The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Caitlin

Wat maakt een vaatwasser energiezuinig?

Vaatwassers zijn er in verschillende klasses. De ene zuiniger dan de andere. Maar wat maakt een vaatwasser energiezuinig? In dit artikel leg ik je uit waarom bepaalde programma’s, droogtechnieken of sensoren een vaatwasser energiezuinig maken.

Het energielabel

Energielabel

Het energielabel geeft aan hoe zuinig de vaatwasser is. Waar voor 1 maart 2021 A+++ het meest zuinige energielabel was, zijn deze energieklassen tegenwoordig aangepast. De energielabels lopen nu van A tot G. Op dit moment zijn er nog geen vaatwassers met energielabel A of B. Een vaatwasser met het energielabel B is het meest zuinige apparaat van dit moment.

Eco programma

Eco-programma

Wanneer je het eco programma op een vaatwasser draait, bespaar je energie. Dit programma gebruikt namelijk minder water en stroom. Het nadeel van een eco programma is de tijdsduur. Waar een gemiddeld vaatwasprogramma na 1,5 uur klaar is, is het apparaat bij het eco programma tussen 3 en 4 uur bezig.

Beladingssensor

Beladingssensor

Een beladingssensor meet hoeveel vaat er in de vaatwasser staat. Hierop past hij de hoeveelheid water aan, waardoor er niet onnodig veel water wordt gebruikt. Op deze manier verbruikt de afwasmachine minder water en stroom om de vaat te wassen.

Aqua-sensor

Aqua-sensor

De aqua-sensor zorgt er net als de beladingssensor voor dat de vaatwasser niet te veel water gebruikt. De sensor meet de vervuilingsgraad in het water. Wanneer je borden en bestek niet heel vuil zijn, is het water minder troebel. De vaatwasser gebruikt dan minder spoelgangen, waardoor je het apparaat zuiniger draait.

Actieve droogtechniek

Actieve droogtechniek

Bij een actieve droogtechniek droogt de vaatwasser de vaat op een natuurlijke manier. Er zijn 2 verschillende actieve droogtechnieken: het openen van de deur na het programma of het gebruik van zeoliet korrels. Beide technieken zijn een stuk eenvoudiger en zuiniger dan de condensdroogtechniek, die koud water gebruikt om de vaat af te koelen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 18.821 beoordelingen