The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Nadie

Verwachtingen van een robotstofzuiger

Wat een robotstofzuiger kan verschilt nogal per type. Welke robotstofzuiger het beste bij jou past hangt af van jouw wensen en verwachtingen. Wat wil je dat de robotstofzuiger doet en wat verwacht je als resultaat? Als je dit beslist voordat je een robot aanschaft, kom je niet voor verrassingen te staan en stelt de robot jou niet teleur.

Goed, beter, best

Zoals genoemd verschillen robotstofzuigers enorm van elkaar. Deze verschillen zitten vooral in de mogelijkheden die de robot heeft en het schoonmaakresultaat na het stofzuigen. Als je vooraf goed weet wat je van de robotstofzuiger kan verwachten, is de kans dat je tevreden bent met jouw aankoop groot. We delen de robotstofzuigers trapsgewijs in aan de hand van de termen: goed, beter en best zodat je weet wat je moet verwachten van robotstofzuigers en wat vooral niet.

Verschillen

Basis robotstofzuiger

Goed

Het aanbod begint bij goede robotstofzuigers: basis robotstofzuigers. Deze stofzuigen de vloer en zorgen ervoor dat jij dit een keertje kunt overslaan. Bedenk hierbij dat deze basisrobots vaak willekeurig door het huis rijden en hierdoor soms delen overslaan. Daarnaast is het niet mogelijk de robot aan te sturen of in te stellen via een mobiele app en gaan ze vaak ter plekke uit als de batterij leeg is. Over het algemeen is de prijs ook lager dan van betere robots.

Een goede robotstofzuiger

Beter

Betere robotstofzuigers zijn iets uitgebreider. Dit merk je vooral aan de manier van schoonmaken en opladen. Ze maken vaak systematischer schoon en hebben een navigatiemethode. Hierdoor slaat de robot minder snel plekken over. Daarnaast rijden ze vaak zelf terug naar het basisstation wanneer de accu leeg is. Verwacht je iets meer dan willekeurig schoonmaken en vind je het belangrijk dat de robot zelf terugrijdt naar het basisstation, dan is een betere robotstofzuiger voor jou een goede keuze.

De beste robotstofzuigers

Best

De beste robotstofzuigers hebben de meest uitgebreide specificaties en mogelijkheden. Ze scannen de ruimte met lasers, camera's of zijn volledig aan te sturen via een mobiele app. Sommige robots maken bijvoorbeeld constant een scan van de ruimte en merken obstakels op voordat zij hier tegenaan rijden. Als deze robots leeg zijn, rijden ze zelf terug naar het basisstation én gaan weer verder als de accu opgeladen is.

Ik hoef nooit meer te stofzuigen

Helaas is dat niet waar. Hoe geavanceerd de robotstofzuiger ook is, hij komt nooit bij de plinten, traptreden, vensterbank, achter de radiator, enzovoorts. Voor deze stofzuigklussen heb je dus nog steeds een reguliere stofzuiger nodig. De robotstofzuiger zorgt er wel voor dat je de deze minder vaak hoeft te gebruiken. Daarnaast is het van belang dat je zelf de kamer ‘robotstofzuiger-klaar’ maakt. Dit houdt in dat je obstakels een klein beetje aan de kant zet, zoals stoelen en stekkers.

Dierenharen, allergie, tapijt of dweilfunctie

Dweilrobots

Heb jij huisdieren, tapijt, ben je allergisch of wil je dat de robotstofzuiger ook dweilt? Dan is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt als je een robotstofzuiger aanschaft. Niet alle robots zijn namelijk geschikt voor iedere situatie. Wat wil je dat de robotstofzuiger voor je doet en waar moet de robot sowieso aan voldoen? Twijfel je nog of weet je niet goed waar je rekening mee moet houden, lees dan het adviesartikel.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback