The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Eva

Apple iPhone 7 vs Apple iPhone X

Op dinsdagavond 12 september was het langverwachte moment daar: Apple kondigde de opvolger van iPhone 7 aan. Het toestel heeft uiteindelijk de naam Apple X - uitgesproken als Apple Ten - gekregen. Waarom 10 en niet 9? Om het tienjarig jubileum van iPhone te vieren. Welke goede eigenschappen van iPhone 7 vinden we terug in zijn opvolger en wat is er nieuw? Je leest het hier.

Let op: iPhone X en iPhone 7 alleen refurbished verkrijgbaar

Nieuwe Apple iPhone X en iPhone 7 modellen worden niet meer gemaakt. Gelukkig koop je deze toestellen wel refurbished.

Vergelijk Apple iPhone 7 met Apple iPhone X

Apple iPhone 7 Apple iPhone X
Scherm LCD 4,7 inch Retina HD OLED 5,8 inch Super Retina HD
Dubbele camera Nee Ja
Optische beeldstabilisatie Ja Ja
Ontgrendelen Vingerafdruk Gezichtsherkenning
Draadloos opladen Nee Ja
Behuizing Metaal Glas
Waterdicht Ja, IP67 Ja, IP67
Opslagcapaciteit 32 GB / 128 GB / 256 GB 64 GB / 256 GB

Uiterlijk

Het uiterlijk van Apple iPhone X is in mijn ogen de meest opvallende verandering ten opzichte van iPhone 7. Waar iPhone 7 eenvoudig te herkennen is als Apple telefoon, heeft iPhone X een nieuwe look gekregen. Het beeldscherm is gegroeid en neemt nu de volledige voorkant van de smartphone in beslag. De bekende, ronde Apple home button is hierdoor verdwenen.

Naast elkaar

iPhone 7 design

iPhone 7: herkenbaar Apple uiterlijk

Ik herken iPhone 7 meteen als Apple toestel. De ronde home button en de symmetrische zwarte randen aan de boven- en onderkant van het beeldscherm zijn kenmerkend voor Apple. Mooi, maar wel als gevolg dat het scherm maar 4,7 inch groot is. Persoonlijk vind ik een groter scherm prettiger in gebruik. De kwaliteit van het LCD scherm is goed, maar ik vind een OLED scherm mooier. Bij een OLED scherm lichten individuele pixels op en ze kunnen allemaal apart uit, waardoor zwart bijvoorbeeld echt zwart is.

iPhone X design

iPhone X: nieuw uiterlijk

Na 10 jaar wijkt Apple volledig af van het smartphone ontwerp dat ze jaren hebben gebruikt. Het beeldscherm beslaat nu de volledige voorkant van het toestel. Zelfs rondom de selfie camera vind je scherm. Ik vind dit een grote verbetering. Ook heeft Apple voor het eerst voor OLED gekozen in plaats van voor LCD. De kleurweergave van deze techniek vind ik mooier en het draagt bij aan de energiezuinigheid van iPhone X. Aan de achterkant van het toestel vind je een verticaal geplaatste dubbele camera.

Beveiliging

Om plaats te maken voor het grote beeldscherm is de home button verdwenen bij iPhone X. De vingerafdrukscanner was in deze home button ingebouwd, dus deze is vanzelfsprekend ook niet meer aanwezig. Daar is gezichtsherkenning - door Apple Face ID genoemd - voor in de plaats gekomen.

Naast elkaar

iPhone 7 touch sensor

iPhone 7: Touch ID

De home button was bij zijn voorgangers een mechanische knop, maar bij iPhone 7 is dit niet meer het geval. Mede hierdoor is de smartphone waterdicht. Wat ik zelf erg fijn vind, is dat Apple een trilfunctie heeft ingebouwd waardoor het toch lijkt of je een knop indrukt. Zo krijg je toch de voelbare feedback dat je de knop hebt ingedrukt. In de home button van iPhone 7 zit een vingerafdrukscanner verwerkt, waarmee je de telefoon ontgrendelt en je gegevens beveiligt.

