The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Gaby

Waar helpt een luchtreiniger bij?

Een luchtreiniger, ook wel luchtzuiveraar, zuivert de lucht. Maar welke stoffen, bacteriën en andere deeltjes in de lucht worden er eigenlijk door een luchtreiniger gefilterd? En wat is daar dan precies het voordeel van? Vooral voor mensen met longziektes zoals astma en COPD en mensen met allergieën is een luchtreiniger in huis een pre. Fijnstof, huisstofmijt, schimmels, sigarettenrook en andere stoffen die allergieën kunnen veroorzaken, worden uit de lucht gefilterd waardoor de luchtwegen minder snel geprikkeld worden.

1. Fijnstof

Fijnstof door luchtvervuiling is erg slecht voor je gezondheid. Wanneer je een longaandoening hebt, merk je het direct wanneer er teveel fijnstof in de lucht zweeft. Het zorgt namelijk voor problemen in het ademhalingsstelsel.

Wat is fijnstof?

Fijnstof bestaat uit allemaal hele kleine zwevende stofdeeltjes in de lucht. Het meeste fijnstof vind je in grote steden, industriegebieden en bij snelwegen. Maar ook de zee heeft een hoge uitstoot van fijnstof. De fijne zoutdeeltjes vallen hier namelijk ook onder.

Welke klachten treden er op bij het inademen van veel fijnstof?

Het nadeel van fijnstof is dat het diep doordringt in de longen, zonder dat je het merkt. Het inademen van fijnstof zorgt voor hoesten en benauwdheid.

Fijnstof

Wat is de rol van een luchtreiniger bij fijnstof?

Gemiddeld filtert een luchtreiniger met een ionisator en HEPA-filter tot 99,9% van al het fijnstof uit de lucht. Een ionisator brengt een elektrische lading aan op rondzwevende moleculen. Hierdoor worden stofdeeltjes, bacteriën, virussen, micro-organismen en schimmels zwaarder en vallen op de grond waardoor je ze niet meer in kunt ademen.

2. Hooikoorts

Hooikoorts

Bij een hooikoorts allergie reageert het afweersysteem op het inademen van pollen. Klachten als branderige ogen, hoesten en benauwdheid zijn klachten die hier vooral bij komen kijken. Vooral in het voorjaar zorgen pollen voor veel klachten. Met een luchtzuiveraar in huis, laat je je medicijnen en neusspray veel sneller aan de kant liggen. De filters in de luchtreiniger verwijderen de pollen uit de lucht waardoor je afweersysteem veel minder geprikkeld wordt en je zonder medicatie in huis kunt genieten.

3. Schimmels

Schimmels

Vocht en schimmels in huis zorgen voor veel gezondheidsklachten, zoals branderige ogen, hoesten, benauwdheid, huiduitslag en verkoudheid. Zeker wanneer je er extra gevoelig voor bent. Sowieso is een goede ventilatie in huis heel effectief voor het verminderen van schimmelvorming en vochtplekken. Maar een goede ventilatie is niet genoeg om de kleine, rondzwevende deeltjes die schimmel veroorzaken te verwijderen. Daarvoor heb je een luchtzuiveraar nodig. Een luchtreiniger met een ionisator, HEPA-filter of uv-lampen zuivert namelijk de lucht waardoor schimmels en vocht geen kans maken.

4. Astma

Astma

Astma is een hele vervelende longaandoening waarbij hoesten, een piepende ademhaling, benauwdheid en kortademig zijn de meest voorkomende klachten zijn. Vooral bij ouderen en kinderen komt het vaker voor. Dierenharen, huidschilfers, huisstofmijt en sigarettenrook prikkelen de longen waar astmapatiënten veel last van hebben. Een schone lucht heeft dus een grote invloed op het verminderen van de klachten rondom deze aandoening. Aangezien een luchtreiniger de lucht in huis zuivert, is het voor mensen een hele verademing om zo'n apparaat in huis te hebben. De lucht in een ruimte met een luchtreiniger is gemiddeld 99% schoner dan in een ruimte zonder luchtreiniger.

5. Rooklucht

Rooklucht

Roken in huis: veel mensen staan tegenwoordig buiten voor hun dagelijkse genotsmomenten, maar er blijven toch altijd mensen die de kou liever niet trotseren. Teer, stikstofmonoxide, aceton en nicotine zijn onder andere stoffen die de lucht in huis vervuilen. Om deze schadelijke stoffen in huis te minimaliseren, gebruik je een luchtzuiveraar. De filters in de luchtreiniger filteren een groot deel van de stoffen uit de lucht. Hierdoor is de lucht niet alleen schoner, maar zo wordt de geur ook geneutraliseerd.

6. Onderhoud

Onderhoud

De combinatie van een goede ionisator en HEPA-filter in een luchtreiniger zorgt ervoor dat de lucht in huis schoon en bacterievrij is. Om altijd het beste uit de luchtreiniger te halen is het onderhoud erg belangrijk. Maak de filters regelmatig schoon zodat deze optimaal kunnen presteren. De frequentie van het schoonmaken van de filters verschilt per filter. Dat geldt ook voor de manier waarop je filters reinigt.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen