The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rick

Hoe voorkom ik witte aanslag op mijn glazen?

Het zal de meeste mensen met een vaatwasser wel bekend voorkomen: witte of doffe aanslag op het glaswerk. De boosdoeners zijn meestal kalkaanslag en glascorrosie. Gelukkig is dit goed te voorkomen en in sommige gevallen nog weg te halen. Waar deze aanslag vandaan komt en wat je eraan doet lees je hieronder.

Bepaal de oorzaak van de witte aanslag

Witte aanslag oorzaak

Aanslag op glaswerk kan in de vaatwasser ontstaan door kalk of glascorrosie. Een eenvoudige manier om de oorzaak te bepalen is om er een druppel witte azijn op uit te wrijven. Als de waas verdwijnt, dan gaat het om kalkaanslag. Heeft de witte azijn geen effect, dan hebben we te maken met glascorrosie. Hieronder lees je wat je in beide gevallen doet.

Hoe verwijder je kalkaanslag?

Kalkaanslag verwijderen

Met de hand verwijderen

Vul de gootsteen met warm water en voeg een kopje witte azijn toe. Laat de glazen een kwartier in dit mengsel staan. Haal de glazen eruit en spoel ze af met schoon water. Wrijf de glazen vervolgens droog met een schone theedoek.

Tabletten bestekmandje

In de vaatwasser verwijderen

Zet alle glazen met kalkaanslag in de vaatwasser. Leg 2 tabletten kunstgebitreiniger in het bestekmandje. Je hoeft geen vaatwastabletten toe te voegen. Draai vervolgens een standaard vaatwasprogramma en droog na afloop goed je glazen. Je voorkomt kalkaanslag door je vaatwasser te voorzien van voldoende zout. Het zout zorgt ervoor dat de waterontharder in de vaatwasser goed zijn werk doet.

Hoe verwijder je glascorrosie?

Glascorrosie

Glascorrosie is te herkennen aan een doffe aanslag, krassen of een regenboogachtige verkleuring. Glascorrosie is permanent en niet meer te herstellen. De regenboogkleurige glans is echter niet het aangetaste glas zelf, maar een laagje op het glas. Dit is soms nog wel weg te poetsen. Hieronder lees je hoe dat moet en hoe je glascorrosie voortaan voorkomt.

Stap 1: verwijder de regenboogachtige verkleuring

Glascorrosie

Maak een pasta van water en een theelepel van zuiveringszout of tandpasta. Wrijf de pasta met een doekje op het glas en spoel het glas af. Is de verkleuring nog steeds niet weg? Herhaal dan het proces.

Stap 2: gebruik alleen vaatwasserbestendig glas

Glas vaatwasser

Stop alleen vaatwasserbestendig glas in de vaatwasser. Kristalglas is niet geschikt om met een vaatwasser afgewassen te worden. Houd er wel rekening mee dat zelfs een vaatwasserbestendig glas na verloop van tijd sporen van glascorrosie vertoont.

Stap 3: stel je vaatwasser goed in

Vaatwasser glasprogramma

Was glaswerk niet af op een hogere temperatuur dan nodig is. Hogere temperaturen versnellen de chemische reactie tussen het glas, afwasmiddel en water. Doseer niet te veel of te weinig vaatwasmiddel en gebruik glansspoelmiddel om je glas tegen corrosie te beschermen. Stel ten slotte de zoutdosering in op het juiste niveau. Te zacht water versnelt glascorrosie, terwijl te hard water juist voor kalkaanslag zorgt.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.124 beoordelingen