The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tamara

Wat is Dolby Atmos?

Dolby Atmos is een technologie waardoor geluid via het plafond naar jouw luisterpositie wordt weerkaatst. Hiermee haal je de bioscoop ervaring bij jou in huis. Ik leg je in dit artikel uit wat het is, hoe het werkt en hoe je er thuis gebruik van maakt.

Over Dolby Atmos

Dolby Atmos is een technologie voor audio apparatuur. Het is een ontwikkelde versie van Dolby Surround. Bij Dolby Surround plaats je speakers voor en achter je luisterpositie, zodat het geluid uit meerdere hoeken komt. Bij Dolby Atmos wordt het geluid ook naar het plafond gestuurd en weerkaatst naar je luisterpositie. De toegevoegde waarde hiervan is dat het geluid van films en series realistisch wordt. Zo lijkt het net of die vogel uit de film echt over je hoofd vliegt en klinkt het net alsof de regen op tv echt in je woonkamer valt.

Hoe werkt Dolby Atmos?

Bioscoop

Zo werkt Dolby Atmos

In de bioscoop ondersteunt Dolby Atmos tot wel 64 speakers. Ze zijn rondom de zitruimte geplaatst, van de vloer tot het plafond. Hierdoor lijkt het net of je zelf in de film zit. Vanwege het grote aantal speakers is het effect van Dolby Atmos groter dan wanneer je deze technologie thuis gebruikt.

Zo gebruik je Dolby Atmos thuis

Zo gebruik je Dolby Atmos

Er zijn twee manieren om Dolby Atmos thuis toe te passen, met meerdere speakers of virtueel. Wanneer je Dolby Atmos met meerdere speakers toepast, gebruik je een 5.1 of 7.1 opstelling. Hierbij installeer je 2 of 4 plafondspeakers of schuine speakers. Bij virtuele Dolby Amtos zorgt de Dolby Atmos chip in je soundbar of set speakers voor de juiste verdeling van het geluid. Zo kun je met verschillende luidspreker opstellingen Dolby Atmos ervaren. Wil je de ultieme thuisbioscoop ervaring? Breid je opstelling uit met een tv die Dolby Vision ondersteund.

Geluidsopstelling uitbreiden

Home cinema set

5.1 of 7.1 opstelling uitbreiden

Je hebt minimaal een 5.1 of 7.1 geluidsopstelling nodig als basis voor je Dolby Atmos opstelling. Dat betekent dat je een subwoofer en 5 of 7 speakers nodig hebt. Breid deze opstelling uit met 2 plafondspeakers voor de luisterpositie of 2 speakers voor en achter de luisterpositie. In plaats van plafondspeakers kun je schuine speakers gebruiken die geluid naar via het plafond weerkaatsen. Dit zijn hifi speakers, draadloze speakers, receivers, versterkers, soundbars en soundplates.

Home cinema set thuis

Dolby Atmos ondersteunende audio

Het is belangrijk dat jouw audio apparatuur de Dolby Atmos technologie ondersteunt. Niet alleen de speakers en afspeelapparaten zelf, maar ook de films of series moeten Dolby Atmos ondersteunen. Let er dus op dat je Blu-ray of online film of serie ook over deze techniek beschikt.

Dolby Atmos bij Apple AirPods

AirPods Pro Dolby Atmos test

Op Apple AirPods maak je gebruik van Spatial Audio. Deze technologie zorgt ervoor dat geluid ruimtelijk klinkt. Nu ondersteunt Apple Music vanaf juni 2021 niet alleen Spatial Audio, maar ook Dolby Atmos. Zo wordt de muziekervaring op jouw Apple oordopjes nog intenser en lijkt het alsof geluid van alle kanten komt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.312 beoordelingen