The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Marijn

6 tips om energie te besparen met de vaatwasser

Je vaatwasser gaat langer mee wanneer je deze zuinig gebruikt. En dat niet alleen. Je draagt op die manier ook je steentje bij aan het milieu en bespaart jezelf een hoop energiekosten. Op deze pagina lees je een aantal handige tips om energie te besparen bij elke vaatwasbeurt.

Aan de slag met de vaatwasser

Tips vaatwasser

Met de volgende tips was jij je vaat zo energiezuinig mogelijk schoon:

  • Tip 1. Gebruik het eco-programma
  • Tip 2. Zet een volle vaatwasser aan
  • Tip 3. Spoel je vaat niet voor
  • Tip 4. Zet je vaatwasser na gebruik uit
  • Tip 5. Maak gebruik van daluren
  • Tip 6. Reinig je vaatwasser regelmatig

Tip 1: gebruik het eco-programma

Eco-programma

Het eco-programma maakt gebruik van een langer afwascyclus. Hierin gebruikt de vaatwasser minder warm water en minder energie. Je vaat blijft ook langer in het sop. Je gebruikt gemiddeld 30% minder energie en een kwart water ten opzichte van een standaardprogramma. Voor pannen met aangekoekte resten zet je beter het automatische programma aan. De sensoren meten dan hoe vuil de vaat is en passen hier het programma op aan.

Tip 2: zet een volle vaatwasser aan

Volle vaatwassers

Je bespaart een flink aantal afwasbeurten door te wachten totdat de vaatwasser vol is. Hier komt ook een efficiënte indeling de hoek om kijken. Gebruik bijvoorbeeld de kleppen in de bovenste lade voor lage koffiekopjes of schalen. Overweeg ook om grote pannen even snel met de hand te wassen, zodat je ruimte overhoudt. Stapel bekers of kommen niet op: de vaatwasser komt dan niet goed bij je vaat.

Tip 3: spoel je vaat niet voor

Vaat niet voorspoelen

Het voorspoelen van vaat zorgt ervoor dat je warm water gebruikt, en dus meer energie. Je bespaart bijna 20% aan energie door je vaat niet voor te spoelen. Veeg enkel de etensresten weg in de prullenbak. Heb je vaat met hardnekkige en aangekoekte etensresten? Laat deze dan weken in een teiltje met koud water, voordat je het in de vaatwasser stopt.

Tip 4: zet je vaatwasser uit

Vaatwasser uitzetten

Nieuwere modellen schakelen automatisch uit na een vaatwasbeurt. Heb je een oude vaatwasser die daarna op stand-by springt? Zet hem daarna uit. Het bespaart je geen bergen energiekosten, maar alle kleine beetjes helpen.

Tip 5: gebruik de daluren

Gebruik daluren

Nog een kleine tip die helpt voor je energierekening: zet de vaatwasser in de daluren aan. Je profiteert dan van een lager stroomtarief. Wacht dus even met het aanzetten van een vaatwasprogramma, bijvoorbeeld tot je naar bed gaat. Vaak beschikken vaatwassers over een startuitstel functie. Hiermee stel je de start van het programma met een aantal knoppen tot maximaal 24 uur uit.

Tip 6: maak regelmatig je vaatwasser schoon

Vaatwasser reinigen

Je houdt je vaatwasser zo zuinig mogelijk door hem goed te onderhouden. Wanneer je eco-programma niet goed meer schoonmaakt, is dit een teken dat je vaatwasser vuil is. Haal regelmatig een doekje over de kuip en de deurrubbers. Leeg de filter en boen deze voorzichtig onder de kraan af. Je vindt de filter in de bodem van de vaatwasser. Wissel je eco-programma af met een heet programma, zodat vastzittend vuil wegspoelt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.062 beoordelingen