The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Uhro

Advies over de snelheid van je router

Wanneer je op zoek bent naar een router, zie je veel verschillende en bovendien erg hoge snelheden voorbijkomen. Tot wel 7200 Mbps. Maar wat betekenen deze wifi snelheden? En wat heeft de snelheid van je router voor invloed op je internet snelheid? In dit artikel leg ik het je uit.

Waarom hebben routers meerdere snelheden?

Routers met 2 of 3 snelheden

Een router heeft vaak 2 of 3 verschillende snelheden, aangeduid in Mbps. Dat komt doordat de meeste moderne routers op 2 of 3 frequenties werken: 2,4 en 5 GHz en bij luxere modellen nog een tweede 5 GHz band. De eerste frequentie heeft een lagere maximale snelheid, terwijl de tweede een kleiner bereik heeft. Een router die op 2 frequenties tegelijk werkt heeft dus het beste van 2 werelden: een snelle verbinding via de 5 GHz frequentie en een groter bereik via 2,4 GHz. Die laatste is daarnaast belangrijk voor oudere apparaten.

Wat zegt de snelheid van mijn router?

Snelheid van je router

De snelheid van moderne routers ligt vaak erg hoog, snelheden van 1300 Mbps (meer dan 160 megabyte per seconde) zijn geen uitzondering. Maar wat kun je daar nu eigenlijk mee? Om direct een eerste misverstand de wereld uit te helpen: als je een internetverbinding van 100 Mbps hebt en overstapt van een router met een snelheid van 300 Mbps naar een router van 1300 Mbps, dan wordt je internet snelheid daar niet hoger van. Wél kun je sneller bestanden verplaatsen binnen je eigen netwerk. Handig voor het streamen van video's van je pc naar je tv of als je een netwerkschijf hebt. Ook blijft er meer snelheid over op langere afstanden.

Waarom is een hogere snelheid belangrijk?

Het belang van een hoge snelheid

Zoals je hierboven leest, blijft er vaak een hogere snelheid over op een grotere afstand. Een voorbeeld: stel dat je met een router van 300 Mbps 2 kamers verderop nog maar 75 Mbps over hebt, dan blijft er met een router van 1300 Mbps vaak nog zo'n 300 Mbps over. Met een gemiddeld abonnement haal je daar dus nog wél je maximale internetsnelheid.

Welke router snelheid heb ik nodig?

Welke snelheid heb ik nodig?

Om ook met 2 of 3 kamers tussen je apparaten en de router voldoende snelheid over te hebben, raden we je een router met krachtige antennes en een hoge snelheid aan. Zorg er dus voor dat je router een minimale snelheid heeft die 5 à 6 keer zo hoog is als die van je internetsnelheid. Zo weet je bijna zeker dat je jouw volledige downloadsnelheid op meerdere plekken kunt benutten. Toch gaat dit niet overal op, een verdieping hoger kan de snelheid toch danig zijn teruggezakt.

Wil je overal in huis de volledige snelheid gebruiken?

Overal in huis snel internet

Wil je ook op de slaapkamer en zelfs op zolder de volledige snelheid van je internetprovider gebruiken? Met een Multiroom wifi systeem plaats je meerdere stations in je huis. Bijvoorbeeld op iedere verdieping 1. Deze stations staan in verbinding met elkaar, waardoor je altijd de beschikking hebt over de snelste internetverbinding. Zo kun je ook op zolder Netflix streamen en op de studeerkamer snel downloaden.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.278 beoordelingen