The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Gaby

Wat is het verschil tussen roterend en sonisch?

Als je op zoek bent naar een nieuwe tandenborstel kom je vaak de termen roterend en sonisch tegen. Dit zijn de 2 termen die we gebruiken om de verschillende poetstechnieken aan te duiden. Maar wat is nu precies het verschil? Ik leg het je in dit artikel uit.

Vergelijking roterende en sonische tandenborstels

Roterende tandenborstels Sonische tandenborstels
Vorm opzetborstel Ronde borstelkop Langwerpige borstelkop
Poetsbeweging Draaiende beweging Vibrerende beweging
Indicator vervangen opzetborstel Kleur borstelharen vervagen Lichtsein via handvat
Merken Oral-B Philips en Silk'n

De vorm van de borstelkop

De vorm van een roterende tandenborstel

De vorm van een roterende tandenborstel

Roterende tandenborstels beschikken over een ronde borstelkop die in hoge snelheid roteert en in de meeste gevallen ook nog pulseert. Hoe hoger de rotatiesnelheid, hoe meer poetsbewegingen de borstelkop maakt. Het aantal poetsbewegingen is van invloed op hoeveel tandplak je weghaalt. Het handige aan ronde borstelkoppen is dat ze, dankzij hun vorm, elke tand volledig omsluiten. De borstelharen geraken zo diep tot aan de tandvleesrand.

De vorm van een sonische tandenborstel

De vorm van een sonische tandenborstel

Sonische tandenborstels hebben een ovale borstelkop en lijken dus eigenlijk op een handtandenborstel. Het grote verschil is dat de borstelharen zelf in hoge snelheid vibreren. Hoe meer vibraties per minuut, hoe meer poetsbewegingen de tandenborstel maakt. Het handige aan een ovale borstelkop is dat het een groot tandoppervlak bestrijkt. Over het algemeen bereik je met 1 poetsbeweging dus meer tanden en kiezen dan dat je met een roterende tandenborstel doet.

De poetsbeweging

De poetsbeweging van een roterende tandenborstel

De poetsbeweging van een roterende tandenborstel

De kracht van roterende borstelkoppen zit `m in een combinatie van een hoge rotatiesnelheid en snelle pulsaties. De borstelharen vegen dus niet alleen het tandplak van het tandoppervlak, maar worden ook tegelijkertijd tegen het tandoppervlak gedrukt. Door deze pulserende beweging, wordt tandplak losgemaakt van het tandoppervlak en vervolgens weggeveegd door de draaiende borstelharen.

De poetsbeweging van een sonische  tandenborstel

De poetsbeweging van een sonische tandenborstel

De sonische technologie is vergelijkbaar met de beweging die je met een handtandenborstel maakt, alleen maakt een sonische tandenborstel al in 1 poetsbeurt ruim duizend poetsbewegingen meer. De borstelharen trillen in zo'n hoge snelheid dat je tot diep aan de tandvleesrand het vastzittend tandplak weghaalt. Daarnaast worden er door de trillingen microbelletjes water gecreëerd die zelfs tussen je tanden reinigen en een bijzonder fris gevoel in je mond geven.

Het gebruiksgemak

Het gebruiksgemak van een roterende tandenborstel

Het gebruiksgemak van een roterende tandenborstel

Om een roterende tandenborstel op de juiste manier te gebruiken is het van belang dat je elke tand individueel poetst. De ronde vorm van de borstelkop komt namelijk alleen van pas als je elke tand ook daadwerkelijk omsluit. Dit vergt een andere manier van poetsen dan die je waarschijnlijk met een handtandenborstel gewend bent. Je dient namelijk de borstelkop op elke tand of kies te drukken. Deze techniek stelt je geduld dus ietwat op de proef.

Het gebruiksgemak van een sonische tandenborstel

Het gebruiksgemak van een sonische tandenborstel

Met sonische tandenborstels kun je wat meer een schrob beweging maken. Dankzij de ovale vorm van de borstelkop, is het tandoppervlak namelijk al volledig bedekt. Het enige wat je hoeft te doen is de borstelkop door elke zone van je mond te bewegen. De trillende borstelharen doen de rest. Dit is een techniek die voor een deel overeenkomt met die van een handtandenborstel.

De extra functies

De extra functies van een roterende tandenborstel

De extra functies van een roterende tandenborstel

Naast de basisfuncties, zoals verschillende poetsstanden en zowel een 2 minuten als intervaltimer, beschikken roterende tandenborstels over een aantal onderscheidende functies. Eén daarvan is de smartring. Deze dient als poetsdruksensor, maar is ook personaliseerbaar in jouw eigen kleur. Ook beschikken roterende smart tandenborstels uit het hoogste segment over locatiedetectie via je smartphone camera. Hiervoor klik je je smartphone op de badkamerspiegel en via de app zie je of je elke zone wel lang genoeg poetst.

De extra functies van een sonische tandenborstel

De extra functies van een sonische tandenborstel

Sonische tandenborstels zijn uitgerust met een aantal bijzondere extra functies. Neem bijvoorbeeld de instelbare poetsintensiteit. Zo kies je zelf met hoeveel trillingen je wilt poetsen. Handig als je wel eens last hebt van gevoelige tanden. Daarnaast beschikt de smart generatie over een microchip in de opzetborstel. Deze chip analyseert welke zone je poetst, of je dit wel op de juiste manier doet en stuurt dit rechtstreeks door naar de smartphone app. Bovendien herkent de chip ook wat de status is van de opzetborstel en geeft de tandenborstel aan wanneer het tijd is om deze te vervangen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.522 beoordelingen