The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Leonie

Hoe bereken je hoeveel vermogen je radiator moet hebben?

Bereken hier hoeveel vermogen een radiator nodig heeft om een ruimte te verwarmen. Het vermogen in aantal watt is een belangrijke graadmeter voor de geschikte radiator voor jou. Heeft een radiator namelijk te weinig vermogen, dan wordt het niet warm genoeg in je ruimte. Heeft een radiator meer vermogen dan je nodig hebt, dan is dat zonde van het geld en van de extra ruimte die het apparaat inneemt. Het benodigde vermogen hangt van 3 factoren af, namelijk de afmeting van de kamer die je wilt verwarmen in m3, de gewenste kamertemperatuur en in hoeverre je huis geïsoleerd is.

Je berekent het vermogen door:

Stap 1. Doe de lengte x breedte x hoogte van je ruimte en daar komt een getal in m3 uit.

Stap 2. Check het benodigde aantal watt per m3 voor de ruimte.

Stap 3. Vermenigvuldig de inhoud in m3 met dit aantal watt.

Stap 4. Een correctiefactor? Tel deze op of trek deze af van het totale wattage.

Stap 5. Je hebt nu het benodigde vermogen in aantal watt voor je nieuwe radiator.

inhoud in m3 x benodigde aantal watt per m3 = x aantal watt plus of min correctiefactor in % = benodigde vermogen in aantal watt.

Stap 1. De afmeting van de kamer die je wilt verwarmen in m3

Illustratie inhoud berekenen

Hoe groter de kamer die je wilt verwarmen, hoe meer vermogen je nodig hebt. Dat is geen hogere wiskunde. De afmeting van de kamer bereken je door een meetlat te pakken en lengte x breedte x hoogte in meters te doen.

Stap 2. en 3. De gewenste kamertemperatuur

De aanbevolen kamertemperatuur in een bepaalde kamer is een algemeen gegeven. Wij zijn het erover eens dat de onderstaande vuistregel kloppend is voor wanneer je het warm wilt hebben in de desbetreffende ruimte.

Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigde aantal watt per m3
Badkamer 24 graden 93 watt
Woonkamer 22 graden 85 watt
Studeerkamer 22 graden 85 watt
Keuken 20 graden 77 watt
Slaapkamer 18 graden 70 watt

Stap 4. In hoeverre je huis geïsoleerd is en andere correctiefactoren

Ieder huis is anders. Je hebt nieuwbouwhuizen die goed geïsoleerd zijn of oude huizen vol met kieren en scheuren in de isolatielaag. Dit heeft effect op hoeveel vermogen je nodig hebt om het warm te krijgen in een kamer. Hoek- en vrijstaande woningen vragen om meer capaciteit. Hetzelfde geldt voor wanneer je hoger stookt dan de aanbevolen temperatuur in een ruimte, dit gebeurt vaak in seniorenwoningen. Houd de correctiefactoren in de tabel aan.

Correctiefactor Percentage correctie
2°C hogere temperatuur +10%
Goed geïsoleerde muren -10%
Slechte muurisolatie +15%
Hoek- en vrijstaande woning +10%

Voorbeeldberekening

Je hebt een slaapkamer van 20m3 waar je een radiator wilt monteren. Hoeveel vermogen heb je nodig om een aangename temperatuur in je slaapkamer te krijgen?

Stap 1. Doe lx b x h van je ruimte en daar komt een getal in m3 uit. We hebben het hier over een ruimte van 20m3.

Stap 2. Check het benodigde aantal watt per m3 voor de ruimte. Stap 3. Vermenigvuldig de inhoud in m3 met dit aantal watt. Een slaapkamer heeft een aanbevolen temperatuur van 18 graden en een benodigd aantal watt per m3 van 70 watt. Gewenste wattage = 20 x 70 watt = 1400 watt.

Stap 4. Een correctiefactor? Tel deze op of trek deze af van het totale wattage. Je woont in een nieuw appartement met goed geïsoleerde muren. Correctiefactor is dus -10% van het totale aantal watt. 1400 watt - 10% = 1260 watt

Stap 5. Je hebt nu het benodigde vermogen in aantal watt voor je nieuwe radiator. Tijd om een mooi exemplaar uit te zoeken.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback