The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Giovanni

Stereo vs surround sound gaming headsets

De geluidsweergave van een game verschilt per headset. Bij een stereosignaal ga je af op het verschil tussen links en rechts. Met een surround sound headset luister je naar een ruimtelijk geluid. We helpen je graag met de juiste keuze voor een gaming headset. Daarom zetten we de overeenkomsten en verschillen tussen de geluidsweergaven voor je op een rijtje.

Vergelijking stereo en surround sound headset

Stereogeluid Digital True Surround Sound Virtual surround sound
Aantal luidsprekers linker oorschelp 1 4 of meer 1
Aantal luidsprekers rechter oorschelp 1 4 of meer 1
Aantal geluidsbronnen 2 (links en rechts) 8 of meer 2 ( links en rechts)
Verschil tussen links en rechts Ja Ja Ja
Verschil tussen boven en onder Ja, door verschil in volume Ja, door de luidsprekers Ja, door geluidseffecten
Bioscoopervaring Nee Ja, maar met mindere kwaliteit Ja

Wat is stereogeluid?

Een headset met stereogeluid geeft verschillende geluiden weer

Bij stereo koptelefoons hoor je geluiden via 2 luidsprekers: de linker en de rechter. Ze onderscheiden zich van mono headsets die zowel links als rechts hetzelfde geluid laten weerklinken. Terwijl je in stereo gamet, hoor je per oor een ander signaal. De afstanden tussen jouw gaming personage en de actie schat je in door verschillen in volume. Stereo is dan ook de meest gangbare geluidsweergave bij gaming headsets. Deze koptelefoons zijn voor elk platform geschikt en verbind je via een 3.5 mm aansluiting.

Hoe werkt surround sound?

Met Digital True Surround Sound geniet je van meerdere geluidslagen

Digital True Surround Sound (DTS): luidsprekers

In een gaming headset met Digital True Surround Sound (DTS) tref je minstens 2 luidsprekers aan in elke oorschelp. Met deze speakeropstelling ontvang je in-game geluiden via meerdere fysieke geluidsbronnen per kant. Doordat je naar een 'gelaagder' geluid luistert dan bij stereo, lijkt het net alsof je in de bioscoop zit. Vanwege het kleinere formaat van de luidsprekers produceren DTS headsets vaak minder hoogwaardige audio. Professionele gamers geven daarom de voorkeur aan stereo headsets.

Een virtual surround sound gaming headset zorgt voor een ruimtelijk effect

Virtual surround sound: stereo met algoritmen

Je schaft in dit geval een stereo headset aan die een ruimtelijk geluid creëert met algoritmen. De linker- en rechter luidsprekers bootsen 5 of 7 geluidskanalen na, waardoor er meer geluidsbronnen lijken te zijn dan de 2 ingebouwde speakers. Zo geniet je met 5.1 of 7.1 surround sound en multidimensionale geluiden zonder dat je inlevert op kwaliteit. Bij Dolby Atmos en Windows Sonic ervaar je zelfs realistische hoogteverschillen. Een vliegtuig raast niet voor je langs, maar vliegt echt over je heen.

Waarom verschilt de weergave per platform?

Schakel 3D Audio in op je PS5 gaming headset voor surround sound

Met virtual surround gebruik je jouw stereo gaming headset als een 5.1 of 7.1 hoofdtelefoon. Je hoeft dit alleen nog in te schakelen op je pc. Doordat de functie gebonden is aan bijvoorbeeld Windows en Xbox, speel je niet automatisch ook met surround sound op je Nintendo Switch. De nieuwste generatie consoles ondersteunen vaak een eigen vorm van virtual surround sound, zoals 3D Audio bij PlayStation 5. Je schakelt de functie dan zelf in via het menu. In de specificaties lees je voor welk platform een gaming headset virtual surround sound ondersteunt.

Welke weergave kies je voor jouw games?

Met de juiste gaming headset geniet je nog meer van je favoriete games

Vraag jij je af hoe streamers precies horen waar vijanden vandaan komen? Competitieve gamers gebruiken een stereo headset met hoogwaardige luidsprekers. Dit is de veiligste optie als je met name shooters of andere multiplayers speelt. Speel je filmische games of singleplayers? Met true surround sound lijkt het alsof je in een bioscoop zit. De gulden middenweg is virtueel surround sound. Dit schakel je in wanneer het jou uitkomt. Houd er rekening mee dat niet elke game 5.1 of 7.1 uitzendt.

Conclusie

Met de meeste gaming headsets luister je naar een stereogeluid. Zo hoor je in shooters of een granaat links of rechts van je afgaat. Door het verschil in volume weet je op welke afstand het projetiel ontploft. Met een virtual surround sound gaming headset voeg je hier extra realistische geluidseffecten toe, zoals hoorbare verschillen in hoogte. Gaat de voorkeur uit naar meer een filmische ervaring, bijvoorbeeld terwijl je de Night City verkent in Cyberpunk 2077? Kies dan een DTS gaming headset.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.516 beoordelingen