The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Kasper

Vergelijk een pc met HDD en een pc met SSD

Bij de aanschaf van een pc heb je grofweg de keuze tussen 2 types harde schijf: de HDD en de SSD. De kans dat je het beste uit bent met een SSD is behoorlijk groot, maar niet voor niets wordt ook de HDD nog steeds verkocht. Tijd dus voor een vergelijking tussen een pc met HDD en een pc met SSD.

In het kort

Welk type opslag kies je? Pc met HDD PC met SSD
Wil je dat je pc in 15 seconden opstart? Nee Ja
Wil je veel opslagruimte voor weinig geld? Ja Nee
Wil je een harde schijf die tegen een stootje kan? Nee Ja

Opstartsnelheid

Een harde schijf (HDD).

De opstartsnelheid van een pc met HDD

Een laptop met HDD stelt je geduld soms behoorlijk op de proef. Opstarten kan best een minuut of nog langer duren. En als je dat best vindt meevallen, tel dan nu in je hoofd eens tot 60. Dat duurde best lang, toch?

Een SanDisk Ultra II SSD.

De opstartsnelheid van een laptop met SSD

De korte opstartsnelheden zijn met afstand het grootste voordeel van een SSD in je laptop. Zet je notebook aan en zo'n 15 seconden later is 'ie gebruiksklaar. Programma's, bestanden of games laden kost vaak zelfs niet meer dan een paar tellen.

De prijs

Een Seagate harde schijf (HDD).

De prijs van een HDD

Het kleine prijskaartje is het grootste pluspunt van de HDD. Voor relatief weinig geld krijg je flink wat geheugen. Voor 100 euro krijg je ongeveer 2000 GB aan HDD opslagruimte.

Een HyperX SSD.

De prijs van een SSD

Een SSD kost je flink wat meer dan een HDD. Dat heeft deels te maken met het feit dat SSD de nieuwere vorm van opslagtechniek is, die nog in ontwikkeling is. Voor 100 euro krijg je ongeveer 200 GB aan SSD opslagruimte.

Duurzaamheid

Een close up van de draaischijf in een harde schijf (HDD).

De duurzaamheid van een HDD

De snel draaiende onderdelen van een HDD (5400 of 7200 omwentelingen per minuut zijn de meest gangbare snelheden) zijn veel vatbaarder voor slijtage. En maakt je laptop een keer een smakkerd, dan is de kans dat je data voor altijd weg is met een HDD groter.

SanDisk SSD plus.

De duurzaamheid van een SSD

In een SSD zitten geen bewegende onderdelen en dat maakt dit type opslag een stuk duurzamer en minder vatbaar voor technische mankementen. De kans dat je bestanden bewaard blijven op het moment dat je laptop valt is met een SSD veel groter.

Energieverbruik

Een harde schijf (HDD) met half lege batterij icoon.

Het energieverbruik van een HDD

De draaiende onderdelen van de HDD vragen meer energie en dat gaat ten koste van de accuduur. Bovendien maken de draaiende onderdelen geluid en produceren ze warmte, wat je door de behuizing van je laptop kunt horen of voelen.

Een SSD met vol batterij icoon.

Het energieverbruik van een SSD

Het gebrek aan bewegende onderdelen zorgt ervoor dat een SSD minder energie verbruikt dan een HDD. Met andere woorden: heb je een laptop met een SSD, dan heeft de accuduur daar minder onder te lijden.

Hybride

Wil je veel opslag, maar niet veel betalen voor een SSD met veel opslagcapaciteit? Dan is het verstandig om eens te kijken naar een pc met zowel een SSD als HDD. Je systeem en programma's starten dan nog steeds razendsnel op. Bestanden als films, muziek en documenten bewaar je op de langzamere HDD. Zo heb je dus een snelle computer én veel opslagcapaciteit.

Conclusie

Een SSD maakt je computer snel, kan tegen een stootje, is geen energievreter en is dus in veel gevallen de beste keuze als harde schijf. Alleen: dat prijskaartje kan nog wel eens tegenvallen. Past een desktop met een SSD niet in je budget of wil je veel opslagruimte voor een schappelijke prijs, dan blijft de 'HDD pc’ een interessante optie. Heb je al een pc met een HDD? Dan kan het interessant zijn om de HDD te vervangen door een SSD. Zeker als je computer al wat ouder is of trager begint aan te voelen. Want de switch van HDD naar SSD laat je computer vaak weer aanvoelen als de dag dat je 'm kocht.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.115 beoordelingen