The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marijn

Hoe bouw je een vaatwasser in?

Het inbouwen van een vaatwasser klinkt als een lastige klus, maar wanneer je je goed voorbereidt en de tijd neemt, kan je dit zelf. In dit artikel leggen we uit hoe je stap voor stap een vaatwasser inbouwt.

Vaatwasser inbouwen in 8 stappen

Vaatwasser inbouwen

De uitleg die we je geven, is algemeen. Het aantal stappen of de volgorde ervan kan bij jouw inbouw vaatwasser afwijken. Gebruik daarom altijd de meegeleverde handleiding en gebruik dit artikel als leidraad.

  • Stap 1. Bevestig de vochtbescherming
  • Stap 2. Monteer de bevestigingsbeugels
  • Stap 3. Zet de vaatwasser op zijn plek
  • Stap 4. Zet de vaatwasser waterpas
  • Stap 5. Bewerk het frontpaneel
  • Stap 6. Bevestig het frontpaneel
  • Stap 7. Zet de vaatwasser vast
  • Stap 8. Plaats de plint terug

Stap 1: bevestig de vochtbescherming

Vochtbescherming

Plaats als eerste stap de vochtbescherming. Dit is een sticker of een plastic strip van ongeveer 60 centimeter breed (45 bij een smalle inbouw vaatwasser), die je aan de onderkant van het keukenblad bevestigt. Wanneer je de vaatwasser opent na een programma, komen de warme dampen tegen deze bescherming aan, in plaats van tegen het keukenblad.

Stap 2: monteer de bevestigingsbeugels

Tekening bevestigen beugels

Of je vaatwasser bevestigingsbeugels nodig heeft, hangt onder andere af van het merk en de plaatsing van het apparaat. Komt jouw vaatwasser bijvoorbeeld onder een stenen keukenblad of naast een stenen muur, dan kun je hier niet in schroeven. De installatie kan dus afwijken. Kijk daarom goed in de handleiding om te zien wat je moet doen.

Stap 3: zet de vaatwasser op zijn plek

Vaatwasser inbouwen

Steek de stekker van de vaatwasser in het stopcontact en draai de toevoerslang op de kraan. Vervolgens sluit je de afvoerslang aan op de siphon met een slangklem of je steekt hem in de afvoerbuis. Je draait daarna de waterkraan open en schuift vervolgens de vaatwasser op zijn plek.

Stap 4: zet de vaatwasser waterpas

Tekening verstelpoten

Het is belangrijk dat de bovenkant van de vaatwasser strak tegen het bovenblad zit. Dit doe je door de voorpootjes links en rechts te verstellen. De poot aan de achterkant van de vaatwasser verstel je met de schroef midden onder aan de voorkant van de vaatwasser. Gebruik hiervoor een handschroevendraaier. Houd de waterpas tegen de dichte deur van de vaatwasser en controleer vervolgens of de vaatwasser recht staat.

Stap 5: bewerk het frontpaneel

Keukenpaneel voorbereiden vaatwasser

Het keukenpaneel bevestig je aan de deur van de vaatwasser met een aantal schroeven. Voordat je dit doet, boor je op de juiste plek de schroefgaten. In de handleiding van jouw inbouw vaatwasser staat precies waar deze gaten moeten komen. Let bij het boren op dat je niet te diep boort. Je wilt niet door het paneel heen boren.

Stap 6: bevestig het keukenpaneel

Keukenpaneel bevestigen

Bevestig nu het keukenpaneel op de deur van de vaatwasser. In de meeste gevallen hang je het keukenpaneel aan de deur om hem vervolgens vast te schroeven. Kijk in de handleiding hoe dit bij jouw vaatwasser moet gebeuren.

Stap 7: zet de vaatwasser vast

Tekening vaatwasser vastzetten

Met het paneel erop is het nu tijd om de vaatwasser vast te zetten in de keuken. Schroef de vaatwasser vast met de eerste geplaatste bevestigingsbeugels. Je gebruikt hiervoor een handschroevendraaier.

Stap 8: plaats de plint terug

Plint vatwasser terugplaatsen

Bij de laatste stap plaats je de plint terug. Zaag deze eventueel bij om ruimte te maken voor de deur van de vaatwasser. Je hebt nu je vaatwasser ingebouwd.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.273 beoordelingen