The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rick

Hoe voorkom ik witte aanslag op mijn glazen?

Het zal de meeste mensen met een vaatwasser wel bekend voorkomen: witte of doffe aanslag op het glaswerk. Waar deze aanslag vandaan komt en wat je er aan doet leg ik je hieronder uit.

Oorzaak van de witte aanslag bepalen

Aanslag op glaswerk kan in de vaatwasser op 2 manieren worden veroorzaakt. Het kan kalk zijn, maar ook glascorrosie. Een eenvoudige manier om te bepalen waar het bij jouw glazen om gaat is om er een druppel witte azijn op uit te wrijven. Als de waas verdwijnt of verplaatst, dan gaat het om kalkaanslag. Heeft de witte azijn geen effect, dan hebben we te maken met glascorrosie.

Kalkaanslag

Het verwijderen van de kalkaanslag op je glazen is een eenvoudige klus. Je kunt dit met de hand doen, maar ook in de vaatwasser.

Kalkaanslag met de hand verwijderen

 1. Vul de gootsteen met warm water.
 2. Voeg een kopje witte azijn toe.
 3. Laat de glazen een kwartier in dit mengsel staan.
 4. Haal de glazen eruit en spoel ze af met schoon water.
 5. Wrijf de glazen droog met een schone theedoek.
 6. Kalkaanslag verwijderen in de vaatwasser
 7. Zet alle glazen met kalkaanslag in de vaatwasser.
 8. Leg 2 tabletten kunstgebitreiniger in het bestekmandje van je vaatwasser. Je hoeft geen vaatwastabletten toe te voegen.
 9. Draai een standaard vaatwasprogramma.

Kalkaanslag verwijderen in de vaatwasser

 1. Zet alle glazen met kalkaanslag in de vaatwasser.
 2. Leg 2 tabletten kunstgebitreiniger in het bestekmandje van je vaatwasser. Je hoeft geen vaatwastabletten toe te voegen.
 3. Draai een standaard vaatwasprogramma.

Kalkaanslag voorkomen

Kalkaanslag op je glaswerk voorkom je door te zorgen dat je vaatwasser voorzien is van voldoende zout en de dosering hiervan goed staat ingesteld. Het zout zorgt ervoor dat de waterontharder in de vaatwasser goed zijn werk doet.

Glascorrosie

Glascorrosie is te herkennen aan witte of doffe aanslag die, in tegenstelling tot kalk, niet te verwijderen is. Maar het uit zich ook in de vorm van krassen en regenboogachtige verkleuring. Glascorrosie is permanent en niet meer te herstellen. De regenboogkleurige glans is echter niet het aangetaste glas zelf, maar een laagje dat zich op het glas heeft gevormd. Dit laagje is soms nog wel weg te poetsen.

Regenboogachtige verkleuring verwijderen

 1. Maak een pasta van water en zuiveringszout of tandpasta.
 2. Wrijf de pasta met een doekje op het glas.
 3. Spoel het glas af.

Glascorrosie voorkomen

Het is niet mogelijk om glascorrosie helemaal te voorkomen, maar het is wel te beperken. Daarom een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij het afwassen van glas in de vaatwasser.

 • Stop alleen vaatwasserbestendig glas in de vaatwasser. Kristal of kristalglas is bijvoorbeeld niet geschikt om afgewassen te worden. Houd er wel rekening mee dat zelfs een vaatwasserbestendig glas na verloop van tijd sporen van glascorrosie zal vertonen.
 • Was glaswerk niet af op een hogere temperatuur dan nodig is. Hogere temperaturen versnellen de chemische reactie tussen het glas, het afwasmiddel en het water.
 • Doseer niet te veel of te weinig vaatwasmiddel.
 • Gebruik glansspoelmiddel. Glansspoelmiddel beschermt het glas tegen corrosie.
 • Stel de zoutdosering in op het juiste niveau. Te zacht water versnelt glascorrosie, terwijl te hard water juist voor kalkaanslag zorgt.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 24.905 beoordelingen