The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tamara

Wat is Dolby Atmos?

Dolby Atmos is een technologie waardoor geluid via het plafond naar jouw luisterpositie wordt weerkaatst. Hiermee haal je de bioscoop ervaring bij jou in huis. Ik leg je in dit artikel uit wat het is, hoe het werkt en hoe je er thuis gebruik van maakt.

Over Dolby Atmos

Dolby Atmos in huis

Dolby Atmos is een technologie voor audio apparatuur. Het is een ontwikkelde versie van Dolby Surround. Bij Dolby Surround plaats je speakers voor en achter je luisterpositie, zodat het geluid uit meerdere hoeken komt. Bij Dolby Atmos wordt het geluid ook naar het plafond gestuurd en weerkaatst naar je luisterpositie. De toegevoegde waarde hiervan is dat het geluid van films en series realistisch wordt. Zo lijkt het net of die vogel uit de film echt over je hoofd vliegt en klinkt het net alsof de regen op tv echt in je woonkamer valt.

Dit is Dolby Atmos

Bioscoop

Zo werkt Dolby Atmos

In de bioscoop ondersteunt Dolby Atmos tot wel 64 speakers. Ze zijn rondom de zitruimte geplaatst, van de vloer tot het plafond. Hierdoor lijkt het net of je zelf in de film zit. Vanwege het grote aantal speakers is het effect van Dolby Atmos groter dan wanneer je deze technologie thuis gebruikt.

Zo gebruik je Dolby Atmos thuis

Zo gebruik je Dolby Atmos

Wil je thuis genieten van Dolby Atmos geluid? Dan heb je het volgende nodig:

  • 5.1 of 7.1 geluidsopstelling
  • 2 of 4 plafondspeakers of schuine speakers
  • De audio apparatuur moet compatibel zijn met de Dolby Atmos technologie
  • Audio- of videobronnen die Atmos ondersteunen

Geluidsopstelling uitbreiden

Home cinema set

5.1 of 7.1 opstelling uitbreiden

Je hebt minimaal een 5.1 of 7.1 geluidsopstelling nodig als basis voor je Dolby Atmos opstelling. Dat betekent dat je een subwoofer en 5 of 7 speakers nodig hebt. Breid deze opstelling uit met 2 plafondspeakers voor de luisterpositie of 2 speakers voor en achter de luisterpositie. In plaats van plafondspeakers kun je schuine speakers gebruiken die geluid naar via het plafond weerkaatsen. Dit zijn hifi speakers, draadloze speakers, receivers, versterkers, soundbars en soundplates.

Home cinema set thuis

Dolby Atmos ondersteunende audio

Het is belangrijk dat jouw audio apparatuur de Dolby Atmos technologie ondersteunt. Niet alleen de speakers en afspeelapparaten zelf, maar ook de films of series moeten Dolby Atmos ondersteunen. Let er dus op dat je Blu-ray of online film of serie ook over deze techniek beschikt.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 12.777 beoordelingen