The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Snelheid en stabiliteit wifi verbeteren

Ben je hooguit enkele meters van je router verwijderd, maar is je snelheid nog steeds onvoldoende of valt je verbinding telkens weg? Er zijn verschillende oplossingen en technieken om je wifi snelheid te verbeteren. We hebben die verdeeld in twee groepen: Snelheid en stabiliteit. Het eerste onderwerp behandelt wat je kunt doen als je downloadsnelheid lager is dan wat je bij je provider afneemt. Het tweede gaat over een verbinding die uitvalt, terwijl de snelheid voldoende is.

Mijn downloadsnelheid is te laag

Downloadsnelheid te laag

Een netwerkverbinding is zo snel als de zwakste schakel. In veel thuisnetwerken is dat de verbinding naar het internet. Neem je daar een abonnement af met een maximale snelheid van 100 Mbps, dan zal dit de maximale downloadsnelheid zijn. Hoe snel je router ook is.

Welke wifi standaard gebruik ik?

Wifi standaard

Er bestaan verschillende standaarden voor draadloos internet. Regelmatig wordt er een nieuwe standaard geïntroduceerd, die sneller is dan zijn voorganger. De meest recente zijn wireless AC en AD. Wireless AC heeft een minimale snelheid van 433 Mbps, die van AD is minimaal 3080 Mbps.

Zekere snelheid met een kabel

Hogere snelheid met kabel

Wanneer je een apparaat bedraad aansluit op de router, heb je een gegarandeerde snelheid. Die wordt bepaald door de snelheid van je router of het apparaat. Bijna alle nieuwe apparaten beschikken over Gigabit Ethernet, maar er is ook nog Fast Ethernet. Hiermee is de maximale snelheid 10 keer zo laag.

Minder snel door slechte ontvangst

Slechte wifi ontvangst

De maximale snelheid van je draadloze netwerk wordt ook bepaald door je draadloze ontvangst. Omdat er bij slechte ontvangst veel pakketjes verloren gaan in de lucht, heeft dat weer invloed op de snelheid. Je bereik verbeteren heeft dus ook een positief effect op je snelheid.

Uitvallende wifi in een andere kamer

Uitvallende wifi in andere kamer

Als muren, plafonds of andere draadloze netwerken je signaal verstoren, heeft dat effect op de stabiliteit van je netwerk. Door de verstoring komen sommige gegevens namelijk helemaal niet aan. Een sterker wifi signaal kan dit probleem oplossen, doordat er minder storing ontstaat. Ook kan het lonen om over te schakelen naar een andere frequentieband. Zo is 5 GHz weliswaar sneller, maar gaat het signaal ook minder goed door muren.

MU-MIMO: Stabiel internet met veel gebruikers

Stabiel internet met veel gebruikers

Wanneer meerdere mensen in een draadloos netwerk tegelijk gamen of streamen, kan dat ook voor een haperende verbinding zorgen. Een standaard router stuurt ieder apparaat op het draadloze netwerk om de beurt een pakketje, wat voor een opstopping kan zorgen. Een router met MU-MIMO (Multiple user multiple input multiple output) zet meerdere verbindingen tegelijk op, zodat je wel op ieder apparaat van een stabiele verbinding geniet.

Geef voorrang aan games en films met QoS

Geef voorrang aan games en films

Een huisgenoot die met volle snelheid aan het downloaden is, kan ook zorgen voor een instabiele verbinding. Het signaal is dan in orde, maar de verbinding hapert toch. Een router met Quality of Service (QoS) geeft voorrang aan aan online games of video streams, zodat die altijd vlekkeloos doorkomen.

Focus je wifi signaal met Beamforming

Focus je wifi signaal

Beamforming is een techniek die ervoor zorgt dat je router het wifi signaal op je apparaat focust. Zo stuurt de router het draadloze signaal niet alle kanten op, maar alleen de richting van jouw smartphone of laptop uit. Daarmee verbetert niet alleen het bereik van je router, maar ook de snelheid en stabiliteit.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.273 beoordelingen