Wil je meer lezen over de home button van iPhone 7? Ik vertel het je uitgebreid in een artikel over het gebruik van de home button.

iPhone X Face ID

iPhone X: Face ID

Om ruimte te maken voor het beeldscherm is de home button verdwenen, inclusief vingerafdrukscanner. Daarom introduceert Apple Face ID, dat anders werkt dan andere gezichtsherkenning. De camera analyseert duizenden punten van je gezicht om een 3D beeld te creëren, waardoor het systeem niet meer te foppen is met een foto. Hierdoor zou Face ID veiliger zijn. Het klinkt veelbelovend, dus ik ben benieuwd hoe dit in de praktijk werkt. Een ander gevolg van de missende home button is de navigatie door de telefoon. Zo open je het multitask menu nu door over het scherm te vegen en activeer je Siri via een knop aan de zijkant.

Camera

De camera van een smartphone is voor mij best belangrijk. Ik gebruik mijn telefoon namelijk ook als fototoestel, tijdens uitjes of op vakantie. Met iPhone 7 kan ik al mooie foto's maken, maar Apple doet er bij iPhone X nog een schepje bovenop. Hij heeft er aan de achterkant een extra camera bijgekregen en ook de selfie camera is verbeterd.

Naast elkaar

iPhone 7 camera

iPhone 7: enkele camera

Apple iPhone 7 heeft een 12 megapixel camera met optische beeldstabilisatie. Hierdoor maak ik scherpe foto's en stabiele filmpjes. De beeldstabilisatie compenseert bewegingen die ik maak terwijl ik foto's en video's maak, zodat mijn beelden ondanks die bewegingen scherp zijn. De camera heeft een grote sluiter, waardoor ik ook bij weinig licht heldere foto's maak.

Wil je meer weten over de camera van iPhone 7? Lees dan onze ervaring van het gebruik van de camera

iPhone X camera

iPhone X: dubbele camera

Het grootste verschil tussen de camera van iPhone 7 en iPhone X is dat iPhone X er één extra heeft. Hierdoor zoom je in met optische zoom zonder kwaliteitsverlies en maak je foto's in portrait mode. Met deze optie licht je het onderwerp dat je op de foto zet uit, omdat de achtergrond minder scherp wordt weergegeven. Apple iPhone 7 Plus heeft deze optie ook, maar iPhone X is de eerste iPhone waarvan ook de selfie camera portrait mode heeft. Met de selfie camera maak ik daarnaast leuke animoji opnames. De emoji's die ik al langer van Apple ken, laat ik nu praten dankzij de mogelijkheden van de gezichtsherkenning.

Behuizing en opladen

Qua uiterlijk verschillen niet alleen de schermen van iPhone 7 en iPhone X van elkaar, maar ook de behuizing. Apple iPhone 7 heeft een stevige metalen behuizing. Bij iPhone X heeft Apple gekozen voor een glanzende, glazen behuizing. Mede dankzij deze materiaalkeuze kon Apple het toestel geschikt maken voor draadloos opladen.

Naast elkaar

iPhone 7 casing

iPhone 7: metalen behuizing

De metalen behuizing van iPhone 7 is stevig. Ik zou niet met de telefoon gooien, maar metaal kan tegen een stootje. Daarnaast vind ik dit materiaal prettig aanvoelen wanneer ik het toestel vasthoud. Het is iets zwaarder dan een kunststof behuizing, maar de smartphone voelt daardoor steviger en kwalitatief hoogwaardiger. Helaas zijn vrijwel alle metalen telefoons niet Qi compatibel, zo ook iPhone 7. Dit betekent dat ik hem niet draadloos op kan laden. Het zou leuk zijn geweest als dat kon, maar ik vind het zelf prima om mijn telefoon via een kabel op te laden.

iPhone X casing

iPhone X: glazen behuizing

In plaats van een metalen behuizing heeft Apple iPhone X een glazen behuizing. Dit materiaal geeft de smartphone naar mijn mening een mooier, glanzend uiterlijk dan metaal. Met glas ben ik wel banger dat mijn telefoon kapot gaat dan met metaal. Een voordeel van glas is dat draadloos opladen mogelijk is. Apple heeft iPhone X dan ook Qi compatibel gemaakt, waardoor ik het toestel zowel draadloos als via een kabel kan opladen.

Conclusie

Ten opzichte van iPhone 7 vind ik iPhone X zeker een verbetering. Dankzij het nieuwe ontwerp is het scherm van de smartphone gegroeid zonder dat het toestel in zijn geheel te groot is geworden. Ook met de nieuwe camera ben ik blij, omdat ik met iPhone X nog mooiere vakantiefoto's maak. Helaas betaal je voor deze verbeteringen een erg hoge prijs. Wil je graag de beste iPhone van het moment en maakt de prijs je niks uit? Dan raad ik iPhone X zeker aan.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.737 beoordelingen