The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rick

Waarom moet er zout in mijn vaatwasser?

Een vaatwasser gebruikt zout. Zonder zout, of met te weinig zout, zal je vaatwasser niet goed functioneren en loop je al snel tegen problemen aan. Hieronder lees je wat het zout doet en welke problemen je ermee voorkomt.

Wat is de functie van zout?

Het zout wordt gebruikt om de werking van de waterontharder te herstellen. In het water dat uit de kraan komt zit kalk en magnesium. Water met veel kalk en magnesium wordt ook wel 'hard' water genoemd. In elke vaatwasser zit een waterontharder om kalk en magnesium uit het water te halen. Als dit niet goed gebeurt, krijg je witte aanslag op je vaat. Zonder zout zou de waterontharder na verloop van tijd verzadigd raken en niet meer goed zijn werk doen.

Waar stop je het zout?

Op de bodem van je vaatwasser zit het reservoir voor het zout. Het reservoir is gemakkelijk te herkennen aan de grote draaidop die erop zit. Voor een optimaal resultaat moet je de zoutdosering aanpassen aan de hardheid van het water bij jou thuis. Wanneer je dit niet doet gebruik je of te veel zout en krijg je last van glascorrosie, of krijg je witte aanslag op je vaat. Kijk in de handleiding van je vaatwasser hoe je de dosering instelt. Hoeveel kalk en magnesium in het water zit hangt af van je woonplaats.

Welk zout gebruiken?

Nadat je dit gelezen hebt vraag je je misschien af of je niet gewoon keukenzout kunt gebruiken. Dit is echter niet mogelijk; er zijn namelijk een paar belangrijke verschillen tussen vaatwasserzout en keukenzout. Vaatwasserzout is grof van structuur waardoor het geleidelijk oplost en het dus gelijkmatiger wordt verbruikt. Daarnaast zit er vaak ook anti-klonteringsmiddel in om te voorkomen dat het verstoppingen veroorzaakt in de vaatwasser. Verder is vaatwasserzout zeer puur en ontwikkeld om geen resten achter te laten. Gebruik dus altijd zout dat bedoeld is voor gebruik in vaatwassers.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 25.825 beoordelingen