The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Amber

Apple iPhone 8 vs Apple iPhone X

12 september 2017 is een memorabele dag voor Apple liefhebbers. Op deze dag werden maar liefst 2 iPhone modellen gelanceerd: iPhone 8 (Plus) en iPhone X. In dit artikel benoem ik de grootste verschillen en overeenkomsten tussen deze smartphones.

Let op: iPhone X en iPhone 8 alleen refurbished verkrijgbaar

Apple iPhone X en Apple iPhone 8 worden niet meer gemaakt. Gelukkig zijn deze toestellen nog wel refurbished verkrijgbaar.

Vergelijk Apple iPhone 8 met Apple iPhone X

Apple iPhone 8 Apple iPhone X
Scherm LED 4,7 inch Retina HD Bekijk video's en films in goede kwaliteit OLED 5,8 inch Super Retina HD Bekijk video's en films in uitstekende kwaliteit
Behuizing Glas Zorgt voor een luxe uiterlijk Glas Zorgt voor een luxe uiterlijk
Waterbestendigheid IP67 Waterdicht tot 1 meter diepte IP67 Waterdicht tot 1 meter diepte
Ontgrendelen Touch ID Ontgrendelen met een vingerafdrukscanner Face ID Ontgrendelen d.m.v. een 3D gezichtsscan
Manier van opladen Draadloos Luister muziek via oordopjes tijdens het opladen Draadloos Luister muziek via oordopjes tijdens het opladen
Dubbele camera - Foto's zijn helder en gedetailleerd 12 en 12 megapixels Foto's zijn scherper, kleurrijker en scherpte-diepte effect is mogelijk
Optische beeldstabilisatie Ja Foto's zijn scherp ondanks beweging Ja Foto's zijn scherp ondanks beweging

Uiterlijk

Als ik iPhone 8 en iPhone X naast elkaar houd, valt het verschil in uiterlijk mij als eerste op. Zo vind ik Phone 8 qua uiterlijk op iPhone 7 lijken en zie ik dat iPhone X daarentegen een compleet nieuw ontwerp heeft.

Oud en nieuw

Design iPhone 8

Apple iPhone 8: bekend design

In iPhone 8 herken ik het design dat Apple ook gebruikte bij iPhone 7. Zo heeft iPhone 8 net als zijn voorganger een ronde home button waarmee ik mijn iPhone met één vingerafdruk ontgrendel. Naast de ronde home button zijn ook de randen aan de boven- en onderkant van het scherm typerend voor Apple telefoons. Verder beschikt iPhone 8 over een LED 4,7 inch Retina HD beeldscherm, die ook bij iPhone 7 gebruikt is. Persoonlijk vind ik dit een prima schermgrootte. Bij een groter scherm wordt een bericht typen op WhatsApp lastig voor mij, omdat ik mijn iPhone meestal met één hand gebruik.

Design iPhone X

iPhone X: Apple iPhone X: nieuw design

In tegenstelling tot iPhone 8 lijkt iPhone X totaal niet op zijn voorgangers. Het 5,8 inch Super Retina HD beeldscherm is verspreid over de voorkant van het toestel. Dit geeft een randloos effect, waardoor het scherm groter is dan die van iPhone 8. Waar iPhone 8 een LED beeldscherm heeft, is iPhone X voorzien van een OLED scherm. Naar mijn mening is de kleurweergave en helderheid van een OLED scherm mooier. Apple neemt met het randloze scherm afscheid van de vingerafdrukscanner en introduceert gezichtsherkenning genaamd Face ID. De camera analyseert 30.000 punten in mijn gezicht en creëert een 3D beeld.

Behuizing en opladen

Naast verschillen zijn er ook overeenkomsten tussen iPhone 8 (Plus) en iPhone X. Beide smartphones hebben een glazen behuizing en ondersteunen Qi functionaliteit. Hierdoor zijn ze draadloos oplaadbaar: een primeur voor Apple.

Naast elkaar

glazen behuizing iPhone 8

iPhone 8: draadloos oplaadbaar door glazen behuizing

Ik vind het gebruik van glas bij iPhone 8 er strak uitzien. Het glazen design straalt in mijn ogen niet alleen luxe uit, maar heeft ook als voordeel dat de smartphone Qi functionaliteit ondersteunt. Hierdoor laad ik mijn iPhone draadloos op. Ik vind dit prettig, omdat iPhone 8 één lightning aansluiting heeft die nu vrij is om mijn Apple oordopjes op aan te sluiten. Zo laad ik mijn iPhone op terwijl ik naar mijn favoriet muziek luister. Toch zal ik uit gewoonte mijn iPhone nog vaak bedraad opladen.

Glazen behuizing iPhone X

iPhone X: draadloos oplaadbaar door glazen behuizing

Ook iPhone X is voorzien van een glazen behuizing en Qi compatibel, waardoor ik mijn iPhone draadloos oplaad. Net zoals bij iPhone 8 vind ik dat het gebruik van glas een hoogwaardig uiterlijk oplevert. Een andere overeenkomst tussen deze vlaggenschepen is de waterdichte behuizing. Beide iPhone modellen hebben een IP67 certificering, waardoor ik niet bang hoef te zijn voor ongelukjes met water

Camera

Een ander verschil tussen iPhone 8 en iPhone X is de camera. Zo beschikt iPhone 8 over een enkele camera en bevat iPhone X een dubbele camera. Ook de selfie camera van iPhone X is beter ten opzichte van iPhone 8.

Kiekjes

Camera iPhone 8

iPhone 8: enkele camera

Apple iPhone 8 beschikt over een 12 megapixel camera met optische beeldstabilisatie. Hierdoor maak ik als ik mijn iPhone per ongeluk beweeg toch nog scherpe foto's. De camera is voorzien van een grote sluiter, waardoor ik bij weinig licht heldere foto's maak. Daarnaast heeft iPhone 8 een 7 megapixel camera aan de voorkant. Met Retina Flash licht het scherm op, waardoor ik ook 's nachts zichtbaar ben op mijn selfies. De frontcamera ondersteunt ook Animoji, die 3D emoji animaties maakt op basis van mijn gezichtsuitdrukking in de camera.

Dubbele camera iPhone X

iPhone X: dubbele camera

De dubbele camera is niet nieuw voor Apple en werd als eerste gebruikt bij iPhone 7 Plus. De verticale plaatsing van de dubbele camera zie ik wel voor het eerst bij Apple. Dankzij de dubbele camera zoom ik in zonder kwaliteitsverlies en creëer ik een scherpte-diepte effect in mijn foto's met de portretmodus. Daarnaast bepaal ik de lichtinval in mijn foto's met portretbelichting. Zo krijgen mijn foto's een professionele uitstraling. Apple iPhone X is de eerste Apple smartphone waarbij de selfiecamera ook over portretmodus beschikt.

Conclusie

Als ik moet kiezen tussen iPhone 8 en iPhone X ga ik voor de laatste. Het nieuwe ontwerp, het randloze beeldscherm en de verbeterde camera zijn voor mij genoeg redenen om iPhone X aan te schaffen. Voor deze upgrades betaal ik helaas wel meer dan voor iPhone 8.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.695 beoordelingen