The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Devon

Welke verschillende droogtechnieken zijn er?

Een vaatwasser maakt gebruik van een standaard of actieve droogtechniek om je vaat te drogen. In totaal zijn er 3 verschillende droogtechnieken. De actieve droogtechnieken ventilatiedroogtechniek of zeoliet en de standaard condensdroogtechniek. Benieuwd naar wat elke techniek precies inhoudt? Ik leg het je uit in dit artikel.

Ventilatiedroogtechniek

Vaatwasser half open

Ventilatiedroogtechniek is een actieve droogtechniek. Na het droogprogramma opent de vaatwasserdeur op een kier. Dit zorgt ervoor dat de laatste restjes vocht verdampen. Met deze techniek bespaart de vaatwasser tijd, zodat je vaat sneller droog is. Kunststof eetgerei droogt beter dan bij een standaard condensdroogtechniek. Vaatwassers van AEG, Miele en Zanussi maken gebruik van ventilatiedroogtechniek.

Zeoliet

Vaatwasser met zeoliet korrels

Zeoliet is een actieve droogtechniek. Onder in de vaatwasser bevinden zich speciale zeolietkorrels. Als het water na het wassen wegspoelt, komt dit bij de korrels terecht die vervolgens opwarmen. De warmte die hier vanaf komt, gaat terug naar de binnenruimte zodat je vaat droogt. De zeolietkorrels herstellen zichzelf na elke wasbeurt en hoef je nooit te vervangen. Deze techniek is erg energiezuinig en komt alleen voor bij C vaatwassers van Bosch en Siemens.

Condensdroogtechniek

Volle vaatwasser

De meeste vaatwassers maken gebruik van de standaard condensdroogtechniek. Tijdens het droogproces condenseert de warme, vochtige lucht op de koele wanden van de vaatwasser. Vervolgens pompt het apparaat het water weg. Op deze manier drogen werkt zeer goed voor aardewerk, glas en staal, maar niet voor plastic.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.600 beoordelingen