The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Wat is 8K (UHD)?

De 8K resolutie is 4 keer scherper dan 4K. De komst van 8K tv's lijkt erg vroeg, aangezien er nog geen 8K beelden beschikbaar zijn. Toch is een 8K tv dankzij slimme upscaling technieken het overwegen waard. In dit artikel vertel ik je er alles over.

4 keer scherper dan 4K

De 8K resolutie is 4 keer scherper dan 4K. Dit komt doordat een 8K beeld uit 7.680 x 4.320 pixels bestaat. In totaal zijn dit meer dan 33 miljoen beeldpunten, terwijl de 4K resolutie er 8 miljoen heeft. In de praktijk zijn kleine details als zandkorrels beter zichtbaar. Let wel, op schermen tot 65 inch is het verschil in scherpte nauwelijks met het blote oog te zien. Daarom is 8K vooral een toegevoegde waarde wanneer je een grotere tv koopt.

Weinig 8K beeldmateriaal

8K beeldmateriaal

Op een paar demo video's na is er nog geen 8K beeldmateriaal beschikbaar. Hoewel sommige films al in 8K zijn geschoten, kunnen de huidige Blu-rays de grote hoeveelheid data niet aan. Voor tv zenders kost een hogere resolutie extra bandbreedte. Om deze reden zijn de meeste programma's zelfs niet in 4K beschikbaar. Het lijkt het meest logisch dat videodiensten als Netflix de eerste aanbieders van 8K beelden worden. Wanneer dit gebeurt, is nog niet bekend.

Scherper beeld dankzij 8K upscaling

8K upscaling

De tv fabrikanten zijn zich ook bewust van het beperkte 8K aanbod. Daarom ontwikkelen ze geavanceerde technieken die beelden van een lagere kwaliteit scherper maken. Zo voegen de 8K tv's van Samsung met kunstmatige intelligentie extra pixels aan het beeld toe. Je huidige filmcollectie wordt hierdoor vooral op een groot scherm gedetailleerder.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.590 beoordelingen