The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Rowan

Wat betekent het energielabel van je vaatwasser?

Vanaf 1 maart 2021 krijgen alle vaatwassers een nieuw energielabel. Je krijgt deze labels altijd meegeleverd met je apparaat. Op het label vind je informatie over het energie- en waterverbruik van je vaatwasser. Ook zie je hier het aantal couverts, het geluidsniveau en de gemiddelde programmaduur. In dit artikel lees je alles over het energielabel van je vaatwasser.

Onderdelen op het energielabel

Op het energielabel van een vaatwasser staan de volgende onderdelen:

  • QR code
  • Energieklasse
  • Energieverbruik
  • Capaciteit
  • Waterverbruik
  • Programmaduur
  • Geluidsniveau

We lichten de onderdelen in dit artikel verder uit.

QR code

QR code

Rechts bovenaan het energielabel van je vaatwasser staat een scanbare QR code. Wanneer je deze scant, stuurt je telefoon je door naar een website van de Europese Unie. Hier vind je alle informatie die op het label staat, plus allerlei extra productinformatie. Zo zie je alle productspecificaties van de automaat én heb je toegang tot testrapporten en technische informatie over het energieverbruik van je vaatwasser.

Energieklasse

Energieklasse

De energie efficiëntie van je vaatwasser staat op je label aangegeven met een energieklasse. Deze klassen lopen van A tot en met G. Hoe dichter de energieklasse bij de A zit, hoe beter het apparaat is voor het verbruik en je energierekening. Heeft het apparaat een energieklasse D of lager? Dan is het geen energiezuinig apparaat.

Energieverbruik

Energieverbruik

Naast de energieklasse, zie je ook het energieverbruik terug op het label van je vaatwasser. Het verbruik staat uitgedrukt in kilowattuur per 100 vaatwasbeurten. Om te berekenen hoeveel kosten je maakt per 100 vaatwasbeurten, vermenigvuldig je het aantal kilowattuur met € 0,23.

Capaciteit

Couverts

Hoeveel capaciteit je vaatwasser heeft, is afhankelijk van het aantal couverts dat in je vaatwasser past. Eén couvert staat gelijk aan al het eetgerei dat één persoon nodig heeft voor een maaltijd. Dit is bijvoorbeeld een koffiekop, een bord, bestek, een kom en een drinkglas. Kookgerei, zoals pannen en snijplanken, rekenen we niet mee. Wanneer je 's avonds al het eetgerei van 4 personen in één keer wilt wassen, kies je voor een vaatwasser met een capaciteit van 12 couverts.

Watergebruik

Waterverbruik

Op je energielabel vind je ook het watergebruik van je vaatwasser terug. De hoeveelheid liter op je energielabel geeft aan hoeveel liter water je automaat per vaatwasbeurt gebruikt.

Programmaduur

Programmaduur

De programmaduur op het energielabel van een vaatwasser geeft aan hoe lang de afwasautomaat erover doet om een vaatwasprogramma te draaien. Het aantal uren en minuten is altijd gebaseerd op het ecoprogramma van de automaat.

Geluidsniveau

Geluidsniveau

Het geluidsniveau op het energielabel geeft aan hoe luid of stil je vaatwasser is tijdens een vaatwasprogramma. Ben je op zoek naar een stille vaatwasser voor een open keuken? Koop dat een afwasmachine met een geluidsniveau van onder de 43 decibel. Staat het apparaat in een gesloten keuken? Dan is een luide vaatwasser boven de 48 decibel geen probleem.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.035 beoordelingen