daarnaast ook je wenkbrauwen, bakkebaarden, baard, nek- of oorhaar trimmen? Dan heb je extra opzetstukken nodig. Je baard werk je bij met een trimkam die je op de tondeuse klikt. Deze is gemiddeld 2 millimeter. Je neus- en oorhaar werk je bij met een kleine ronde trimkop. Voor je wenkbrauwen en bakkebaarden gebruik je een extra kleine trimkop, trimkam of precisietrimmer, zodat je nauwkeurig je haartjes bijwerkt.

Hoeveel kniplengtes heb je nodig?

Kniplengte tondeuse

Tondeuses werken met losse opzetkammen met ieder een verschillende lengte of met een verstelbare opzetkam. Wil je een kapsel creëren met een mooie overloop, dan heb je een haartrimmer nodig met veel verschillende lengtes en kleine tussenstapjes. De kleinste tussenstapjes tussen kniplengtes vind je bij tondeuses met een verstelbare opzetkam. Deze kam beschikt over veel lengtes, die je met een schuifje afwisselt. Wil je een kapsel zonder uitgebreide overloop, dan is een tondeuse met losse opzetkammen geschikt.

Welke kniplengtes heb je nodig?

Philips tondeuse

Millimeterwerk

Wil je een zo goed als kaal resultaat of een kapsel waarbij je haartjes vrijwel niet ziet omdat ze zo kort zijn? Ga dan voor een kniplengte van 1 millimeter of korter. Voor een langer maar nog steeds gemillimeterd kapsel, is een tondeuse met een kniplengte tussen de 1 en 3 millimeter geschikt.

Philips tondeuse

Kort, maar dekkend

Voor een kort kapsel heb je vaak verschillende kniplengtes nodig tussen de 1 en 10 millimeter. Hiermee creëer je een mooie overloop tussen het langere haar bovenop je hoofd en het kortere haar aan de zijkanten. Welke lengtes je voor de zijkant wilt gebruiken is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.

Philips tondeuse

Langer kapsel

Voor een langer langer kapsel heb je kniplengtes nodig vanaf 16 millimeter. Sommige tondeuses knippen zelfs tot 40 millimeter. Let wel op dat er wat oefening nodig is om langere lokken netjes te trimmen. Gebruik een kam en schaar en knip hiermee de langste lokken, voordat je met de tondeuse begint.

Wil je detailleren en scheren?

Mini tondeuse

Met een tondeuse knip je jouw haren korter. Wil je jouw haren trimmen én scheren, dan kies je voor een tondeuse met scheerkop. Wil je ook graag strakke lijnen en details wil creëren? Dan kies je voor een tondeuse met extra kleine opzetstukken, een mini tondeuse of losse precisietrimmer. De kop van de tondeuse zelf is namelijk vaak te breed. Met een klein opzetstuk, mini haartrimmer of een precisietrimmer detailleer je jouw kapsel, met bijvoorbeeld een strakke haarlijn of een ingeschoren scheiding.

Hoe wil je jouw tondeuse reinigen?

Mesjes afspoelen

Met een onderhoudsborsteltje borstel je de kop van de tondeuse na gebruik schoon. Wil je liever ook de kop van de tondeuse afspoelen, dan kies je voor een tondeuse met een afspoelbare kop. Bij deze tondeuses spoel je de kop schoon onder de kraan. Soms moet je hierbij de trimkop loskoppelen. Een afspoelbare kop betekent dus niet dat het gehele apparaat waterdicht is. Je spoelt het volledige apparaat alleen af onder de kraan als deze volledig waterdicht is.

Wil je een bedraad of draadloos model?

Stroomvoorziening tondeuse

Draadloze tondeuses hebben een oplaadbare accu of batterijen. Het voordeel hiervan is dat je volledige bewegingsvrijheid hebt tijdens het knippen van je haren. Het nadeel is dat je het apparaat soms moet opladen. Bedrade tondeuses werken alleen op netstroom. Je moet dus altijd in de buurt zijn van een stopcontact, maar zit nooit met een lege accu. Tondeuses die zowel bedraad als draadloos werken, zijn altijd klaar voor gebruik en bieden volledige bewegingsvrijheid.

Neem je de tondeuse vaak mee op reis?

Opbergetui tondeuse

Als je de tondeuse vaak mee op reis neemt, is het verstandig dat je een apparaat aanschaft met een stevige opbergetui of koffer. Hierin blijft je tondeuse beschermd tegen beschadigingen en je houdt alle accessoires handig bij elkaar. Gebruik je de tondeuse vooral thuis, dan is een zacht etui voldoende. Hierin houd je alle opzetstukken en andere accessoires netjes bij elkaar in de badkamer. Wil je jouw tondeuse een vaste plek geven, dan kies je voor een tondeuse met een standaard.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.416 beoordelingen